Tentoonstelling Tempo Barocco in Palazzo Barberini

In de nieuwe tentoonstellingsruimte van Palazzo Barberini is de expo Tempo Barocco begonnen. De rode draad doorheen deze tentoonstelling is Tijd, een concept dat in al zijn vormen wordt onderzocht aan de hand van een veertigtal meesterwerken van Italiaanse en buitenlandse kunstenaars, van wie de meesten in de zeventiende eeuw in Rome woonden en werkten.

De werken zijn afkomstig uit Italiaanse en internationale musea. Het gaat om topstukken van de grootste protagonisten van de barokke cultuur, van Pietro da Cortona tot Gian Lorenzo Bernini, van Valentin de Boulogne tot Nicolas Poussin, van Anton Van Dyck tot Domenichino, van Andrea Sacchi tot Guido Reni.

tempobaro(8)

Samen met de tentoonstelling, die tot en met 3 oktober 2021 te bezoeken is, wordt ook de nieuwe tentoonstellingsruimte van Palazzo Barberini (te vinden op het gelijkvloers van het museum) officieel in gebruik genomen. Het gaat om acht nieuwe zalen van in totaal 750 m² die volledig werden gerestaureerd en opnieuw ingericht.

Met Tempo Barocco hebben de nieuwe tentoonstellingszalen alleszins een waardige eerste gebruiker. De expo vat de onderscheidende kenmerken van barokke kunst (theatraliteit, verwondering, grootspraak en een grandioze en pathetische bewerking van de klassieke mythe en oude kunstwerken) perfect samen.

Het concept Tijd wordt onderzocht in al zijn vormen (liefde, seizoenen, schoonheid,…) via de tentoongestelde topstukken die de bezoeker meenemen op een weelderige en spannende reis door allegorie en wetenschap. Meer dan ooit beseft de bezoeker het vermogen en de ambitie van kunst om de vergankelijkheid van het leven te overwinnen.

De tentoonstelling werd samengesteld door Francesca Cappelletti en Flaminia Gennari Santori en is verdeeld in vijf secties: de mythe van tijd, tijd en liefde, tijd tussen berekening en allegorie, tempo Vanitas en de tijd stoppen.

In de eerste drie delen wordt Tijd afgebeeld als een mythische figuur, de gevleugelde en strenge oude man of de metaforen van oude poëzie. Met decoraties zoals schilderijen, fresco’s, spiegels en klokken markeerde de tijd destijds het gezinsleven en hielden de kunstwerken en objecten de herinnering aan belangrijke momenten levendig.

Het vierde deel is gewijd aan Vanitas, het verstrijken van de tijd waar het stilleven de hoofdrol speelt met schedels, zandlopers, klokken, gekneusde vruchten en verwelkte bloemen die herinneren aan de precaire schoonheid en de kwetsbaarheid van het menselijk leven.

Het laatste deel richt zich op theatraliteit en verwondering van de vele werken die werden gemaakt door de kunstenaars die in de zeventiende eeuw in Rome actief waren. Hun onderwerpen toonden vaak het hoogtepunt van de actie.

Los van deze tentoonstelling is een bezoek aan Palazzo Barberini natuurlijk ook een gelegenheid om nog eens een blik te werpen op de permanente tentoonstelling, waar een fantastische selectie van buitengewone kunstwerken te zien is, waaronder veel werk van onze ‘fiamminghi‘ .

Tempo Barocco
Tot 3 oktober 2021

Galleria Nazionale d’Arte Antica – Palazzo Barberini
Via delle Quattro Fontane 13
Online tickets
Telefonische reservatie: 06 328 10
Website: www.barberinicorsini.org

Het is niet langer verplicht om de toegang tot Palazzo Barberini vooraf te reserveren, al wordt het wel aangeraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.