Park Via Sannio opnieuw aangelegd na opgravingen en metrowerken

Aan de Via Sannio is het park dat de voorbije jaren werd gesloten om de aanleg van de Metro C-lijn en archeologische opgravingen mogelijk te maken, opnieuw aangelegd. De werkzaamheden hadden behoorlijk wat schade en vernielingen veroorzaakt in het park.

Vandaag is de parktuin van ongeveer 9.500 m² volledig opnieuw aangelegd met extra groen, zitbanken en wandelpaden. Het grasperk werd opnieuw ingezaaid.

parcosannio

Langs de grote centrale wandelboulevard werd een route gecreëerd die de geschiedenis vertelt van de archeologische vondsten die tijdens de werken werden bovengehaald. Langs de centrale laan werden ook een rij cipressen geplant.

Onder de Via Sannio, niet ver van de San Giovanni in Laterano, werd een houten structuur uit de eerste eeuw ontdekt die destijds werd gelegd als fundering van de portico van een luxueuze villa.

Het blijkt nu dat dit hout afkomstig is uit het noordoosten van het huidige Frankrijk, ruim 800 km van Rome, en via het water werd getransporteerd over een afstand van 1.700 km. De ontdekking werpt een geheel nieuw licht op de houthandel en de houtindustrie van de Romeinen.

parcosannio2

De sensationele bevindingen, gebaseerd op dendrochronologie of de datering van boomringen, onthulden dat de 24 eikenhouten planken van ruim 3,5 m lengte die onder de Via Sannio werden ontdekt dateren uit ongeveer 40 na Chr. De bomen zijn gekapt tijdens het bewind van keizer Caligula. Tot zover niet heel bijzonder.

De planken zijn echter afkomstig van bomen uit het Juragebergte en het Boven-Rijndal van Noordoost-Frankrijk. Het hout is vervolgens waarschijnlijk via de Saône en vervolgens vanuit Lyon via de Rhône naar de zee en daarna over de Tiber naar Rome getransporteerd.

viasannio

Door de natte modder is het hout doorheen de eeuwen heen uitzonderlijk goed bewaard gebleven. We weten al langer dat de Romeinen allerlei bouwmaterialen, gebruiksvoorwerpen en levensmiddelen uit het hele Rijk naar Rome brachten.

Het is echter de eerste keer dat duidelijk wordt hoe ingenieus en grootschalig het houttransport richting Rome verliep. Dat moet voor die tijd een ongelooflijke organisatie geweest zijn, een karwei dat alleen de Romeinen voor elkaar kregen.

LEES OOK:

Romeinen waren uitstekend georganiseerde houthandelaars

De logistieke genialiteit van de Romeinen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.