Premier Mario Draghi weigert loon

Mario Draghi, de huidige premier van Italië, werkt gratis. Dat valt af te leiden uit documenten die in het kader van de transparantiewetgeving op de website van Palazzo Chigi (de zetel van de Italiaanse regering) werden gepubliceerd.

Draghi heeft verklaard geen vergoeding te (willen) ontvangen gedurende zijn hele ambtsperiode als premier. De voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank maakt daarmee een mooi gebaar naar zijn landgenoten en vergroot daarmee ongetwijfeld zijn populariteit.

De premier zal echter niet meteen van honger omkomen. Vorig jaar (boekjaar 2019) bedroeg het inkomen van Draghi  581.665 euro.

Uit de vermogensaangifte van de premier blijkt dat hij tevens eigenaar (of mede-eigenaar) is van tien gebouwen, waarvan eentje in Londen en ook zes percelen grond bezit. De premier heeft volgens het document geen auto’s, boten of vliegtuigen in eigendom.

palazzo_chigi

De vorige premier, Giuseppe Conte, liet op eigen verzoek eveneens een vijfde van zijn loon vallen. Hij ontving een vergoeding van 91.837 euro, dat is 80 procent van het voorziene bedrag van 114.796,68 euro.

Ook voormalig Europees commissaris Mario Monti, die tussen 2011 en 2013 als premier de Italianen flink liet besparen, deed afstand van zijn inkomen als regeringsleider.

Het belastbare inkomen van Draghi bedraagt ongeveer de helft van het door Conte aangegeven inkomen bij zijn aankomst in Palazzo Chigi in 2018, dat toen werd vastgesteld op bijna 1,2 miljoen euro. Giuseppe Conte werkte vóór zijn premierschap als advocaat.

Het absolute record inzake vermogen en inkomsten staat echter op naam van voormalig premier Silvio Berlusconi, de mediamagnaat en leider van het centrumrechtse Forza Italia. In 2006 meldde de toenmalige leider van de Popolo della Libertà (PdL) een inkomen van meer dan 139 miljoen euro.

Eén reactie to “Premier Mario Draghi weigert loon”

  1. LEO Says:

    Dan is er meer in de zelfbediening van de andere politici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.