Wat toeristen zullen aantreffen wanneer ze weer in Rome arriveren

Wat gaan we aantreffen wanneer we weer naar Rome gaan? Het moet, naast de eeuwige vragen naar goede eetadresjes, zowat de meest prangende kwestie zijn die onze leden en wellicht vele anderen bezighoudt.

De stad en de vele fantastische monumenten en archeologische sites zijn natuurlijk niet verdwenen. Vele bezienswaardigheden in Rome staan al meer dan 2000 jaar recht en hebben in de loop van de geschiedenis wel ergere zaken meegemaakt dan een viruscrisis en verdwenen toeristen.

toerisme-rome-algemeen (12)

Voor de lokale horeca en handel is het een ander verhaal. De langdurige afwezigheid van toeristen die doorgaans graag hun euro’s laten rollen en van wie vele zaken afhankelijk zijn om voldoende omzet te draaien, hebben een zware tol geëist. Meer dan 3.500 winkels en horecazaken zijn reeds gesloten en velen vrezen dat de echte overlevingsstrijd nog moet beginnen.

Tot dusver hebben ook ruim 200 hotels en B&B’s de crisis niet overleefd. Waarnemers waarschuwen dat het echte economische slagveld in Italië nog moet beginnen en dat de hakbijl de komende maanden nog heel wat anderen zal treffen.

De altijd bruisende stad was maandenlang een spookstad met amper mensen op straat, een beeld dat zich bij velen in het collectieve geheugen heeft genesteld.

Iedereen herinnert zich zeker nog de hallucinante en akelige filmpjes van totaal verlaten straten en pleinen die tijdens de eerste lockdown werden gemaakt. Dat waren eigenlijk pure horrorfilms. Je kan er hier een aantal herbekijken.

Het is op dit moment nog altijd relatief rustig de stad. Toeristen beginnen met mondjesmaat terug te keren, maar van een stormloop is geen sprake. De verwachting is niet dat dit snel zal veranderen.

De zomermaanden zullen wel wat bezoekers lokken, maar aan de actuele hotelreservaties te oordelen zal hun aantal ver beneden de gewone bezetting blijven.

toerisme-rome-algemeen (1)

Iets hoopvoller is men voor het najaar. Oktober, november en de eindejaarsperiode kunnen misschien nog een heel klein beetje van dit tweede verloren jaar goedmaken. Als er tenminste geen gekke dingen gebeuren, zoals een nieuwe virusvariant die de zomerreizigers mee naar huis brengen en waarvoor de huidige vaccins niet meer volstaan.

Rome probeert langzaam terug te keren naar het normale leven, maar het zal volgens medewerkers uit de toeristische sector nog minstens tot volgend jaar rond deze tijd duren vooraleer de echte toeristenstroom weer enigszins op gang komt.

Sommigen stellen zelfs dat het tot 2024 zal duren vooraleer het aantal bezoekers weer op het peil zal komen van vóór de viruscrisis en het ratelende geluid van de trolley’s weer massaal weerklinkt op de kasseien in de straten.

De Euromonitor geeft zelfs een nog pessimistischer beeld: volgens die gegevens zal Italië het economische niveau van vóór de pandemie pas ten vroegste bereiken tegen 2025.

Italië handhaaft nog steeds onder een systeem van vier kleurencodes om de ernst van het virusgevaar aan te duiden. Het grootste deel van Italië bevindt zich momenteel in de ‘gele’ zone (lager risico).

Heel wat regio’s zullen de komende weken de categorie de status van ‘witte’ zone (laagste risicio) bereiken want de Covid-cijfers blijven dalen. Coronavrij zijn ze dan nog niet, maar mits enige basisvoorzichtigheid in acht te nemen is het besmettingsgevaar in deze gebieden miniem.

toerisme-rome-algemeen (15)

Wat bezoekers vooral zal opvallen is de massale aanwezigheid van de horeca op straat. Nu heeft Rome altijd al wel een mooie terrascultuur gehad, maar om de gevolgen van de viruscrisis te verzachten kregen bars en restaurants de toestemming om hun terrassen uit te breiden.

