Forum Romanum pakt uit met zomers literair Dante Festival

Deze zomer wordt van 1 tot 20 juli in de basiliek van Maxentius op het Forum Romanum een literair festival georganiseerd naar aanleiding van de 700ste verjaardag van de dood van Dante Alighieri. De toegang tot Dante Assoluto is gratis mits voorafgaande reservatie.

Gedurende zeven avonden zullen Italiaanse auteurs, maar ook mensen uit de theater-, film- en muziekwereld hulde brengen aan Dante met niet eerder gepubliceerde teksten die op een of andere manier werden geïnspireerd door een vers of een personage uit de Goddelijke Komedie of een ander werk van de dichter.

De bedoeling is om een getuigenis te brengen van de verscheidenheid, de inhoudelijke diepgang en de blijvende relevantie van Dantes werk, dat niet alleen een onvermijdelijke referentie is voor de Italiaanse taalkundige en culturele identiteit, maar dat ook de hedendaagse gevoeligheid en creativiteit blijft stimuleren.

dantaforum2

De nalatenschap van Dante is nog steeds een broedplaats voor literaire, historische, wetenschappelijke, ethische, juridische, politieke, psychologische en artistieke reflecties.

Het publiek zal onder meer kunnen kennismaken met werk van de auteurs Roberto Saviano, Piero Trellini, Giulio Leoni, Javier Cercas, Melania Mazzucco, Alessandro Piperno, Aldo Cazzullo, Fabio Stassi, Edoardo Albinati, Stefania Auci, Nicola Lagioia; de wetenschappers Lina Bolzoni, Giulio Ferroni en Franco Cardini en de dichters Valerio Magrelli, Ana Blandiana, Daniela Attanasio, Silvia Bre, Nicola Bultrini, Claudio Damiani, Simone Di Biaso en Sara Ventroni. Actrice Monica Guerritore presenteert een zelf geschreven theatrale tekst.

Alle avonden worden opgeluisterd met livemuziek, gebracht door de muzikanten Francesco De Gregori, Murubutu en Claver Gold, Cristiano Godano, HER, Giovanni Succi, Fulminacci, Riccardo Manzi, Erica Scherl, Pierpaolo Ranieri, Alessandra Celletti, Rita Marcotulli, Andrea Damiano, Sandra Castellano, Alessandra Bossa, Alessandro Gwis, Michele Rabbia en het Italiaans volksorkest onder leiding van Ambrogio Sparagna.

dantaforum1

De literaire avonden zijn gratis toegankelijk mits voorafgaandelijke reservatie via het Eventbrite-platform. De reservaties zijn mogelijk vanaf de tiende dag vóór elke avond en dit zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Het festival, onder artistieke leiding van Maria Ida Gaeta, verloopt in samenwerking met het Dante 700-comité en de FUIS (Federazione Unitaria Italiana Scrittori), de Italiaanse federatie van auteurs. De organisatie is in handen van het Parco Archeologico del Colosseo.

Dante Assoluto
Forum Romanum (basiliek van Maxentius)
Van 1 tot 20 juli 2021

Het volledige programma kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.