Nieuwe werkfase voor publieke toegang tot Area Sacra begint volgende maand

Vorige maand kon je een stukje lezen over het einde van de eerste fase van de werkzaamheden die de Area Sacra op Largo di Torre Argentina in 2022 moet toegankelijk maken voor bezoekers.

We hebben het al eerder uitgebreid gehad over het openstellen van deze grote archeologische site met restanten uit de Republikeinse tijd in het centrum van de stad. Wat daar precies allemaal te zien is kan je nalezen in vorige bijdragen.

largo_argentina4Foto: Sovrintendente Capitolina ai Beni Culturali

Binnen drie weken begint aannemer Biagioli aan de tweede fase van de werkzaamheden die de site op een veilige manier toegankelijk moeten maken. Ook aan mindervaliden of mensen die moeilijk te been zijn is gedacht.

Juwelenhuis Bulgari, dat vorig jaar de voorbereidende werken reeds financierde met een half miljoen euro, heeft nu ook de tweede schijf van 500.000 euro vrijgemaakt om de volgende fase aan te pakken.

largo_argentina (7)

Dat maakte Jean-Christophe Babin, de grote baas van Bulgari bekend op een persconferentie waar het tweede deel van het project werd voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Virginia Raggi, schepen/wethouder van Cultuur Lorenza Fruci en de hoofdinspecteur voor het stedelijke culturele erfgoed Maria Vittoria Marini Clarelli.

Voor Raggi was dat goede nieuws alvast een opsteker na een desastreuze week waarin ze flink blunderde door het Colosseum te verwarren met het amfitheater van de Franse stad Nîmes.

Nu de verkiezingen naderen is elke snipper positief nieuws welkom om het blazoen van Raggi en bij uitbreiding van de hele Vijfsterrenbeweging wat op te poetsen. De voorbije vijf jaren liep het imago van zowel de burgemeester als haar partij flink wat deuken op.

largo_argentina1Foto: Sovrintendente Capitolina ai Beni Culturali

Al zal het nog minstens een jaar duren vooraleer de eerste resultaten op Largo di Torre Argentina zichtbaar worden. De streefdatum om de werken af te ronden is 21 april 2022, een symbolische datum die in Rome wel vaker wordt gebruikt om een nieuw project in te huldigen.

Meestal worden deadlines in Rome niet gehaald of wordt op de vooropgestelde datum toch een plechtigheid of ceremonie gehouden om nadien gewoon voort te werken.

largo_argentina (6)

Het maakt wel een verschil dat bij dit project een privésponsor betrokken is. Bulgari financierde in het recente verleden als verschillende grote restauratieprojecten in de stad (waaronder de Spaanse Trappen, de mozaïeken in de Thermen van Caracalla, de Trevifontein, de verlichting en omgevingswerken aan de Ara Pacis en het Mausoleum van Augustus, …).

Momenteel bouwt het bedrijf aan Piazza Augusto Imperatore een vijfsterrenhotel met 114 kamers dat volgend jaar moet openen. Bulgari houdt zich steevast aan een strikte planning en houdt niet van vertragingsmaneuvers, van welke aard dan ook.

Vooraleer het publiek de Area Sacra op een georganiseerde manier zal kunnen bezoeken moet er nog heel wat gebeuren. Op een aanzienlijke hoogte boven de site worden verticale en horizontale loopbruggen aangelegd.

argentina_basisplanBasisplan: Sovrintendente Capitolina ai Beni Culturali

Bezoekers zullen de plek dus vanuit de hoogte kunnen bekijken waardoor ze de oude tempels en de archeologische restanten voor het eerst echt dichtbij en vanuit een unieke positie kunnen bekijken. De monumenten worden beveiligd en krijgen ook een aangepaste ledverlichting.

De Torre del Papito op de hoek van het plein wordt omgebouwd tot toegangsloket. Aan de buitenzijde komt een overdekte tentoonstellingsruimte, een klein museum eigenlijk.

torredelpapito

In een tweede overdekt gedeelte aan de oostelijke zijde van de Area Sacra komt een educatief wandelpad waar de bezoekers met behulp van informatieve panelen de geschiedenis van de site gepresenteerd krijgen. Daar wordt ook uitleg gegeven over de artefacten die in het gebied werden gevonden en die betrekking hebben op de verschillende periodes van het complex.

Dankzij stenen en tegels met inscripties, fragmenten van architectonische versieringen, terracotta voorwerpen, restanten van standbeelden en andere artefacten die in het verleden op de site ontdekt zijn, zal het mogelijk zijn om de gebeurtenissen op deze te volgen vanaf de derde eeuw voor Christus tot de ingrepen van Mussolini tijdens de fascistische periode in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Op dezelfde plek wordt ook een lift gebouwd waardoor rolstoelgebruikers of zelfs mensen met kinderwagens de site kunnen betreden.

largo_argentina (3)

Voor wie het zich afvraagt ten slotte nog dit: de kattenkolonie die al jaren op een georganiseerde manier in een hoek van de site gevestigd is, blijft voorlopig waar ze is. Enkele jaren geleden was er sprake van om het geheel op te doeken omdat in die hoek van het plein doorheen de jaren heel wat illegale bouwwerken waren gebeurd.

De opvangplaats van de katten neemt aan de zuidelijke zijde van het plein een aanzienlijk deel van de ruimte in. Bovenop de historische travertijnen vloer werden de voorbije jaren zonder toestemming ook lustig muurtjes gemetseld, tegels geplaatst en bodems verstevigd met moderne bouwmaterialen.

Toen archeologen van de nationale overheid dat ontdekten schreeuwden ze moord en brand en zelfs tot in het parlement werden politici geconfronteerd met de toestand. Ze begrepen niet dat Rome het kattenavontuur al die jaren op deze plek oogluikend heeft toegestaan.

argentina lluchtbeeldFoto: Sovrintendente Capitolina ai Beni Culturali

Alle bouwwerken die op dit zogenaamde kattenforum zijn uitgevoerd gebeurden volledig illegaal. Alles bij elkaar wordt een oppervlakte van meer dan 100 m² ingenomen. In de illegale ruimte bevindt zich zelfs een gasfornuis. Het is niet te begrijpen dat het stadsbestuur hier niet eerder heeft ingegrepen. Dit is een flagrant misbruik van een archeologische site, in hartje Rome nog wel, riepen de archeologen van de regering.

Na lange discussies werd uiteindelijk beslist dat de dieren en de mensen die hen verzorgen hun activiteiten tot nader order mogen voortzetten, ook nu de site een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

De CEO van Bulgari vertelde nog dat de komende jaren nog meer samenwerkingen met het stadsbestuur en de stedelijke erfgoeddiensten worden gepland. Ons bedrijf blijft Rome steunen, ook in crisistijden, aldus Babin.

Voor volgende week 21 april, de officiële feestdag van de stad Rome, kondigde hij zelfs een verrassing aan. Dat moet burgemeester Raggi als muziek in de oren klinken.

largo_argentina (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.