Museum in Rome verkoopt tickets die 100 jaar geldig blijven

Daar zit je dan in Rome, een superieure cultuurstad met pakweg een honderdtal musea. Geen daarvan kan je bezoeken, tenzij virtueel. Of je zit elders, verlangend naar dezelfde stad, Rome. De musea blijven natuurlijk evenzeer gesloten, ze zijn alleen nog wat verder weg.

Sommige musea proberen met slimme marketing toch tickets te verkopen. Dat lukt soms uitstekend. Zo biedt het MAXXI (Museo nazionale delle Arti del XXI secolo) sinds vorige week een ticket aan dat geldig is tot 2121.

Clubleden van S.P.Q.R. konden het als eerste bestellen, maar er is helemaal geen haast bij. De actie blijft nog een tijdje lopen.

legend(7)

Organisatoren van tentoonstellingen en verantwoordelijken van musea behoren tot de beroepsgroep die geen gemakkelijk jaar achter de rug heeft.

De cultuurtempels kregen te maken met een jojo-effect, waarbij ze van de ene lockdown naar de andere sukkelden. Ondertussen even open, dan weer dicht. Maar meer dicht dan open in ieder geval.

Omdat het ellendige Covid-19-virus blijft woekeren, ziet 2021 er tot nu toe niet veel beter uit. Om te vermijden dat teveel mensen familiebezoekjes gaan afleggen en samenkomen, werd het voorbije Paasweekend zelfs heel Italië ingekleurd als rode zone (hoog besmettingsrisico) met alle beperkingen van dien.

Sommige regio’s zijn 6 april teruggekeerd naar de oranje status (gemiddeld risico), maar die zal blijven gelden tot minstens 30 april. Ook in een oranje zone blijven de museumzalen dicht. De status geel (laag risico), waarbij musea enkel in de weekends moeten sluiten, lijkt alweer ver weg.

Het onvrijwillige geknoei met openingsdata en sluitingen en het voortdurend moeten herboeken van reservaties, werkt enorm frustrerend en demotiverend voor al wie bij de werking van een museum betrokken is, van de directie tot het zaalpersoneel.

Iets plannen blijkt al maanden onmogelijk, want telkens wanneer de situatie weer beter lijkt te worden, stijgen de besmettingscijfers opnieuw en gaat alles weer dicht.

legend(3)

Bovenal missen de musea natuurlijk hun bezoekers. In Rome is die leegte, dat gemis, nog veel beter merkbaar dan in een gemiddelde stad.

De Romeinen houden zeker van cultuur en trekken met hun kinderen ook al wel eens naar een museum, maar het grootste deel van de bezoekers zijn uiteraard toeristen. Die zijn nu al meer dan een jaar verdwenen.

Een gemiddeld museum in Rome mag jaarlijks rekenen op enkele tienduizenden tot een paar honderdduizend bezoekers, maar de populairste toppers rekenen met miljoenen tickets per jaar. Het financiële plaatje van de gemiste ticketverkoop oogt niet fraai.

Er lijkt ook niet meteen beterschap op komst, want zelfs al gaan de musea weer open – zoals de voorbije maanden een paar keer het geval was – zijn hun beste klanten de eerste maanden zeker nog niet op komst.

Het blijft afwachten wanneer het toerisme in Rome weer op gang zal komen, maar vooraleer de vaccinatiecampagne in gans Europa volledig is afgerond, moet daar niet te veel van worden verwacht.

Eén van de weinige voordelen van een crisis is dat mensen creatief worden als de situatie er dramatisch begint uit te zien. Bedrijven ontdekken soms onverwachte mogelijkheden om toch een centje te verdienen en ook musea komen nu en dan spitsvondig voor de dag.

legend(4)

Het MAXXI doet dat door vanaf nu een toegangsticket aan te bieden dat de komende 100 jaar geldig blijft. Het kost 15 euro en je kan het online bestellen. De eerstvolgende eeuw kan je het gebruiken om het museum te bezoeken.

legend(5)

Het MAXXI gaat er net als wij van uit dat de virusellende niet eeuwig zal duren en dat binnen afzienbare tijd de bezoekers weer massaal naar Rome zullen komen.

Met een toegangsbiljet op zak dat de rest van je leven geldig blijft, zullen bezoekers dan ook nog wel een keer tot bij ons komen, redeneert de directie van het MAXXI.

Het is natuurlijk vooral een leuke marketingstunt, maar wel eentje waarvan na twee dagen al duidelijk is dat die aanslaat. Het speciale Legendary Ticket blijft een eeuw geldig. Heel wat mensen vinden het idee zo goed gevonden dat ze spontaan een ticket kopen.

legend(9)

Dat zorgt meteen voor inkomsten en helpt het museum om de crisis te overbruggen. Bovendien zijn ze er vrijwel zeker van dat het merendeel van die kopers vroeg of laat weleens zal opdagen om het museum (nog eens) te bezoeken. Wie daar toch geen zin in heeft, kan het ticket later altijd nog wegschenken.

Het ticket is niet alleen bedoeld als stunt die sinds eergisteren letterlijk de wereld rondgaat, maar is vooral te beschouwen als een teken van hoop en optimisme. Het is bedoeld om vertrouwen te wekken in de toekomst.

Net als het muntje dat je in de Trevifontein gooide, zorgt het Legendary Ticket ervoor dat je ooit wel weer eens naar Rome zal terugkeren. We zullen die bezoekers met open armen ontvangen, aldus de directie van het MAXXI.

legend(2)

Het voorbije jaar moesten allerlei plannen meermaals worden gewijzigd. Projecten en tentoonstellingen werden opgeschoven, uitgesteld of geannuleerd. Er werden nieuwe digitale manieren gezocht om het contact tussen het museum en het publiek te behouden.

Hoewel het nu nog niet kan, zijn we er zeker van dat we, zodra de crisis voorbij is, het publiek weer talrijk mogen verwelkomen. Wie nu al een Legendary Ticket koopt geeft ons directe steun, bijna als een soort creatieve crowdfunding, maar is natuurlijk ook altijd verzekerd van zijn of haar toegang. Jawel, tot 2121, aldus de verantwoordelijken van het MAXXI.

legend(12)

Je kan het ticket kopen voor jezelf, voor iemand anders of het gewoon bewaren als geschenk of zelfs als een soort aandenken aan deze onzalige tijd. Je kan het weggeven wanneer en aan wie je wil, het blijft altijd geldig.

Het houdt ook de hoop en het verlangen levendig dat je ooit nog weleens zal terugkeren naar Rome.

Dat je weer kan reizen zonder coronavirus en mondmasker als metgezel.

Een prettige gedachte.

Koop hier je Legendary Ticket online (via Vivaticket)

legend(11)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.