Velen hebben niet geaarzeld om daar maximaal gebruik van te maken en zelfs complete voetpaden in te palmen. Wat dat betreft lijken we teruggekeerd naar de woelige jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw, toen op dit vlak zowat alles was toegestaan en er zelfs niet zoiets als een terrasreglement bestond.

toerisme-rome-algemeen (10)

De terrasjes zijn soms wat geïmproviseerd, maar ze staan er. Romeinen maken er gretig gebruik van, maar eigenlijk wachten ze op toeristen. De extra tafels waren vooral welkom toen de horecasector alleen buiten eten en drinken mocht serveren. Sinds een paar weken mag iedereen ook weer binnen consumeren.

De verplichting om zowel binnen als buiten overal mondmaskers te dragen blijft. Ook in het openbaar vervoer en zelfs in hotellobby’s is een mondmasker verplicht. Alleen kinderen jonger dan zes hoeven geen mondmasker te dragen. Ook de regels voor het bewaren van voldoende fysieke afstand tegenover anderen blijven van kracht.

Een ander aspect aan de stad dat meteen zal opvallen is de toevloed van elektrische (deel)steps. Verschillende aanbieders hebben de stad de jongste maanden overspoeld met de tweewielers die tot afgrijzen van vele Romeinen vrijwel overal in het straatbeeld slordig worden neergegooid en achtergelaten.

toerisme-rome-algemeen (19)

Het is behoorlijk moeilijk geworden om in Rome een foto te maken zonder een rondslingerende elektrische step op de achtergrond. Als voetganger is het ook voortdurend opletten om niet te struikelen over de dingen, want ze liggen werkelijk overal.

Het stadsbestuur doet pogingen om wat ze ‘wildparkeren’ noemt, aan banden te leggen, maar die maatregelen halen voorlopig niet veel uit.

Er gebeuren overigens ook behoorlijk wat ongevallen met de snelle tweewielers. Niet zelden zijn daarbij ook voetgangers betrokken.

toerisme-rome-algemeen (18)

Wie de komende weken in Rome arriveert krijgt wel de kans om in relatieve rust te genieten van de tentoonstelingen, musea, bezienswaardigheden en archeologische sites in de stad. Ook hier moeten altijd mondmaskers worden gedragen en dient voldoende afstand tussen de bezoekers bewaard te worden.

Behalve in enkele kleinere musea moet je ook overal reserveren en vaak wordt gewerkt met tijdsblokken (zoals dat al jaren gebeurt in de Galleria Borghese) waardoor je slechts een beperkte tijd voor je bezoek krijgt toegewezen.

Letterlijk alles wordt tegenwoordig online geboekt. We kunnen ons afvragen in hoeverre de klassieke dienstverlening aan de ticketbalies in de toekomst nog zal terugkeren.

toerisme-rome-algemeen (7)

In het weekend moet je op heel wat plaatsen verplicht minimum één dag vooraf reserveren. Dat is onder meer het geval bij het Colosseum en Castel Sant’Angelo. Als je niet tijdig boekt en het is toevallig druk, riskeer je niet meer binnen te geraken. Vrij nieuw is ook dat je zelfs een bezoek aan het Pantheon moet reserveren. Hoelang die maatregel nog zal duren is niet duidelijk.

De reservaties van al die bezienswaardigheden kunnen bij pech zorgen voor heel wat ongemak. Zo kennen we iemand van wie recent de geplande vlucht naar Rome een paar dagen werd verschoven omdat er te weinig passagiers waren.

Vele luchtvaartmaatschappijen hebben het financieel bijzonder zwaar en vliegen alleen maar met toestellen die vrijwel volzet zijn. Maar wie zijn of haar geplande vlucht ziet opschuiven en de eerste dagen ook al een paar museumbezoeken heeft gepland, kan die reservaties dus ook vergeten. Dat geld ben je onherroepelijk kwijt. Ga ook na wat er gebeurt met je hotelreservatie als je zoiets zou meemaken.

