Barok in Teylers Museum in Haarlem

In het Teylers Museum in het Nederlandse Haarlem kan je vanaf vandaag terecht op de tentoonstelling Barok in Teylers.

De aanleiding voor deze expo is het verschijnen van de bestandscatalogus Italiaanse tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw, die vanaf nu te koop is in de boekhandel en ook verkrijgbaar is in de museumwinkel.

baronteylers2

De Italiaanse tekeningen van Teylers Museum zijn wereldberoemd. Ze behoren tot de belangrijkste aanwinst uit de geschiedenis van het museum.

Ze zijn afkomstig uit de aankoop in 1790 van meerdere albums met tekeningen uit de verzameling van Koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). In één klap was het kersverse museum toen ruim zeventienhonderd tekeningen rijker.

barokteylers3

In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond van de mooiste Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, de periode van de barok.

Ze weerspiegelen voor het grootste gedeelte de persoonlijke smaak van Odescalchi, die optrad als mecenas van verschillende kunstenaars en voornamelijk eigentijdse kunst kocht. Hij gaf vooral de voorkeur aan landschapstekeningen en uitgewerkte figuurstudies.

barokteylers

Laat je tot 7 november rustig meevoeren door het drama en de emotie in het werk van grote barokkunstenaars zoals Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Salvator Rosa en Giovanni Lorenzo Bernini.

Barok in Teylers
Van 17 juli tot en met 7 november 2021
Teylers Museum
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
Tel. 023 516 09 60
info@teylersmuseum.nl
www.teylersmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.