Voormalige straatmuzikanten uit Rome gaan voor Italië naar het songfestival in Rotterdam

Italië stuurt dit jaar een opmerkelijke groep naar het Eurovisie Songfestival: Måneskin. De rockband uit Rome is de winnaar van de 71ste editie van het Festival di Sanremo en krijgt dus de kans om Italië te vertegenwoordigen in de liedjeswedstrijd die op 22 mei plaatsvindt in Rotterdam.

In 2018 speelden ze nog als straatmuzikanten in de winkelzone Tridente in Rome. Voor de bandleden is het alsof een sprookje werkelijkheid wordt.

De band bestaat uit zanger Damiano David, bassiste Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi en drummer Ethan Torchio. De groepsnaam Måneskin betekent maneschijn in het Deens.

De bandleden kleden zich doorgaans in opvallende outfits, maar dat is niet altijd zo geweest. Damiano maakte er bijvoorbeeld een erezaak van om al zijn kleren te kopen op de rommelmarkt aan Porta Portese.

maneskin(8)

Het is eigenlijk behoorlijk snel gegaan voor Måneskin. De bandleden ontmoetten elkaar voor het eerst als leerlingen van dezelfde middelbare school, het Liceo Scientifico Statale J.F. Kennedy in Monteverde, in het zuidwesten van Trastevere.

Toen ze zich inschreven voor een lokale muziekwedstrijd moesten ze een naam verzinnen en Victoria, die half Deens is, kwam voor de dag met Måneskin, maneschijn dus, hoewel die naam totaal geen verband houdt met de band of het verhaal achter de groep.

Het viertal trad een hele tijd op als straatmuzikanten in Rome. Tussen 2016 en 2017 waren ze regelmatig te zien in de straten van de wijk Portuense, maar later zakten ze steeds vaker af naar het centrum van Rome.

Vaak speelden ze op het kleine pleintje aan de basilica San Carlo in Corso, op de Via del Corso of op Piazza di San Lorenzo in Lucina, al kon je ze in de meeste straten van de winkelzone Tridente weleens aan het werk zien.

Hun eerste liveconcert buiten Rome vond plaats op een muziekfestival in Faenza, in de provincie Ravenna (Emilia Romagna). Dat was een teleurstelling. Er kwamen amper een dertigtal mensen naar hun optreden kijken.

maneskin(5)

Maar de groep zette door, repeteerde dagelijks enkele uren samen en uiteindelijk volgde in 2017 met Chosen een eerste single. De band brak door nadat ze in datzelfde jaar als tweede eindigde in het elfde seizoen van de Italiaanse talentenjacht X Factor.

Dat leverde hun een contract op met Sony Music dat hun eerste EP uitbracht. Die haalde onverwacht platina. De sneltrein was vertrokken.

In 2018 bracht de band hun eerste single in het Italiaans uit, Morirò da re, gevolgd door de ballade Torna a casa. Beide nummers kwamen bovenaan de hitlijsten terecht.

Om hun eerste album, Il ballo della vita, te promoten bracht de band zelfs een officiële filmdocumentaire van meer dan een uur uit: This Is Måneskin.

maneskin(9)

Begin deze maand wonnen ze het beroemde Festival della canzone italiana di Sanremo met het stevige rocknummer Zitti e buoni. Dat opende natuurlijk nog meer deuren en zorgde vooral voor een veel grotere naambekendheid.

Hun tweede album, Teatro d’ira, met daarop ook de langere versie van Zitti e buoni is vorige week verschenen. In het buitenland is de band tot dusver amper bekend, al bracht een tournee in 2019 hen wel in een aantal Europese steden. Ze traden toen ook op in Brussel.

maneskin(3)maneskin(4)

Het eerstvolgende grote evenement dat er nu aan komt is dus het songfestival in Rotterdam. Op 22 mei krijgen ze daar voor het eerst een Europees podium.

Met of zonder corona, met of zonder (veel) publiek, daar ligt de band niet echt van wakker, want de televisiecamera’s draaien in ieder geval.

Het staat vast dat de Romeinen dit jaar net iets feller zullen supporteren dan andere jaren het geval is.

Zitti e buoni

Een kort filmpje uit hun periode als straatmuzikant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.