Volgens Antonio Barreca, de directeur-generaal van Federturismo, de nationale federatie van de reis- en toerismesector die deel uitmaakt van de werkgeversorganisatie Confindustria, heeft de gezondheids- en economische crisis die veroorzaakt is door de Covid-19-pandemie een dramatische en vernietigende impact gehad op de toeristische sector.

Het herstel zal niet gemakkelijk zijn. Omdat de vaccinatiecampagne in Italië snel en soepel verloopt en nu ook het coronapaspoort eraan komt, is er enig optimisme, maar het zal nog lang duren vooraleer we kunnen spreken van een volledige relance, zegt de topman.

toerisme-rome-algemeen (8)

Iets minder dan de helft van de Italianen gaat dit jaar met vakantie. De meesten blijven in Italië. Traditiegetrouw concentreren de meeste reserveringen van de eigen landgenoten zich in augustus.

De zee blijft de favoriete bestemming van zes op de tien Italianen, met Puglia, Toscane, Sicilië, Emilia-Romagna en Sardinië als grootste favorieten.

Hoewel toeristen zeer langzaam de weg naar Italië herontdekken, zal er vóór de tweede helft van juli geen sprake zijn van een grotere instroom van buitenlandse bezoekers.

Ook in de maanden nadien zal die instroom nog relatief beperkt blijven. Barreca wil niet spreken van een verloren jaar, maar ook in 2021 zal er voor de sector weinig reden tot juichen zijn. Al zal het natuurlijk wel wat beter worden dan het desastreuze 2020.

De topman van Federturismo is hoopvol over het relancebudget dat via het Europese Herstelfonds wordt vrijgemaakt voor de toeristische sector, maar maakt zich wel zorgen over de uiteindelijke bestemming van dat geld en hoe het op de meest doeltreffende wijze kan worden besteed.

toerisme-rome-algemeen (3)

Om het toerisme goed te promoten is het nodig om een langetermijnvisie te hebben en nu al te werken aan diepgaande structurele hervormingen. Dat geldt bij uitbreiding voor de hele Italiaanse bedrijfswereld. We moeten de bureaucratische rompslomp elimineren, de bedrijfsvoering moet veel eenvoudiger. We kunnen het ons op geen enkele manier nog veroorloven om opgesloten te blijven in een gelaagdheid van regelgeving en bureaucratie, meent Barreca.

Europeanen zullen het eerst terugkeren, al zijn er nog velen die wantrouwig zijn om naar Italië (of elders) te reizen. De beelden van de massale besmettingen en sterfgevallen in Italië, dat bij de ergst getroffen landen ter wereld hoort, zijn nog niet vergeten, hoewel dat gevaar nu echt wel geweken is.

Vooral Oostenrijkers, Duitsers en Fransen lijken de toestand in Italië momenteel maar matig te vertrouwen. Amerikanen beginnen dankzij een massale vaccinatiecampagne in eigen land en het organiseren van Covid-geteste vluchten alvast in Rome weer stilaan in het straatbeeld te verschijnen.

De eerste terugkerende Amerikanen werden een paar weken geleden op de luchthaven in Fiumicino zelfs onthaald met bloemen.

Sinds half mei zijn de regels voor degenen die vanuit het buitenland naar Italië komen al behoorlijk versoepeld. Amerikaanse toeristen behoren tot de weinige niet-EU-buitenlanders die dankzij hun vaccinatiecampagne en Covid-geteste vluchten nu Italië kunnen binnenkomen zonder de verplichting om in quarantaine te gaan. Wel moeten ze vóór aankomst en bij de terugkeer getest worden.

toerisme-rome-algemeen (2)

Op de komst van Russen, Chinezen, Japanners en Zuid-Amerikanen zal nog een hele tijd moeten gewacht worden. Bovendien worden vaccins uit sommige landen niet erkend door de Europese Unie, wat problemen aan de grens oplevert.

