Alweer een vijfsterrenhotel op komst in Rome

Rosewood Hotels & Resorts, een wereldleider op het gebied van luxe reis- en lifestyle-ervaringen, is door vastgoedbedrijf en vermogensbeheerder Antirion SGR uit Milaan aangesteld om in Rome een nieuw vijfsterrenhotel te beheren dat in 2023 zal worden geopend.

Het feit dat grote hotelgroepen ook in deze crisistijd niet aarzelen om vele miljoenen te investeren in de Romeinse hotelsector getuigt van een ijzersterk geloof in het herstel van het toerisme in de Eeuwige Stad.

Meer zelfs, er wordt de komende jaren zelfs gerekend op een toename van het aantal bezoekers, meer dan er vóór de Covid-19-epidemie naar Rome kwamen. De grote ketens anticiperen daar nu al op. Intussen dwingt de viruscrisis in Rome tientallen kleinere familiale hotels tot sluiting.

Het nieuwe Rosewood Rome wordt gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro (BNL), vlakbij de Amerikaanse ambassade, met uitzicht op de Via Veneto waar zich nog verschillende andere hotels in dezelfde prijsklasse bevinden.

Rosewood Rome zal in totaal drie historische gebouwen omvatten, die elk werden gebouwd in het begin van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het kroonjuweel van het project wordt de herbestemming van het voormalige bankkantoor.

De transformatie van het pand zal worden opgevolgd door Colliers International, een advies- en dienstenbedrijf voor kantoorvastgoed. Dat gebeurt onder leiding van architectenbureau Jacobs uit Texas, en het Australische interieurontwerpbureau BAR Studio.

Na voltooiing zal Rosewood Rome 157 kamers kunnen aanbieden, waaronder 44 suites. In het hotel worden drie restaurants gevestigd, waaronder een moderne Italiaanse bistro.

Er komen ook een paar bars, waaronder eentje op het dak met een terras vanwaar de gasten kunnen genieten van een prachtig uitzicht over Rome. Voorts zijn er de gebruikelijke voorzieningen die in een vijfsterrenhotel onmisbaar worden geacht.

venetohotel

Rosewood Rome wordt het vierde Italiaanse hotel van de groep en zal zich aansluiten bij Rosewood Castiglion del Bosco in Toscane en het aankomende Rosewood Porto Cervo en Rosewood Venetië, die respectievelijk in 2022 en 2023 zullen worden geopend.

De bestaande Europese hotels van Rosewood omvatten ook Rosewood London en Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel in Parijs.

De Chinese hotelgroep Rosewood Hotels & Resorts is bekend om haar zeer luxueuze hotels wereldwijd. De Rosewood Hotel Group (voorheen New World Hospitality) is gevestigd in Hongkong en een dochterbedrijf van Chow Tai Fook Enterprises Limited, een particuliere onderneming die eveneens gevestigd is in Hongkong.

Sonia Cheng is de chief executive officer van de Rosewood Hotel Group. Zij is de kleindochter van de Chinese zakenman Yu-tung Cheng die het hotelconglomeraat oprichtte.

Enkele jaren geleden nam CEO Sonia Cheng via haar investeringsmaatschappij CTF Development in Frankfurt ook vijf bestaande hotels in België over. Die hotels werden getransformeerd tot Pentahotels.

De familie Cheng is ook eigenaar van deze hotelketen. Daarnaast heeft de familie Cheng via dochterbedrijven nog belangen in tientallen andere hotels wereldwijd.

Vastgoed in Rome is niet goedkoop, maar in de (omgeving van) de Via Vittorio Veneto lopen de prijzen nog forser op. In de buurt zijn enkele van de meest prestigieuze hotels van Rome gevestigd en de locatie is zeer gegeerd om nog meer luxueuze overnachtingsmogelijkheden te openen.

Het oorspronkelijke bankkantoor werd ontworpen door de bekende Italiaanse architect en stedenbouwkundige Marcello Piacentini (1881-1960), één van de belangrijkste voorstanders van de Italiaanse fascistische architectuur. De bouw van het bankkantoor begon in 1934, de inhuldiging volgde op 5 mei 1937.

Marcello was de zoon van architect Pio Piacentini (1846-1928), die in Rome in 1883 onder meer het Palazzo delle Esposizioni aan de Via Nationale ontwierp. Marcello Piancentini raakte in één klap bekend toen hij in 1907 op slechts 26-jarige leeftijd het historische centrum van Bergamo vernieuwde.

Hij werd actief in heel Italië, maar raakte vooral bekend door zijn gebouwen die hij ontwierp in opdracht van de fascistische regering in Rome.

