Voormalige straatmuzikanten van Rome winnen het Eurovisiesongfestival in Rotterdam

In drie jaar tijd van de winkelstraten in Rome naar het podium in Rotterdam: de nog vrij jonge Romeinse rockgroep Måneskin heeft gisteravond het 65ste Eurovisiesongfestival gewonnen met het stevige nummer Zitti e buoni.

De overwinning houdt in dat het volgende songfestival in Italië zal georganiseerd worden. Dat kan in Rome zijn, maar evengoed in San Remo of op een andere locatie. Die beslissing moet nog worden genomen.

Bassiste Victoria De Angelis verklaarde dat het vooral belangrijk is dat het volgende festival naar Italië komt. Na een dramatisch jaar waarin het coronavirus onze levens helemaal stil  legde, kunnen we alle optimisme en hoop gebruiken, aldus de muzikante.

De Romeinse band wordt sinds de overwinning bedolven onder een enorme hoeveelheid reacties en kreeg ook al felicitaties van Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, en van premier Mario Draghi.

draghi-songfestival

Het is allemaal onwaarschijnlijk snel gegaan voor Måneskin. In 2018 speelden ze nog als straatmuzikanten in de winkelzone Tridente in Rome. de bandleden waren toen amper 17 jaar.

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst als leerlingen van dezelfde middelbare school, het Liceo Scientifico Statale J.F. Kennedy in Monteverde, in het zuidwesten van Trastevere.

De band bestaat uit zanger Damiano David, bassiste Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi en drummer Ethan Torchio. De groepsnaam Måneskin betekent maneschijn in het Deens.

Toen ze zich inschreven voor een lokale muziekwedstrijd moesten ze een naam verzinnen en Victoria, die half Deens is, kwam voor de dag met Måneskin, maneschijn dus, hoewel die naam totaal geen verband houdt met de band of het verhaal achter de groep.

maneskin_rome

Het viertal trad een hele tijd op als straatmuzikanten in Rome. Tussen 2016 en 2017 waren ze regelmatig te zien in de straten van de wijk Portuense, maar later zakten ze steeds vaker af naar het centrum van Rome.

Vaak speelden ze op het kleine pleintje aan de basilica San Carlo in Corso, op de Via del Corso of op Piazza di San Lorenzo in Lucina, al kon je ze in de meeste straten van de winkelzone Tridente weleens aan het werk zien.

Hun eerste liveconcert buiten Rome vond plaats op een muziekfestival in Faenza, in de provincie Ravenna (Emilia Romagna). Dat was een teleurstelling. Er kwamen amper een dertigtal mensen naar hun optreden kijken. Gisteren keken er een kleine 200 miljoen mensen mee.

De bandleden kleden zich doorgaans in opvallende outfits, maar dat is niet altijd zo geweest. Damiano maakte er bijvoorbeeld lange tijd een erezaak van om al zijn kleren te kopen op de rommelmarkt aan Porta Portese. Gisteren hield de zanger het eenvoudig:  hij trad op in bloot bovenlijf.

maneskin
Meteen na het optreden bouwde de Italiaanse delegatie een flink feestje, waarbij de drank rijkelijk vloeide. Er ontstond tijdens de puntentelling een kleine rel toen de camera’s net niet registreerden dat de zanger op het punt stond om een snuifje cocaïne te nemen, tenminste, zo leek het toch.

Meteen volgden oproepen om de Italianen te diskwalificeren wegens het gebruik van drugs. Vooral Frankrijk, dat tweede werd, drong daarop aan. De leden van Måneskin noemen de beschuldiging belachelijk en zeggen dat ze absoluut gekant zijn tegen drugs en die ook nog nooit gebruikt hebben.

Het is de derde keer dat Italië de liedjeswedstrijd wint. Eerder gebeurde dat in 1964 (door Gigliola Cinquetti met Non ho l’età) en in 1990 (Toto Cutugno met Insieme: 1992).

De meest bekende inzending van Italië dateert uit 1958. Het nummer Nel blu dipinto di blu van Domenico Modugno (veel beter bekend onder de titel Volare), eindigde toen als derde, maar groeide wereldwijd uit tot een monsterhit.

Het nummer is ook vandaag nog vaak te horen. Ook de Romeinse straatmuzikanten zingen het weleens graag.

Zitti e buoni

Een kort filmpje uit hun periode als straatmuzikant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.