Jubeljaar versnelt uitvoering openbare werken in Rome

Met de komst van een Jubeljaar zoals het Vaticaan er in 2025 weer eentje organiseert (zie ons bericht van gisteren), is enorm veel geld gemoeid. Er wordt 2,5 miljard euro uitgetrokken voor allerlei  infrastructuurwerken en ingrepen. Voor Rome is dat goed nieuws: het betekent dat een aantal openbare werken in een stroomversnelling komen.

125 miljoen euro gaat naar de modernisering van het spoorwegstation Termini en de busterminal op Piazza dei Cinquecento. Er wordt 907 miljoen euro bestemd voor de versterking en modernisering van het regionale spoorwegnet.

Er wordt 91 miljoen euro uitgetrokken voor het verlengen van de kade in de haven van Civitavecchia. Tevens is er 550 miljoen euro voorzien voor de verdere uitbouw van het tramnetwerk in Rome.

Nog eens 714,5 miljoen euro gaat naar de reeds eerder door het Ministerie van Verkeer en Transport geplande uitbreidingen van het tramnet, met name de verbinding Termini-Vaticano-Aurelio en de sporen langs de Viale Palmiro Togliatti.

tram_1c

Het is ook de bedoeling de nieuwe metrohalte aan Piazza Venezia in te huldigen vóór de opening van de Heilige Deur. Dat betekent dat ook de halte Fori Imperiali – Colosseo tegen 2025 klaar moet zijn.

Gezien de enorme vertraging waarmee de aanleg van de Metro C-lijn tot dusver al te maken kreeg, zijn dat alvast twee projecten waarvan het zeer twijfelachtig is of die deadline gehaald zal worden.

Bij de voorgestelde projecten naar aanleiding van het Heilig Jaar is er ook het idee om de Tiber bevaarbaar te maken vanaf de monding tot aan Porta Portese. Dat is een stokpaardje van de huidige burgemeester Virginia Raggi.

Het zou een alternatieve manier zijn om vanuit Rome de kust te bereiken, maar voor om de aanlegplaatsen en kades geschikt te maken voor boten is minstens 15 miljoen euro nodig.

Aeroporti di Roma wil tegen 2025 ook een nieuwe landingsbaan in gebruik hebben op de luchthaven Leonardo da Vinci in Fiumicino.

Ook de enorme infrastructuur- en huisvestingsprojecten in de omgeving van de Via Guido Reni (de omgeving van het MAXXI-museum) en de herwaardering van het Foro Italico in dezelfde buurt, zijn voorlopig geselecteerd.

Een ander project dat men erg graag tegen 2025 zou willen realiseren is de bouw van een onderdoorgang tussen Piazza Risorgimento en de Vaticaanse Musea. Hoeveel de aanleg van die tunnel zou kosten is echter nog niet bepaald.

vaticaanse musea (1)

Ten slotte wil Rome ook iets doen aan de erbarmelijke toestand waarin vele wegen zich bevinden. Het beruchte slechte wegennet van Rome ontlokte Mario Draghi de opmerking dat het eigenlijk bizar is dat Rome haar onderhoudswerken aan openbare wegen laat financieren met geld van het Vaticaan.

Hoewel Draghi het ontkent, was dat een indirecte sneer naar burgemeester Raggi die nog altijd moet afrekenen met de gevolgen van het jarenlange wanbeleid en de honderden miljoenen euro’s die wegvloeiden door de manipulaties van het Mafia Capitale-netwerk.

Daardoor werden ook de noodzakelijke onderhoudswerken aan de stedelijke infrastructuur vele jaren niet of zeer gebrekkig uitgevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.