Elke dag gratis multimediashow aan Tempel van Hadrianus (Piazza di Pietra)

Ook deze zomer kan je bij het invallen van de avondschemering op Piazza di Pietra in Rome elke dag de twaalf minuten durende multimedia-voorstelling Luci su Adriano grat!s meemaken.

De monumentale resterende zuilen van de Tempel van Hadrianus vormen het decor voor deze licht- en geluidsshow. Door de coronamaatregelen wordt het aantal aanwezigen wel beperkt.

Het project werd voor het eerst voorgesteld in de zomer van 2018 maar het zou nog een jaar duren vooraleer de videoprojecties met een vaste frequentie iedere avond tijdens de zomermaanden aan het publiek zouden worden getoond.

Door de viruspandemie lagen de vertoningen lange tijd stil. Deze zomer wordt de draad weer opgenomen.

luciadriano

Uit analyse van de tellingen die tijdens het eerste volledige vertoningsjaar in 2019 werden uitgevoerd (onder meer gebaseerd op basis van gsm-signalen), keken in de zomerperiode van dat jaar 661.173 mensen van in totaal meer dan honderd nationaliteiten naar de voorstelling of liepen die daar op het moment van de projectie voorbij. Dat zijn cijfers waarvan vandaag voorlopig alleen maar kan worden gedroomd.

De voorstelling duurt twaalf minuten en werd gemaakt door Paco Lanciano, de multimediakunstenaar die samen met Piero Angela ook de show Viaggio nei Fori op het Forum van Augustus bedacht. Ook de multimedia-ervaring Welcome to Rome werd door Lanciano gerealiseerd.

De lichtshow op Piazza di Pietra zet de monumentale resten van het enorme tempelcomplex dat werd opgedragen aan keizer Hadrianus in de kijker en wordt tot eind september elke avond gratis aangeboden zodra het donker wordt. De initiatiefnemers beschouwen de voorstelling als een geschenk aan de stad.

Met behulp van zes speciale gesynchroniseerde projectoren reconstrueert de show de oprichting, de vernietiging, de plundering en het hergebruik van de tempel, totdat deze in 1879 de zetel van de Kamer van Koophandel van Rome werd.

De zuilengalerij van de Tempel van Hadrianus vormde het gedroomde decor waarmee een creatieveling zoals Paco Lanciano zich helemaal kan uitleven.

luciadriano2

Lanciano is een natuurkundige en wetenschapper, maar ook een grote popularisator van de Romeinse geschiedenis.

Luci su Adriano is een project van de Camera di Commercio di Roma (de Kamer van Koophandel van Rome) en wordt gerealiseerd in samenwerking met de Soprintendenza Speciale Archeologia, Belle Arti e Paesaggio di Roma en de Società Italiana Brevetti.

Dit laatste is een bureau dat bedrijven adviseert inzake intellectueel eigendom, octrooien, de bescherming van merken, ontwerpen en het vrijwaren van auteursrechten.

De elf indrukwekkende Korinthische zuilen zijn gemaakt van marmer, ze zijn 15 m hoog en hebben een diameter van 1,44 m.

De zuilen worden bekroond door een sierlijk fronton, dat door de eeuwen heen beschadigd werd en nogal slordig is gerestaureerd.

Het zijn de restanten van de tempel van keizer Hadrianus, waarvan men lange tijd heeft gedacht dat het om een tempel van Neptunus ging.

In 1695 zijn de zuilen opgenomen in een nieuw gebouw aan de Piazza di Pietra, een plein dat rond die tijd ontworpen was.

De zuilen werden ingewerkt in een nieuw gebouw dat werd ontworpen door Carlo Fontana en dat zou dienst doen als het pauselijke douanekantoor.

De ruimtes tussen de zuilen werden dichtgemaakt. Pas in de twntigste eeuw werd een nieuwe, grote restauratie uitgevoerd waarbij de zuilen weer vrijgemaakt werden en de grond voor de tempel werd afgegraven tot het oorspronkelijke straatniveau.

In dit gebouw werd toen ook de Romeinse aandelenbeurs gevestigd. Tegenwoordig gebruikt de Kamer van Koophandel (die ook de recente restauratie van het gebouw betaalde) de ruimte regelmatig voor feestjes, recepties en kortlopende tentoonstellingen.

Antoninus Pius, de opvolger van Hadrianus, liet de tempel in 145 bouwen. Hadrianus zelf was zeven jaar voordien overleden. De tempel was vroeger rijkelijk versierd met afbeeldingen en oorlogstrofeeën uit het hele Romeinse Rijk.

Een aantal van deze decoraties zijn nu te zien in de Capitolijnse Musea in Rome en het archeologisch museum in Napels.

luciadriano3

De tempel stond vroeger in een grote rechthoekige porticus, waarvan de hoofdingang zich aan de Via Lata, de huidige Via del Corso, bevond. De overgebleven zuilen van de tempel geven een goede indruk van de grote afmetingen van het gehele complex.

Na de val van het Romeinse Rijk raakten de vele tempels in verval en werden later systematisch afgebroken zodat de stenen, het marmer en de zuilen konden worden hergebruikt in nieuwe paleizen en kerken.

Ook de Tempel van Hadrianus is op die manier grotendeels verdwenen. In de middeleeuwen werd een deel ervan gebruikt om een fort te bouwen.

Luci su Adriano
Piazza di Pietra, Rome
Elke avond bij zonsondergang

Een fragment van de show zie je in dit filmpje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.