Italië lanceert streamingdienst voor cultuur

We hadden het al eerder over de komst van ITsART, een streamingplatform voor de volledige Italiaanse cultuursector die inhoudelijk talrijke bijdragen zal brengen over zowel kunst, muziek, dans, opera, theater als film, maar de toeschouwer evenzeer meeneemt op digitaal museumbezoek.

itsart

Het platform werd op 31 mei officieel gelanceerd in Italië. Het is de bedoeling dat dit gigantische promotie-instrument voor de Italiaanse culturele wereld ook snel beschikbaar zal zijn in andere landen.

Zowat overal ter wereld zal je virtueel kunnen deelnemen aan de grootste kunst- en cultuurevenementen die te maken hebben met Italië, gaande van theater- en filmpremières tot exclusieve concerten en de opening van belangrijke tentoonstellingen.

itsart5

Tegelijk kan het platform dienen om het immense artistieke, culturele en archeologische erfgoed van Italië over de hele wereld te verspreiden en te promoten. Een gedeelte van het aanbod zal gratis zijn (soms met advertenties), andere onderdelen worden betalend (zonder publiciteit).

Het platform biedt, zoals dat in het vakjargon heet, ‘live en on-demand content’. Het aanbod is nu al enorm en behoorlijk gevarieerd. Binnen een tweetal weken zullen al ongeveer zevenhonderd programma’s beschikbaar zijn.

Hoewel ITsART al eerder werd omschreven als de ‘Netflix van de Italiaanse cultuursector’ hanteren de Italianen een ander betaal- en verdienmodel.

itsart6

Er wordt niet gewerkt met vaste abonnementen, maar met een systeem waar de betalende inhoud telkens afzonderlijk kan worden gekocht.

De kijker krijgt dus niet zoals bij Netflix of soortgelijke streamingdiensten toegang tot de volledige catalogus, maar betaalt via een digitale portefeuille telkens een aantal credits als men bijvoorbeeld een concert, een tentoonstelling of een ander programma wil bekijken.

Het aanbod zal worden geproduceerd door de belangrijkste Italiaanse culturele instellingen (musea, academies, theaters, maar ook musea en archeologische vindplaatsen) die het platform permanent zullen voeden, aanvullen en actualiseren.

itsart4

Dankzij de samenwerking met een aantal filmproductiebedrijven zal tevens een breed gamma aan Italiaanse films en documentaires worden aangeboden.

Ook muziek- en operaliefhebbers komen volop aan hun trekken. Zo zijn er alvast Riccardo Muti’s concerten, orkestrepetities en opera-uitvoeringen op de piano; Claudio Baglioni’s concertshow In questa storia che è la mia in het operagebouw van Rome en Giuseppe Verdi’s La forza del destino geregisseerd door Zubin Mehta in het Teatro del Maggio Musicale Fiorentino.

itsart1

Het bedrijf achter het ITsART-project is eigendom van de Italiaanse investeringsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die 51 procent bezit. De overige aandelen zijn in handen van Chili, een in Milaan gevestigd media- en entertainmentbedrijf dat sinds 2012 in Italië films en televisieseries verdeelt via het internet.

ITsART wordt geleid door Antonio Garelli (35), hij is de voorzitter van de raad van bestuur. Garelli werkte eerder bij het managementadviesbureau Bain & Company en trad in 2017 in dienst bij de Cassa Depositi e Prestiti, waar hij verantwoordelijk was voor digitale en sociale infrastructuurprojecten.

Namens CDP zitten ook nog Sabrina Fiorino (verantwoordelijk voor kunst en cultuur) en Antonio Caccavale (communicatie) in de raad van bestuur. Voor Chili zetelen Ferruccio Ferrara en Giano Biagini, die tevens de operationeel directeur van het platform is.

Het idee voor de creatie van een dergelijk cultuurplatform werd vorig voorjaar geopperd tijdens de eerste lockdown. Het Ministerie van Cultuur, dat optreedt als directeur van het project, heeft 10 miljoen euro uit het Herstelfonds als startkapitaal toegewezen aan ITsART. De CDP legt nog eens 9 miljoen euro bij.

Het is de bedoeling dat het digitale platform na verloop van tijd voldoende cash genereert om op eigen benen te kunnen staan.

itsart2

Onze eerste indruk? Het nieuwe platform moet natuurlijk nog alles bewijzen, maar het geheel ziet er nu al behoorlijk overweldigend en vooral verslavend uit.

De wervende trailer waarmee het Italiaanse publiek de voorbije dagen werd opgewarmd, doet het allerbeste vermoeden en spoort aan om meteen al eens flink te grasduinen in het aanbod. Begin daar vooral niet aan als je weinig tijd hebt.

Los van de informatieve en amusementswaarde, lijkt het ons vooral een fantastisch medium voor wie (bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom) niet meer naar Italië kan of wil reizen, maar toch nog op de hoogte wil blijven van wat er zoal gebeurt in de zeer brede Italiaanse culturele wereld.

Dat kan vanaf nu dus vanuit de huiskamer en binnenkort ook wereldwijd.

Trailer ITsART

https://www.itsart.tv/it/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.