Romeinen kunnen hun vaccinatiecertificaat downloaden

Burgers van Rome die de volledige vaccinatiecyclus hebben doorlopen, kunnen vanaf nu via het SPID (Sistema Pubblico d’Identità Digitale) hun persoonlijke vaccinatiecertificaat downloaden. De regio Lazio, de streek rond Rome, is de eerste in het land die het certificaat aanbiedt. Zodra het nieuws bekend werd, liep de teller al snel op tot meer dan 100.000 downloads.

Zoals het voorbije weekend bekend raakte, wil Italië vanaf volgende maandag 26 april de actuele veiligheidsmaatregelen vervroegd versoepelen.

In de eerste fase zal het vaccinatiebewijs voorlopig dienen als een gezondheidscertificaat. Het zou vanaf volgende week alvast bruikbaar moeten zijn om vrij te kunnen bewegen tussen regio’s, zelfs als die verschillende risicokleuren hebben (geel, oranje of rood).

De komst van het certificaat was al eerder aangekondigd en wordt nu met een paar maanden vertraging toch gelanceerd. De bedoeling is om van het certificaat zo snel mogelijk een echt paspoort te maken, waarmee men toegang zou kunnen krijgen tot bijvoorbeeld sportscholen, stadions, theaters of zelfs discotheken.

certificaat_vaccinatie

Sommigen vinden de introductie van een vaccinatiepaspoort een goed idee, maar er is ook tegenstand. Ook Europa keek al eerder argwanend naar de Italiaanse plannen. Hoewel de vaccinatiecampagne rond Rome zeer goed opschiet, blijven de gezondheidscentra ook afhankelijk van de leveringen en moeten er nog vele spuitjes worden gezet. Een heleboel mensen zullen het dus nog een tijd zonder vaccinatiepaspoort moeten stellen.

De vaccinatiegegevens van burgers die de volledige procedure doorlopen hebben, worden geüpload naar hun individuele elektronische patiëntendossiers. Daar wordt een document gegenereerd dat Italiaanse burgers via het SPID (Sistema Pubblico d’Identità Digitale) eenvoudig kunnen downloaden. Met dat systeem krijg je toegang tot de online diensten van openbare besturen.

Het document kan je vervolgens met een gewone printer afdrukken. Je kan het ook opslaan in je smartphone of op een tablet. Het certificaat bevat een paar persoonlijke gegevens, zoals je naam en je codice fiscale, evenals een QR-code die door de overheid kan worden gescand om de echtheid van het certificaat te verifiëren.

Eén reactie to “Romeinen kunnen hun vaccinatiecertificaat downloaden”

  1. Leo De Brabandere Says:

    Hopelijk komt het hier ook zover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.