Piancentini creëerde een soort vereenvoudigde neoklassieke en rationele stijl die een uithangbord werd van de fascistische architectuur in Rome.

Hij was onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe universiteitscampus (Università di Roma La Sapienza, 1932) en de creatie van de EUR-wijk (Esposizione Universale di Roma) in het zuiden van Rome die vanaf 1937 werd gebouwd.

Deze wijk was oorspronkelijk gepland als de locatie voor de wereldtentoonstelling van 1942, onder de naam E42.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging deze wereldtentoonstelling nooit door, maar de wijk met een aantal opmerkelijke gebouwen (de oorspronkelijke paviljoenen voor de Expo) bleef tot vandaag bestaan.

In Rome ontwierp Marcello Piancentini onder meer ook de Via della Conciliazione (1936-1950, samen met Attilio Spaccarelli), het Albergo degli Ambasciatori aan de Via Veneto 70 (1925-1932, vandaag het Grand Hotel Palace), het Teatro Sistina (1946-1949), de Cappella universitaria Divina Sapienza (1947–1952) en het Palazzo dello Sport (1960, in samenwerking met Pier Luigi Nervi).

Piancentini was ook verantwoordelijk voor de restauratie en het gevelontwerp van het Teatro dell’Opera di Roma (1926-1928).

Een buitenbeentje is de basiliek Sacro Cuore di Cristo Re aan de Viale Giuseppe Mazzini 32 die vanaf 1924 werd gebouwd (foto hieronder). Marcello Piacentini wilde de kerk aanvankelijk optrekken in de stijl van de vele zestiende-eeuwse Romeinse kerken, maar hij zag daarvan af, legde de bouw stil en maakte een compleet nieuw ontwerp.

Kenmerkend zijn de hoge koepel en de twee uit baksteen opgetrokken klokkentorens. De bouw werd uiteindelijk in 1934 voltooid. Na de val van het fascistische regime zou hij tijdelijk stoppen met zijn architecturale bezigheden. Piancentini stierf in Rome in 1960.

In het voormalige bankgebouw aan de Via Vittorio Veneto 111-119 zijn fraaie art nouveau fresco’s te bewonderen. Vrijwel het volledige interieur van het voormalige bankgebouw straalt grote luxe uit. Vooral in de vroegere directiekamers zijn prachtige fresco’s te zien.

Toen de bank er nog was bevonden zich in de gangen antieke beelden en de muren werden versierd met fantastische kunstwerken. In de kunstcollectie bevonden zich meesterwerken van onder meer Corot, Morandi, Severini, Canaletto, Lorenzo Lotto, Guttuso, Mafai, Savinio, De Pisis, De Chirico en Severini.

De werknemers van de bank zijn verhuisd naar de schipvormige kristallen kolos vlakbij het nieuwe station Tiburtina. Dat nieuwe kantoor werd ontworpen door het architectenkantoor 5+1AA van Alfonso Femia en Gianluca Peluffo (foto hieronder).

De nieuwe eigenaar betaalde naar verluidt 190 miljoen euro voor het oude bankgebouw. Volgens ingewijden is dat een koopje, maar er is natuurlijk nog een enorme bijkomende investering nodig om het geheel om te vormen tot een vijfsterren-accommodatie.

Het aantal vijfsterrenhotels in Rome blijft groeien. De voorbije vijftien jaar is het aantal tophotels in de stad gestegen met bijna 70%. In 2006 waren er 21 vijfsterrenhotels, in 2011 waren er 26 en vandaag is hun aantal gegroeid tot bijna 40.

Er worden nog steeds nieuwe hotelprojecten opgestart. Ook de luxegroep Bulgari bouwt momenteel een vijfsterrenhotel aan Piazza Augusto Imperatore. Dat hotel moet in 2022 openen.

Amerikanen vormen de grootste groep klanten van dit soort hotels, al komen er ook steeds meer en vaker bemiddelde gasten uit Rusland, China en de Verenigde Arabische Emiraten over de vloer.

Opvallend is tevens dat de tophotels vrijwel allemaal in handen zijn van buitenlandse investeerders en fondsen. De eigenaars zijn vaak Arabieren uit de Emiraten of Aziaten, al is ook de sultan van Brunei met Hotel Eden eigenaar van een vijfsterrenstulpje aan de Via Veneto.

Alle foto’s zien van dit bericht?
Word dan lid van S.P.Q.R.!

Klik hier voor meer informatie
Klik hier om je aan te melden als clublid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.