Italië verplicht vaccinatie voor zorgmedewerkers

Premier Mario Draghi heeft het helemaal gehad met mensen die in de zorgsector werken, maar zonder goede reden weigeren om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19-virus. De regering maakt de vaccinatie verplicht voor al het zorgpersoneel, zowel in de openbare sector als in de privé.

Wanneer mensen die werken in ziekenhuizen, apotheken of woonzorgcentra een vaccin blijven weigeren, krijgen ze een andere functie in de zorg- of medische sector aangeboden waarbij ze niet langer in contact komen met patiënten of publiek. Als ze die job niet willen, kunnen ze worden geschorst waarbij ze ook hun loon verliezen.

Een gedeelte van het medisch personeel in Italië heeft zich de voorbije weken sceptisch uitgelaten over coronavaccinaties. De regering is dat beu omdat daardoor een heleboel andere mensen uiteindelijk ook beginnen twijfelen om zich te laten vaccineren.

vaccin

Daarom keurde de regering gisteren een decreet goed dat specifiek bedoeld is ‘om het medisch en paramedisch personeel te beschermen, evenals degenen die zich in omgevingen bevinden die mogelijk meer aan het risico op infectie zijn blootgesteld’.

Critici vinden het regeringsbesluit overdreven en zeggen dat het decreet ook juridische vragen oproept omdat enkel een bepaalde categorie van de bevolking de verplichting krijgt opgelegd.

vaccin2021

Hoewel de vaccinatiecampagne in Italië flink vordert, krijgt ze ook te maken met tekorten aan vaccins. De regering wil het tempo echter nog opdrijven en tegen begin mei een half miljoen dosissen per dag toedienen.

Eén van de manieren om dat klaar te spelen is een nieuw protocol dat zopas door minister van Volksgezondheid Roberto Speranza werd goedgekeurd.

Daardoor kunnen voortaan ook apothekers in hun zaak het vaccin aan klanten toedienen. Speranza noemt dat een stap in de goede richting om het vaccinatieprogramma sneller en breder te laten verlopen.

Italië beschikt momenteel over vier Covid-19-vaccins: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. De goedkeuring om dit laatste te gebruiken wordt binnen twee weken verwacht.

area_arancione1

Tot eind april is er voor geen enkele Italiaanse regio een terugkeer naar de gele status voorzien (laag besmettingsrisico). Alle regio’s zijn momenteel rood (hoog risico) of oranje (gemiddeld risico) ingekleurd.

Dat betekent dat onder meer bars, restaurants, musea, tentoonstellingen en archeologische sites tot minstens 1 mei dicht zullen blijven.

Tijdens het komende paasweekend krijgt heel Italië de status rood, wat neerkomt op een harde lockdown waarbij zowat alles gesloten is en er strenge reisbeperkingen gelden.

area_rossa1

Eén reactie to “Italië verplicht vaccinatie voor zorgmedewerkers”

  1. Leo De Brabandere Says:

    Minstens iemand die beslissingen neemt. Zou hier ook mogen en niet alleen het zorgpersoneel, maar elke inwoner in België en bij uitbreiding elke Europeaan die zich vrij in Schengen kan bewegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.