De beste adresjes voor pasta alla carbonara in Rome

Dit is een titel waarmee we jullie volle aandacht hebben. Zo hoort het ook. Het hoeft inderdaad niet altijd over kunst, archeologie of stedelijke perikelen in Rome te gaan, vandaag nemen we nog eens een kijkje in de Italiaanse keuken.

Dat is een tijdje geleden, maar momenteel valt er in de Romeinse restaurants immers weinig vreugde te beleven. Je mag er zelfs niet binnen, klanten moeten verplicht buiten op het terras eten.

Clubleden van S.P.Q.R. kregen al eerder ruim twintig fijne adresjes te zien. Neen, niet uit sadisme, want we weten ook wel dat de meeste van onze leden momenteel niet naar Rome kunnen om meteen te gaan proeven. Maar je kan de namen echter alvast noteren om een paar restaurantjes uit te testen zodra je weer veilig naar Rome kan reizen.

carbonara (1)

Wie niet intens bezig is met digitale sociale netwerken zoals Instagram zal er weinig van hebben gemerkt, maar op 6 april was het de vierde Dag van de Carbonara, een promotie-evenement gewijd aan het bekende Romeinse gerecht met vijf essentiële ingrediënten: pasta, buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), pecorino romano, ei en zwarte peper.

Zo’n promotiedag is doorgaans geen groot nieuws, maar dat was dit jaar anders. De CarbonaraDay leverde zowaar een fraaie kortfilm op, geproduceerd door pastafabrikant Barilla. Daarover zo meteen meer.

De Dag van de Carbonara is één van de vele promotionele initiatieven waarbij verenigingen en organisaties een landbouwproduct of een streekspecialiteit gedurende een dag extra in de kijker plaatsen.

Men kan zich afvragen of er voldoende dagen in een jaar zijn om al die producten een plaatsje te geven. Het initiatief wil chefs, pastaliefhebbers, journalisten, foodbloggers en fijnproevers dichter bij elkaar brengen.

carbonara (7)

De vierde Carbonaradag werd georganiseerd door de Unione Italiana Food en de International Pasta Organisation (IPO). Daarbij worden recepten uitgewisseld, kan je topchefs aan het werk zien, enz.

Het is tevens de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat en ergens een foto plaatst van je Carbonara-creatie.

carbonara (10)

Omdat de promotiedag wordt gesteund door zowat alle pastafabrikanten zou men er volgens de organisatoren ongeveer 500 miljoen mensen mee bereiken.

carbonara (6)

Over de oorsprong of het ontstaan van pasta alla carbonara bestaan verschillende theorieën. Clublid Bart Tordeurs schreef er enkele jaren geleden een bijdrage over. Eén ding is wel duidelijk: de ingrediënten kunnen allemaal gemakkelijk worden gevonden, verplaatst en bewaard.

Voor sommigen suggereert de naam een connectie met de negentiende-eeuwse steenkoolarbeiders, kolenbranders of carbonari. De zwarte peper die wordt gebruikt om de pasta op smaak te brengen zou lijken op of verwijzen naar het steenkoolstof.

carbonara (4)

Een andere theorie suggereert echter dat het gerecht pas tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië arriveerde toen Amerikaanse troepen met hun legerrantsoenen (die steevast spek en eieren bevatten) naar Rome brachten.

Het recept zou pas na de Tweede Wereldoorlog in kookboeken opgenomen zijn, wat volgens velen een bewijs is dat de geallieerde soldaten in 1944 het gerecht min of meer in Rome hebben geïntroduceerd door spaghetti te (laten) mengen met een portie eigeel en spek om de juiste hoeveelheid energie binnen te krijgen in één praktisch en snel klaar te maken gerecht.

carbonara (3)

Dit is alleszins de theorie die pastafabrikant Barilla de juiste vindt. Barilla liet zopas een kortfilm van ongeveer negen minuten maken over het ontstaan van het gerecht.

De zeer professioneel gemaakte kortfilm CareBonara speelt zich af in Rome op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De openingsscène waarbij oorlogsvliegtuigen over het Sint-Pietersplein vliegen zet je meteen in de juiste sfeer.

Een soldaat moet van zijn overste op zoek naar een voedzame maaltijd voor zijn eenheid. Het taalprobleem maakt de taak van de arme soldaat er niet gemakkelijker op.

Waar hun favoriete pastagerecht precies vandaan komt is iets waar de meeste Romeinen niet van wakker liggen. Ze eten het graag en iedere familie heeft wel ergens een uniek recept dat net een beetje afwijkt van dat van iemand anders. Romeinen hebben ook allemaal hun favoriete trattoria of restaurant waar ze graag aanschuiven voor een bord pasta alla carbonara.

carbonara (2)

De krant La Repubblica hield naar aanleiding van de CabonaraDay een uitgebreide rondvraag bij zijn lezers. De vraag was eenvoudig: waar in Rome eet je de allerbeste pasta alla carbonara?

Het resultaat gaat niet om de competitie of om het meeste aantal stemmen, er wordt gewoon een lijstje gemaakt met een aantal zaken in Rome waar je volgens de lezers de lekkerste carbonara kan eten.

We geven het resultaat van die rondvraag hierna bondig weer. Tot ons plezier staan er verschillende van onze persoonlijke adresjes tussen, wat erop wijst dat we in het verleden goede tips hebben gekregen van de Romeinse locals.

carbonara (9)

In het historische centrum en de directe omgeving zijn er enkele zaken waarvan de namen bijzonder vaak worden genoemd. Heel wat mensen blijken behoorlijk eensgezind in hun keuze.

Ook nog even aanstippen dat in deze restaurants natuurlijk nog heel wat andere gerechten op de kaart staan. Slecht of matig eten is in deze traditionele zaken vrijwel onmogelijk.

Had jij ook graag het adreslijstje met de beste traditionele carbonara-restaurants van Rome gezien?

Word dan nu lid van S.P.Q.R.!

BEKIJK HIER:

CareBonara | The Origins of Carbonara
A short film by Barilla (09:51)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.