Honderden munten uit de late Romeinse Republiek ontdekt in Turkije

Archeologen hebben in de oude Turkse stad Aizanoi 651 munten uit de late Romeinse republiek ontdekt.

De munten zaten in een vaatje dat begraven was in de buurt van een beek en dat op zijn plaats werd gehouden door drie terracotta platen. De vondst dateert al van 2019 maar kon door de Covid-19-crisis pas de voorbije maanden worden onderzocht.

De munten waren in circulatie op het einde van de Romeinse Republiek en waren ook nog in gebruik tijdens de regering van keizer Augustus (27 v. Chr. – 14 na Chr.).

munten (3)

Van de gevonden munten zijn 439 stuks zilveren denarii, de overige 212 zijn cistophori, de meest gangbare zilvermunt in Klein-Azië die onder andere in Efese en Pergamon werd gebruikt.

Cistophori bleven nog bijna 200 jaar nadat de Romeinen de controle over die steden verworven hadden in gebruik. Ook wanneer de Romeinen zelf munten sloegen in Klein-Azië waren dat vaak cistophori, zij het natuurlijk met een aangepaste Romeinse afbeelding.

De munten danken hun naam aan de afbeelding op de keerzijde van een heilige kist (cista mystica) waaruit een kronkelende slang verrijst die bij de Dionysuscultuur werd gebruikt. Op de voorzijde werd vaak een boogfoedraal of een door slangen omwonden drievoet of tempel afgebeeld.

De denarius was eveneens een zilveren munt en één van de meest gangbare munten in het Romeinse Rijk, vooral tijdens de Romeinse Republiek en de eerste twee en een halve eeuw van het Romeinse keizerrijk.

De gevonden munten dragen de beeltenis van Romeinse gezagsdragers en politici, waaronder Julius Caesar, Marcus Junius Brutus en Marcus Antonius, de belangrijkste hoofdrolspelers uit die woelige periode.

Talrijke munten zijn bijzonder goed bewaard, waardoor zowel de gravures als de afbeelding nog steeds duidelijk zichtbaar zijn.

Door wie en waarom de munten werden verstopt valt uiteraard niet meer te achterhalen. De wetenschappers die de vondst bestudeerden spreken van een unieke en zeldzame verzameling.

munten (1)

Aizanoi was een oude stad in Lydië, nabij het huidige Çavdarhisar in de provincie Kütahya in het westen van Anatolië, Turkije. In 133 v. Christus droeg Bithynië de stad over aan het Romeinse Rijk. In die tijd werd het een stad van economisch belang.

In de derde eeuw werd de stad christelijk en onder Byzantijns bestuur kreeg Aizanoi een bisschop. In de zevende eeuw raakte de stad in verval. De meeste restanten dateren van de eerste drie eeuwen na christus.

In de stad zijn de resten van een tempel voor Zeus te bezichtigen, naast een theater, een stadion, een badhuis, een stoa of zuilengang en een macellum of markthal. In 2012 plaatste Turkije de antieke stad op de voorlopige lijst voor het Unesco-werelderfgoed.

De gevonden munten worden tentoongesteld in het Museum van Anatolische Beschavingen in de Turkse hoofdstad Ankara.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.