Op de weg van Appia

Michaël Vandebril verbleef een maand op schrijfresidentie in de Academia Belgica in Rome om er aan zijn poëziebundel ‘Op de weg van Appia’ te werken. Nu ligt het resultaat in de boekhandels. Het nieuwe boek is geïllustreerd met tekeningen van Bart Pluym.

Die prenten worden in mei tentoongesteld in antiquariaat Demian in Antwerpen. Op 29 april is er een livestreaming vanuit de Arenbergschouwburg waarbij het boek officieel wordt voorgesteld.

appiambril (4)

In 2018 en 2020 reisden Michaël Vandebril en Bart Pluym de Via Appia Antica af die Rome met de haven van Brindisi verbindt. Vandebril maakte op basis van deze tocht, archievenonderzoek, oude tekeningen en foto’s, een lang reisgedicht.

Pluym laat zich inspireren door de reis en het gedicht om tekeningen te maken. Het gedicht en de tekeningen brengen ze samen in het boek ‘Op de weg van Appia’ dat herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap met de Via Appia als rode draad.

appiambril (5)Michaël Vandebril en Bart Pluym.
(Foto: Uitgeverij Vrijdag / auteurs)

Op de weg van Appia combineert de ‘on-the-road’-belevenis met de vele geschiedenislagen die zich op de Appia bevinden tot een poëtische reiservaring.

De dichter geeft de lezer als toegift wetenswaardigheden en tips mee om de Appiareis zelf te kunnen aanvatten. Want dat is zijn ultieme wens

De Via Appia, de oudste en belangrijkste snelweg van het Romeinse Rijk, is na meer dan tweeduizend jaar nog steeds voelbaar in het Italiaanse schiereiland.

De weg verbindt Rome met Brindisi in de hak van de laars. Zij slingert langs ruïnes, groene heuvels, diepe kloven, rivieren en helderblauwe zeeën.

appiambril (1)Via Appia, Rome (Tekening: Bart Pluym)

De auteurs plannen een live streaming van de boekpresentatie op 29 april om 20 uur op het virtuele podium van de Arenbergschouwburg. Patrick Lateur leidt het boek in.

Acteur Gert Jochems brengt het integrale reisgedicht als monoloog en er is live piano-begeleiding met het stuk ‘Pini di Roma’ van Ottorino Respighi. De voorstelling wordt gevolgd door een nagesprek met Michaël Vandebril en Bart Pluym.

appiambril (2)De zogenaamde ‘graftombe’ van Cicero, bij Formia
(Tekening: Bart Pluym)

Daarnaast worden de tekeningen van Bart Pluym van 29 april tot en met 22 mei tentoongesteld in het antiquariaat Demian (Hendrik Conscienceplein 16-18, 2000 Antwerpen).

Je kan er de Appiareis van Vandebril en Pluym herbeleven aan de hand van tekeningen, persoonlijke foto’s en parafernalia.

Michaël Vandebril debuteerde in 2012 met Het vertrek van Maeterlinck, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs (een Nederlandse poëzieprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie) en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.

Hij schreef regelmatig gedichten in opdracht van de kranten De Morgen, De Standaard en Radio 1. In 2016 volgde New Romantics, waarvan vertalingen verschenen in het Frans en het Roemeens. Op de weg van Appia is zijn derde bundel.

appiambril (3)Het standbeeld van Horatius in Venosa.
(Tekening: Bart Pluym)

Bart Pluym is schilder/tekenaar, dichter en antropoloog. Voor zijn tekeningen haalt hij inspiratie uit aquarellen van de Romeinse schilder Carlo Labruzzi (1748–1817) en de reizen die hijzelf in 2018 en 2020 met Michaël Vandebril langs de Via Appia maakte.

Op de weg van Appia
Auteur: Michaël Vandebril
Illustraties: Bart Pluym
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 64
Eerste druk: maart 2021
Uitgeverij: Vrijdag
Afmetingen: 220 x 141 x 13 mm
EAN 9789460019692
Gewicht: 159 g
Prijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar in de boekenwinkel en online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.