Drie kolossale marmeren zuilen uit de keizertijd ontdekt in de Tiber bij Ostia

Dankzij de inzet van geavanceerde onderwatertechnologie van de Carabinieri del Nucleo Tutela Patrimoni Culturale hebben onderwaterarcheologen in Ostia drie enorme marmeren zuilen met een diameter van 1 m ondekt.

De zuilen werden gevonden op de plek waar de Tiber de Fossa Traiana ontmoet, het kunstmatige kanaal dat door keizer Trajanus is aangelegd om Portus, de oude haven van Rome, te verbinden met de Tiber.

portus traiano (2)

In de oudheid arriveerden hier talrijke schepen die vanuit steengroeven in het hele Middellandse Zeegebied, van de Zwarte Zee tot Egypte en Spanje, bouwmaterialen naar Rome brachten.

Een gedeelte van deze bouwmaterialen werd via de Tiber tot in de magazijnen van de aanleghaven in het huidige Testaccio gebracht. Van daaruit werden ze verdeeld voor de bouw van openbare en particuliere gebouwen.

Dergelijke zware scheepsladingen hebben destijds ongetwijfeld regelmatig gezorgd voor ongelukken. Als zo’n grote zuil overboord kieperde was die onherroepelijk verloren.

Hoewel de marmeren zuilen zich op slechts 5 m diepte bevinden (de maximale diepte van het kanaal bedraagt 8 tot 10 m) zouden ze zonder het gebruik van speciale apparatuur nooit zichtbaar zijn geweest.

Op deze plek wordt de zichtbaarheid in het water op amper 2 m diepte nul. De hoge dichtheid van het opgeloste zwartbruine slib maakt het water in de hele omgeving volkomen ondoorzichtig. De bodem blijft altijd onzichtbaar.

portus traiano (3)

Het is de bedoeling om de zuilen op termijn uit het water te halen. De felle stroming maakt het onderwaterwerk echter erg moeilijk. De vondst is in ieder geval al geregistreerd in de database van de Carabinieri.

Wie ondanks de patrouilles in het archeologische gebied op het idee komt om de zuilen zelf boven te halen, zal die onmogelijk legaal kunnen verhandelen.

portus traiano (1)

De komende dagen zullen de onderwaterarcheologen ook proberen om kleine monsters van de zuilen te nemen om de marmersoort te bepalen en zo de herkomst ervan op te sporen.

Op hun zoektocht kwamen de onderwaterspeurders overigens nog talloze andere verzonken vondsten tegen, waaronder andere brokstukken, resten van scheepsrompen, maar ook recenter afval zoals dode dieren en boomstammen, die door de Tiber tot aan zee zijn gevoerd.

Hier kan je een filmpje bekijken over de ontdekking van de zuilen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.