Rome en Julia

Wat doe je als Romeliefhebber wanneer een venijnig virus al je plannen doorkruist? Naar Rome reizen was maandenlang onmogelijk. En wie het toch deed kwam terecht in een stad die zo goed als op slot zat. Net zoals in de veertiende eeuw potentiële pestlijders in quarantaine werden gezet, gebeurde nu hetzelfde met wie de stad durfde bezoeken.

Het voorbije jaar konden we al meermaals vaststellen dat mensen creatief worden wanneer hun dagelijkse bezigheden worden verstoord of afgeremd. Zo kennen we bijvoorbeeld vijf clubleden die op dit moment aan een boek werken. Misschien zijn er zelfs nog meer. Eén boek is alvast klaar en ligt te wachten om gelezen te worden.

Clublid Bruno Vantomme geeft sinds 2007 de vakken Latijn en geschiedenis in het Paridaensinstituut in Leuven. Samen met zijn collega Wim Heylen is hij daar sinds 2010 ook de bezieler van de jaarlijkse Romereis, al waren zowel 2020 als 2021 helaas reisloze jaren.

Daardoor bleef echter wel tijd over om een eerder geschreven manuscript om te vormen tot ‘een echt boek’. Deze reisroman is vanaf nu verkrijgbaar. De titel: Rome en Julia. Nee, niet Romeo, Rome.

romejulia

David heeft een geheim waar zelfs Suzanna niets van weet. In Rome moet hij het haar wel vertellen. Dan ontmoeten ze een meisje dat hun hulp nodig heeft: haar mysterie is 2000 jaar oud … Om te helpen moeten ze alle grenzen doorbreken: van gehoorzaamheid, liefde, tijd, de dood.

Als leraar Latijn werd ik in vertrouwen genomen door Suzanna en David. Die waren toen dertien en hadden nog geen schuilnamen. Ze vertelden wat ze in Rome hadden meegemaakt. Hun verhaal was te ongelooflijk om niet te geloven. Daarom heb ik het opgeschreven, vertelt Bruno Vantomme.

De auteur omschrijft Rome en Julia als een spannend waargebeurd verhaal én als een reisgids door oud en modern Rome, bestemd voor lezers en reizigers van XII tot CXX. Want wie wil er nu niet (of niet nu) door Rome reizen – al dan niet in zijn of haar geest … Het boek wordt trouwens opgedragen aan alle Romeliefhebbers.

Ik kan mij voorstellen dat het boek voor de meeste clubleden een feest van herkenning zal zijn. En misschien zijn er onder de lezers wel mensen met kinderen of kleinkinderen, voor wie het een mooie ouverture op Rome kan zijn, zeker in deze tijden. Bovendien wordt er een 2000-jaar-oud mysterie ontrafeld, op basis van zeer bijzonder bronnenonderzoek, zegt de schrijver, die om begrijpelijke redenen niet veel wil prijsgeven van het verhaal om de spanning en het mysterie intact te houden.

Wie wil weten waar het precies om gaat krijgt de wijze raad om het boek gewoon te lezen. Nu de terrasjes hopelijk toch stilaan op komst zijn, lijkt ons dit heerlijke lectuur om even weg te dromen in de Romeinse steegjes.

Nieuwsgierige lezers keken waarschijnlijk al eens met aandacht naar de cover van het boek. De schildering komt uit de Romeinse Villa della Farnesina, slaapkamer D, rechterwand, linkerkant. Zo’n 2000 jaar geleden stond deze villa aan de oever van de Tiber, ongeveer op de plek waar sinds 1510 de even prachtige Villa Farnesina staat.

In de 19de eeuw werd het Romeinse fresco gered. Je vindt het vandaag in het indrukwekkende Palazzo Massimo. Zo, dat hadden wij jullie ook niet kunnen vertellen zonder flink wat opzoekingswerk. Gelukkig verklapt de auteur de herkomst van het fresco vooraan in zijn boek…!

Rome en Julia is verkrijgbaar bij de bekende online boekenwinkels en kan ook besteld worden in een boekenwinkel die nog uit steen is opgetrokken. Je kan het boek ook rechtstreeks bestellen bij de uitgever via deze link.

Rome en Julia
Auteur: Bruno Vantomme
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 255
Met illustraties
Eerste druk: april 2021
Uitgeverij/productie: Brave New Books
Afmeting: 23,5 x 15,5 x 2,3 cm
Prijs: 20 euro

Clubleden van S.P.Q.R. kunnen een exemplaar van dit boek winnen door vóór 7 mei het antwoord op de (niet zo gemakkelijke) fotovraag te sturen naar boek@spqr.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.