Grote werken op komst voor het Heilig Jaar 2025

In Rome is de financiële race naar het Heilig Jaar 2025 begonnen. Dat initiatief van het Vaticaan vindt in principe elke 25 jaar plaats. Met de organisatie ervan zijn honderden miljoenen euro’s gemoeid.

In de voorafgaande jaren start in Rome traditioneel de bouw of afwerking van een aantal grote projecten of worden deze versneld uitgevoerd. Doorgaans gaat het om weg- en infrastructuurwerken en stadsverfraaiing.

rome_algemeen

Voor de stad Rome is dat goed nieuws omdat de Italiaanse staat het grootste deel van die projecten financiert met een speciaal budget.

Er zijn reeds besprekingen geweest tussen enkele ministers, de regio Lazio, de stad Rome en de Heilige Stoel.

Om de organisatie vlot te laten verlopen wordt net als in de jaren vóór 2000 een speciale commissie opgericht.

Het is de bedoeling dat die over de partijgrenzen heen kan werken en zal instaan voor het beheer van de beschikbare fondsen.

Het lobbywerk achter de schermen is al volop in gang gezet. Zowat iedere instantie heeft wel enkele investeringen en projecten klaar staan die het graag gefinancierd zou zien door het Jubileumfonds.

rome_algemeen2

Daar komt nog bij dat in Rome gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn. Iedere partij wil op de valreep graag uitpakken met de aankondiging van een mooi project dat een heleboel potentiële kiezers gelukkig zou maken.

Ook al leert de ervaring uit het verleden dat lang niet alle aangekondigde projecten ook effectief worden uitgevoerd.

Inzake infrastructuur en transport is het de bedoeling de nieuwe metrohalte aan Piazza Venezia in te huldigen vóór de opening van de Heilige Deur. Dat betekent dat ook de halte Fori Imperiali – Colosseo tegen 2025 klaar moet zijn.

Gezien de enorme vertraging waarmee de aanleg van de Metro C-lijn tot dusver al te maken kreeg, zijn dat alvast twee projecten waarvoor men meer dan één tandje zal moeten bijsteken om dat tijdig klaar te spelen.

De bedoeling is ook om de eerder aangekondigde tramroute vanuit station Termini naar San Pietro te voltooien. Het afwerken van de tramlijn Termini-Vaticano-Aurelio wordt geraamd op 250 miljoen euro.

Ook dit voor project zal een serieuze inspanning vragen om het tegen 2025 te realiseren.

In het voorgestelde pakket projecten voor Rome zitten ook de uitbreiding van de Cinecittà-studio’s en werkzaamheden in het archeologische gebied van de Via Appia Antica.

Ook de enorme infrastructuur- en huisvestingsprojecten in de omgeving van de Via Guido Reni (de omgeving van het MAXXI-museum) en de herwaardering van het Foro Italico in dezelfde buurt, zijn voorlopig geselecteerd.

vaticaan_alg

In Tor Vergata zal moeten beslist worden over de toekomst van de onvoltooide Vele di Calatrava, de veelbesproken half afgewerkte Città dello Sport, een architecturaal prestigeproject in het zuiden van Rome.

Dat moest het epicentrum van sportactiviteiten worden, maar de half afgebouwde structuur staat nu al verschillende jaren te verkommeren. De (financiële) kans om het ooit nog af te werken is wellicht nu of nooit.

Rome zou ook graag het nieuwe hoofdkwartier van het nog op te richten European Biomedical Research and Development Agency binnenhalen en voor die instantie ook een nieuwbouw voorzien.

Op 16 september vorig jaar wees Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, op de noodzaak om een geavanceerd biomedisch onderzoeks- en ontwikkelings-agentschap op te richten. Dat zou moeten gebeuren in het kader van de opbouw van een sterkere Europese gezondheidsunie.

In de Verenigde Staten beschikt men al sinds 2006 over een Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) dat verantwoordelijk is voor de aanschaf en ontwikkeling van medische tegenmaatregelen , niet alleen bij de uitbraak van een pandemie, maar ook ingeval van bioterrorisme, chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen.

Het nieuwe agentschap zou het vermogen en de paraatheid van de EU ondersteunen om te reageren op grensoverschrijdende dreigingen en noodsituaties, eender of die nu van natuurlijke of opzettelijke oorsprong zijn.

Volgens Von der Leyen heeft de Unie ook strategische voorraden nodig om de afhankelijkheid van de toeleveringsketen aan te pakken, met name voor farmaceutische producten. De actuele leveringsproblemen met de coronavaccins heeft die vraag nog versterkt.

De EU zal het nieuwe Europees Agentschap voor biomedisch onderzoek en ontwikkeling in ieder geval oprichten, maar er is nog niet beslist in welk land het gevestigd zou worden. Ook hier draait de internationale lobbymachine op volle toeren.

vaticaan_alg2

Los van de fondsen voor het Heilig Jaar, heeft de stad Rome ook nog 159 projecten geselecteerd, voorstellen eigenlijk, die aanspraak maken op financiering door het Europese Herstelfonds.

Italië kan rekenen op ruim 208 miljard euro uit het relancefonds dat het land moet helpen om de gevolgen van de viruscrisis op te vangen en om uit de economische recessie te geraken.

Rome rekent op een aanzienlijke som uit dat fonds en hoopt met het geld enkele lang aanslepende projecten te realiseren of af te werken.

Met het komende Europese herstelfonds zullen onder meer nieuwe infrastructuurprojecten in gang worden gezet die het land moeten moderniseren.

Net als andere lidstaten zal Italië de relanceplannen moeten voorleggen aan de Europese Commissie, waarna die beslist of de hervormingen wel voldoen aan de Europese doelstellingen.

Rome wil de focus leggen op projecten die zonder veel moeilijkheden of tegenstand kunnen gerealiseerd worden en die nadien door de stad zelf kunnen beheerd worden. Een voorbeeld is de geplande digitalisering van een aantal openbare diensten en de stedelijke archieven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.