EU Digital Covid Certificate voor vlotter reizen goedgekeurd

Na lange discussies zijn de Europese lidstaten en het Europees Parlement het dan toch eens geworden over hoe het zogenaamde vaccinatiepaspoort er moet uitzien. Met het EU Digital Covid Certificate zoals het officieel zal heten, kan je vanaf 1 juli soepeler reizen binnen de Europese Unie. De EU-landen zullen bij noodsituaties nog steeds beperkende maatregelen zoals quarantaine kunnen opleggen.

Het certificaat wordt beschikbaar in een digitale versie op je smartphone of kan worden afgedrukt op papier. Het is niet meer dan een QR-code. Die informeert of iemand gevaccineerd is, antilichamen heeft (besmet geraakte in de voorbije zes maanden) of negatief testte (een PCR-test niet ouder dan 72 uur of een sneltest niet ouder dan 24 uur). Zelftests gelden niet als bewijs.

Het moeilijkste punt van de onderhandelingen was de mogelijke terugbetaling van de PCR-testen. Het Europees Parlement wilde ze voor iedereen gratis, maar lidstaten vonden dat ze dit zelf moesten kunnen bepalen.

In België kost een test 45 euro per persoon. Voor een gezin met enkele kinderen, die allemaal minstens twee keer moeten getest worden, loopt de kostprijs dus al gauw op. De Europese Commissie maakt wel 100 miljoen euro vrij om de tests betaalbaar te houden voor wie regelmatig de grens over moet, bijvoorbeeld om te werken.

coronapaspoort

Vakantiegangers zullen voor de terugbetaling afhankelijk zijn van hun thuisland. België heeft nog geen besluit genomen. Een advies van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek pleit ervoor om de testen gratis te maken om discussies over discriminatie te voorkomen.

Eerder deze week raakte al bekend dat één prik zal volstaan om een certificaat te kunnen krijgen. De lidstaten beslissen zelf of ze ook reizigers toelaten die een prik kregen van bijvoorbeeld het Russische Spoetnik- of het Chinese Sinopharm-vaccin. Die vaccins zijn nog niet officieel goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA).

Nu moeten enkel nog een aantal technische problemen worden opgelost. Zo moeten de nationale QR-codes gekoppeld worden aan een Europese netwerkverbinding, zodat de overheden van het bezochte land kunnen controleren of het certificaat wel authentiek is.

Een dergelijk controlemechanisme is zeker nodig. Alleen al de voorbije maand, sinds 25 april, zijn op de luchthaven Brussels Airport 249 mensen betrapt die met een vals attest van een negatieve Covid-test naar het buitenland wilden reizen.

Nu wordt er nog relatief weinig gereisd, maar naarmate meer mensen en vooral vakantiegangers de stap wagen, zal ook het aantal misbruiken ongetwijfeld toenemen. Wie wordt betrapt met een valse test of certificaat riskeert overigens een boete van 750 euro of, indien de zaak voor de rechtbank komt, 2.000 euro en vijf jaar celstraf.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement wil het akkoord in de eerste week van juni goedkeuren. Tegen dan moeten alle details duidelijk zijn. Het certificatiesysteem treedt vanaf 1 juli in werking en blijft twaalf maanden geldig. Binnen de vier maanden wordt het geëvalueerd en mogelijk bijgestuurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.