De oorsprong van een natie

We hadden het een paar weken geleden al over enkele nieuwe tentoonstellingen in Rome die vooral focussen op de recente of oudere geschiedenis en het ontstaan van Rome of Italië in het algemeen. Het zijn boeiende en leerrijke expo’s die bovendien nooit of zelden geziene artefacten en memorabilia presenteren.

Na de tentoonstellingen waarover we het al eerder hadden (Roma. Nascita di una capitale 1870-1915 – te bezoeken tot 26 september) en Colori dei Romani. I mosaici dalle Collezioni Capitolinetot 15 september) is recent in de Scuderie del Quirinale de erg boeiende expo Tota Italia. Alle origini di una nazione gestart. Te bezoeken tot 25 juli.

tota(1)

Tota Italia vertelt het complexe proces van het ontstaan van het latere Italië, te beginnen met de buitengewone rijkdom uit de pre-Romeinse tijd en de Romeinse periode.

Het lijkt bijna onmogelijk om dat thema in een tentoonstelling te vatten, maar de curatoren Massimo Osanna en Stéphane Verger kregen de medewerking van zowat alle nationale musea in Italië.

Velen leenden hun absolute topstukken uit, werken die het publiek doorgaans niet kent omdat weinig mensen de musea in de kleinere en minder bekende Italiaanse steden bezoeken.

Men kent ze niet of men verwacht er dezelfde dingen aan te treffen dan in de grotere bekende musea in de kunststeden.

Niet zelden zijn kleine musea in weinig toeristische gebieden ook gewoon gesloten door een gebrek aan personeel, al is er doorgaans altijd wel iemand in de buurt die met plezier een sleutel gaat zoeken om je alsnog binnen te laten nadat ze je aan de deur zagen morrelen.

Vele lokale museumverantwoordelijk zijn dolblij met bezoek, zeker als het buitenlanders zijn, en sommigen zullen je zelfs een persoonlijke rondleiding geven.

Zo maakten we ooit kennis met een fantastische collectie vrijwel ongeschonden artefacten in het Museo Archeologico Nazionale di Metaponto (regio Basilicata).

Sommigen waren van een niveau dat je zelfs in de Capitolijnse Musea in Rome zelden aantreft.

We waren echter gans alleen in het museum omdat slechts weinig mensen de moeite doen om op deze afgelegen plek aan de kust een museum te bezoeken.

Daarom alleen al is een bezoek aan Tota Italia de verplaatsing naar de Scuderie del Quirinale meer dan waard. De titel van de tentoonstelling verwijst ook naar keizer Augustus, de man die voor het eerst Italië verenigde in een homogeen gebied.

tota(4)

Het was een eenwording onder het beheer van Rome, maar die tegelijkertijd een verdeling in regio’s handhaafde die vandaag nog steeds getuigt van de rijkdom en verscheidenheid van de Italiaanse tradities. Het maakt dat deze tentoonstelling zowel cultureel als symbolisch erg belangrijk is.

De tentoonstelling brengt het verhaal van het ontstaan van Italië, dat aanvankelijk vooral een botsing, ontmoeting en kruising tussen culturen was. Een heleboel belangrijke vondsten en objecten tonen gaandeweg de geschiedenis van de natie in wording.

Leven onder de vlag van Rome was uniek. De Romeinen creëerden een verhaal van samenhang en vereniging. De tentoonstelling toont een aantal unieke topstukken die hebben bijgedragen tot de vorming van Rome, het rijk van Augustus en het latere Italië.

Bezoekers krijgen buitengewone en zeldzame artefacten uit het pre-Romeinse tijdperk te zien, maar dus ook objecten uit latere periodes.

tota(2)

Het is zonder meer uniek te noemen dat het mooiste erfgoed uit de beginjaren van de Italiaanse geschiedenis hier bij elkaar werd gebracht.

Allemaal tonen ze de enorme en expressieve verscheidenheid die heeft bijgedragen tot de vorming van het land dat we vandaag kennen als Italië.

De artefacten vertellen niet alleen de geschiedenis van de Italiaanse culturele identiteit en de oorsprong van het land, maar herinneren ook aan de rijke sociale, etnische en culturele rijkdom die Italië tot vandaag uitstraalt.

Belangrijk om weten: bij het boeken van de tickets kan je gebruik maken van de vouchers die door de Scuderie del Quirinale werden uitgegeven als terugbetaling of compensatie voor de vorige toptentoonstelling Raffaello die door de komst van het Covid-19-virus helaas grotendeels aan het publiek is voorbij gegaan.

Tota Italia. Alle origini di una nazione
Scuderie del Quirinale
Via XXIV Maggio 16, Rome

Tel. +39 02 9289 7722
info@scuderiequirinale.it
www.scuderiequirinale.it

Klik hier voor online tickets

Had je graag ook een aantal foto’s van de unieke kunstwerken gezien die bij dit bericht horen? Dat is voorbehouden aan leden van S.P.Q.R.

Klik hier voor meer informatie
Klik hier om je aan te melden als clublid

tota(3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.