Net als in andere landen het geval is, kampt ook Italië tijdens de actuele heropstartfase van de handels- en horecasector met het probleem om personeel te vinden.

Heel wat mensen die het voorbije jaar gedwongen werkloos waren zochten en vonden een andere job en lijken niet altijd geneigd om terug te keren naar hun vroegere baan.

Anderen raakten ontmoedigd of depressief en nemen niet meer de moeite om nog te solliciteren of opnieuw aan de slag te gaan. Vooral in de toeristische sector en de horeca is het aantal werknemers aanzienlijk gedaald. Zeker de horeca kampt met personeelstekorten.

Volgens Barreca kan die verstoring van de arbeidsmarkt grotendeels worden opgelost door een onmiddellijke corrigerende overheidsmaatregel, zoals een hermodellering van de belasting op arbeidskosten om werknemers een hoger nettoloon te laten ontvangen en zo werk aantrekkelijker te maken dan het basisinkomen, met als gevolg besparingen voor de staatskas.

toerisme-rome-algemeen (13)

Bovendien is het nodig om de liquiditeit van bedrijven met alle middelen te ondersteunen. Vooral wat betreft de toegang tot krediet en liquiditeit, denken we dat de verlenging van de huidige steunmaatregelen en de verlenging van de terugbetalingstermijnen van gegarandeerde leningen nodig is en bedrijven zal helpen om uit de kritieke fase te komen.

We moeten ook aanstippen dat de procedures die de voorbije maanden toegang tot hulp moesten geven, door de buitensporige bureaucratisering zeer complex werden gemaakt, vooral voor kmo’s, zegt Barreca.

Wie al lang in Rome komt en er veel mensen kent, zal ook rekening moeten houden met de realiteit dat enkele van die kennissen of vrienden de viruscrisis letterlijk niet overleefd hebben.

Het aantal aan Covid-19 toegeschreven overlijdens bedraagt in Italië op dit moment bijna 127.000, het is dus niet ondenkbaar dat daar iemand bij is die je hebt gekend.

Als je naar Italië wil moet je nog steeds een negatief resultaat kunnen voorleggen van een PCR-test of een sneltest (antigeentest), ook als je al gevaccineerd bent. Die moet uitgevoerd zijn in de 48 uur vóór aankomst. Alleen kinderen jonger dan 2 jaar zijn vrijgesteld.

Zodra het digitale coronapaspoort in werking is zal die testverplichting in principe wegvallen voor wie gevaccineerd is. Reizigers moeten ook een European Digital Passenger Locator Form invullen.

Wie symptomen van Covid-19 vertoont of in contact geweest is met een besmette persoon, is verplicht om de autoriteiten te verwittigen en zelf spontaan in quarantaine te gaan.

Wie tijdens een verblijf in Italië positief test, moet een nieuwe PCR-test ondergaan en wordt verplicht minstens tien dagen in quarantaine geplaatst in één van de coronahotels die door de overheid worden aangeduid.

Repatriëring is alleen mogelijk als de Italiaanse autoriteiten daarmee akkoord zijn. De ambassade komt daar niet in tussen. Lang niet alle reisverzekeringen bieden hiervoor financiële tussenkomst, dus ook hier is het opletten.

toerisme-rome-algemeen (14)

In heel Italië geldt nog steeds een avondklok tussen 23 uur en 5 uur, behalve in de wit ingekleurde regio’s waar ze niet van kracht is. In gele zones wordt ze in principe op 21 juni eveneens afgeschaft.

In gele zones zijn bioscopen, theaters, concertzalen, zwembaden, wellness- en fitnesscentra open, maar met beperkte capaciteit. Vanaf 15 juni heropenen ook de pretparken. Discotheken blijven nog steeds gesloten.

Op dit moment is bijna 22 procent van de Italiaanse bevolking volledig gevaccineerd. Ongeveer 43 procent heeft reeds een eerste vaccin gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.