Karel V en zijn leermeester Adriaan van Utrecht

Digitale lezing door
S.P.Q.R.-clublid
dr. Michiel Verweij

Michiel Verweij kent u intussen allemaal als de auteur van onze reeksen Avonturen met opschriften en Manuscript Mysteries. Wellicht ken je hem ook als de curator van de tentoonstelling Ovidius in Metamorfose twee jaar geleden of als auteur van diverse boeken.

Nu werd hij door het Museum Hof van Busleyden in Mechelen gevraagd om op donderdag 27 mei om 20 uur een lezing te verzorgen met als onderwerp ‘Karel V en zijn leermeester Adriaan van Utrecht’. Deze laatste is beter bekend als Adrianus VI, de eerste paus uit de Nederlanden. Je kan de lezing digitaal meevolgen.

De religieuze en intellectuele vorming van de kleine Karel V lag in handen van de Leuvense theoloog Adrianus van Utrecht. Omdat over de inhoud en methode van deze lessen weinig bekend is, vertrekt deze lezing van de kennis van beide protagonisten om er een beeld van te schetsen.

De verhouding tussen de latere keizer en zijn leermeester zou trouwens in meer dan één betekenis van belang worden voor de wereldgeschiedenis.

adrianusv_graf

Adrianus Florensz van Utrecht (1459-1523) was aan de Leuvense universiteit de ongekroonde koning van de theologen. Integer probeerde hij het morele niveau van de Leuvense geestelijkheid op te krikken.

In 1506 nodigde Margareta van Oostenrijk hem uit haar raadsheer te worden. Vanaf 1507 vertrouwde ze hem een deel van de opvoeding van Karel V toe. Adrianus verbleef steeds vaker in Mechelen, tot hij in 1515 naar Spanje werd gestuurd om Karels erfenis veilig te stellen.

Hij bleef in Spanje als plaatsvervanger van de jeugdige koning en werd tegelijk bisschop, groot-inquisiteur en kardinaal. Op 9 januari 1522 werd hij tot paus Adrianus VI gekozen.

Gedurende zijn korte pontificaat probeerde hij als eerste een antwoord te geven op de hervorming van Maarten Luther. Hij stierf op 14 september 1523.

Op de gevel van de Santa Maria dell’Anima in Rome, waar hij werd begraven, prijkt naast het wapen van Adrianus VI ook dat van de Duitse keizer.

adrianusvi

Dr. Michiel Verweij, classicus, medievist en neolatinist, is adjunct-conservator op de afdeling Oude en kostbare drukken van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Hij is tevens medewerker van de Onderzoekseenheid Latijnse literatuur van de KU Leuven.

In 2009-2010 was hij curator van de herdenkingstentoonstelling over paus Adrianus VI in Leuven en Utrecht. Naast de catalogus publiceerde hij ook een biografie van deze paus.

PRAKTISCH

  • Karel V en zijn leermeester Adriaan van Utrecht
  • Tickets voor deze lezing kosten 3 euro en zijn hier online te bestellen.
  • De ticketverkoop eindigt op 27 mei om 14 uur.
  • Het aantal deelnemers is beperkt tot 100.
  • De lezing begint dezelfde dag om 20 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.