Vaticaanstad is klaar met vaccinaties

We weten het niet heel zeker omdat we de situatie in andere ministaatjes niet kennen, maar Vaticaanstad is vermoedelijk het eerste land ter wereld waar de vaccinatiecampagne tegen het Covid-19-virus volledig is afgerond.

Het Vaticaan riep zichzelf de voorbij week uit tot volledig coronavrije staat. Sinds de start van de vaccinatiecampagne in januari werd binnen de muren van Vaticaanstad geen enkel geval van coronabesmetting meer gemeld.

Volgens Andrea Arcangeli, de gezondheidsdirecteur van Vaticaanstad, is de campagne vlot en zonder noemenswaardige hindernissen verlopen. Ook paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI werden ingeënt.

vaccin

Vaticaanstad had tienduizend dosissen van het Pfizer-BioNTech besteld. Dat was voldoende om de ongeveer 4.500 werknemers van de Heilige Stoel en Vaticaanstad samen met hun meeverzekerde familieleden twee keer een inenting te geven.

Het auditorium Paulus VI, waar in normale tijden de pauselijke audiënties plaatsvinden, was de voorbije weken ingericht als vaccinatieruimte.

De medewerkers van het Vaticaan moesten vóór Kerstmis laten weten of ze gevaccineerd wilden worden. In tegenstelling tot wat in sommige media werd verteld hoeven weigeraars niet vrezen voor mogelijke reprimandes.

De vaccinatie was voor niemand verplicht. Wel werd er bij het personeel sterk op aangedrongen om zich te laten inenten. De paus stelde eerder dat hij het voor iedereen een morele plicht vindt om zich te laten vaccineren.

Zorgmedewerkers, de leden van de Zwitserse Garde en de oudste inwoners en personeelsleden kwamen als eerste aan de beurt. Er waren nauwelijks weigeraars.

Het Vaticaan had ook een speciale diepvriesinstallatie gekocht om de vaccins die moeten bewaard worden op een extreem lage temperatuur tijdelijk in op te slaan.

vaticaan_virus

Ook in Rome wordt in een hoog tempo gevaccineerd. Momenteel zijn de zeventigplussers reeds aan de beurt. Ook premier Mario Draghi (73) kreeg deze week zijn uitnodiging en zal de komende dagen ingeënt worden. Hij krijgt het AstraZeneca-vaccin.

De voorbije week kreeg de campagne een klein dipje omdat het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk was stopgezet. Daardoor kregen deze week in Italië ongeveer 200.000 mensen geen prik terwijl dat wel was gepland. Nadat het Europese Geneesmiddelenbureau het vacccin opnieuw het groene licht gaf, verloopt de campagne weer op kruissnelheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.