Mozaïek uit schip van Caligula deed in New York dienst als salontafel

Een fraaie mozaïek die afkomstig is uit één van de teruggevonden schepen van keizer Caligula in het Meer van Nemi, is teruggebracht naar Rome. Het krijgt een plaatsje in de permanente tentoonstelling van het Museo delle nave Romane, het Romeinse scheepvaartmuseum van Nemi.

Het mozaïek werd na de oorlog illegaal geëxporteerd naar Amerika en kon in februari gerecupereerd worden door het Comando carabinieri per la tutela del patrimonio culturale, een speciale en zeer succesvolle eenheid van de Italiaanse politie die zich uitsluitend bezighoudt met de bestrijding van diefstal van en handel in kunst en archeologische artefacten en wereldwijd actief is.

Na langdurig speurwerk en met medewerking van experts uit de kunstwereld, werd het mozaïek na een gouden tip in 2017 aangetroffen bij een antiekhandelaar met de Italiaanse nationaliteit maar die al lang met zijn vrouw in de Verenigde Staten woont.

mozaiek_nemi2

Het artefact behoorde tot de privécollectie van het echtpaar en deed dienst als salontafeltje in hun appartement in Manhattan. Het koppel was zich naar verluidt van geen kwaad bewust en zou het artefact in de jaren ’60 van de vorige eeuw te goeder trouw hebben gekocht. Het erfgoedstuk werd in beslag genomen.

Het teruggekeerde mozaïek werd zopas getoond door Massimo Osanna, de nieuwe baas van de Italiaanse staatsmusea, brigadegeneraal Roberto Riccardi, de burgemeester van Nemi Alberto Bertucci en Daniela De Angelis, de directeur van het Museo delle nave Romane.

mozaiek_nemiFoto: Direzione Regionale Musei Lazio

Het met marmer ingelegde mozaïek (opus sectile) maakte deel uit van de rijke versieringen die aanwezig waren op de vloeren van de twee schepen van keizer Caligula.

Opus sectile was een inlegwerktechniek die erg populair was in het oude Rome en waarbij stukken van verschillende materialen werden uitgesneden en ingelegd in wanden en vloeren om een afbeelding of patroon te vormen.

De meest gebruikte materialen waren marmer, parelmoer en glas. Uit deze materialen werden dunne plaatjes gesneden, gepolijst, en vervolgens verder uitgesneden naargelang het gewenste ontwerp.

In tegenstelling tot sommige andere mozaïektechnieken, waarbij de plaatsing op stukken van uniforme grootte een ontwerp vormen, zijn opus sectile-stukken veel groter en kunnen ze grote delen van het ontwerp vormen.

museum_navi_romane

Het mozaïek was uiteraard goed gekend door de archeologische diensten en de speurders. Het werd destijds ontdekt tijdens de archeologische speurtocht die omstreeks 1895 plaatsvond in en aan het Meer van Nemi.

Het werd na studie en inventarisatie gerestaureerd, waarbij ook enkele moderne toevoegingen moesten gebeuren. Daarna kwam het mooie artefact terecht in het scheepvaartmuseum.

Dat museum kreeg in 1944 af te rekenen met een zware brand, vermoedelijk aangestoken door de terugtrekkende Duitse bezetter. In de chaos die daarna heerste, werd het mozaïek gestolen door onbekenden en leek het voorgoed verdwenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.