21 april: een bijzonder moment in het Pantheon

Vandaag wordt de jaarlijkse officiële stichtingsdag van de stad Rome gevierd. Net als vorig jaar verloopt die door het Covid-19-virus in mineur. Ook de traditionele feestelijke receptie voor de clubleden van S.P.Q.R. is om die reden voor de tweede opeenvolgende keer (en tot onze grote spijt) geannuleerd.

Op deze speciale dag willen we even een bijzonder filmpje onder de aandacht brengen dat nu precies een jaar geleden werd gemaakt door het toenmalige Ministero per i beni e le attività culturali (MIBACT), vandaag kortweg het Ministero della Cultura (MiC).

pantheon_natale (1)

Toen werd naar aanleiding van 21 april, de officiële feestdag van Rome, een spectaculair filmpje over de beroemde lichtinval in het Pantheon gelanceerd.

Op 21 april ’s middags komt de zon de oculus van het Pantheon binnen op een manier die een lichtstraal creëert die het toegangsportaal perfect centraal stelt.

Om precies 12 uur, het moment dat de keizer de drempel van de tempel overstak en naar binnen schreed, bevond zijn hele lichaam zich volledig in het licht. Vermoedelijk is dit één van de eerste speciale effecten uit de architectuurgeschiedenis dat ontwerpers bewust creëerden.

De timelapse zoals die wordt getoond in het onderstaande filmpje, brengt dit moment perfect en versneld tot leven. Het feit dat de beelden werden opgenomen terwijl er geen enkele bezoeker in het Pantheon aanwezig was, maakt het effect nog specialer.

Je kan kiezen tussen de Italiaanse of de Engelstalige versie:

The Birthday of Rome

Natale di Roma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.