Limes erkend als Unesco Werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van het deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal negentien archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Daarnaast loopt de Neder-Germaanse Limes ook verder door in Duitsland, tot net voorbij Bonn. Heel wat mensen weten niet dat dwars door Nederland de oude grens van het Romeinse Rijk loopt.

Op sommige plekken heeft de Rijn in de voorbije eeuwen de resten daarvan weggespoeld. Gelukkig zijn op vele andere plaatsen de resten behouden dankzij de natte bodem en doordat vroegtijdig het belang van deze plaatsen is erkend en de archeologische waarden zijn behouden.

De Limes vormt dwars door Nederland heen een zichtbare historische band van het heden met het verleden. Dat deze archeologische vindplaatsen nu de status van Werelderfgoed hebben gekregen, is een prachtige en verdiende erkenning van de inspanningen van velen die zijn geleverd voor het behoud van dit unieke erfgoed.

limes

Samen met Duitsland heeft Nederland in 2020 een deel van de Limes voorgedragen voor de Werelderfgoedstatus, meer bepaald het gedeelte dat de grens vormde van de Romeinse provincie Neder-Germanië. Sommige delen van de Limes zijn al ingeschreven, zoals de Muur van Hadrianus (in het Verenigd Koninkrijk) en de Boven-Germaanse Limes.

Andere delen zijn in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Kenmerkend voor het deel dat nu is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, de Neder-Germaanse Limes, zijn onder meer de innovatieve manieren die de Romeinen bedachten om om te gaan met de grillige rivier, het netwerk van forten dat langs de rivier is gebouwd en de bijzonder goed bewaarde houtresten.

De Limes was 2000 jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk. In de tweede eeuw na Chr. was het Romeinse Rijk op zijn grootst en omvatte het delen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het werd omringd door een ingenieus grenssysteem van meer dan 7.500 kilometer lang.

In Nederland liep de Limes langs de rivier de Rijn. De Rijn vormde een natuurlijke grens en op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. Lokale gemeenschappen vestigden zich in de nabijheid, dreven handel of gingen de strijd aan.

Meer dan 400 jaar lang waren Romeinse soldaten aanwezig in Nederland. Deze periode kende tijden van vrede en van strijd. De grens vormde ook een uitwisselingsplaats van kennis en cultuur.

De Limes heeft bovendien een archeologische schat nagelaten in de Nederlandse bodem: bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals sieraden en glaswerk, schepen, resten van forten, maar ook wapens en gereedschap. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland.

De Limes vormt als het ware een lint van archeologische schatten door Nederland die vele mensen met elkaar verbindt en zorgt voor culturele uitwisseling tussen vrijwilligers, professionals en bewoners.

De jongste jaren is door zeer veel vrijwilligers, gemeenten en andere organisaties gewerkt aan het vergroten van de bekendheid van de Limes in Nederland. Niet alleen op de plaatsen die nu de status van Werelderfgoed hebben gekregen, maar ook op andere plaatsen en online.

Om de nieuw verworven status te vieren zullen tijdens de Open Monumentendagen (11 en 12 september) op diverse locaties activiteiten worden georganiseerd. Informatie hierover vind je op de website Romeinen.nl. De komende jaren zullen de betrokken overheden blijven samenwerken om het netwerk van partners en betrokkenen verder te versterken en de bekendheid van de Limes te vergroten.

Overzicht van de terreinen die de Werelderfgoedstatus hebben gekregen:

 • Leiden- Roomburg – Castellumterrein
 • Katwijk-Valkenburg – De Woerd – Vicus
 • Katwijk-Valkenburg – Centrum – Castellumterrein
 • Leidschendam Voorburg – Voorschoten – Corbulo kanaal
 • Leidschendam Voorburg – Forum Hadriani
 • Woerden Centrum – Castellumterrein
 • Bunnik – Vechten – Castellumterrein
 • Utrecht – Domplein – Castellumterrein
 • Utrecht – Leidsche Rijn – Wachttoren
 • Utrecht – De Meern – Castellumterrein
 • Utrecht – De Meern – Limesweg
 • Arnhem – Castellumterrein
 • Zevenaar (Bijlandse Waard) – Verspoeld Castellum
 • Nijmegen (Hunerberg) – Castraterrein
 • Nijmegen (Valkhof) – Castellumterrein
 • Nijmegen / Berg en Dal (Kops Plateau) – Castellumterrein
 • Berg en Dal / Nijmegen – Aquaduct
 • Elst (Tempel) – Tempel
 • Berg en Dal (De Holdeurn) – ​Pannenbakkerij

Eén reactie to “Limes erkend als Unesco Werelderfgoed”

 1. Jan Kusters Says:

  Cuijk wordt ook regelmatig genoemd in het Limesverhaal als verdedigingsplek/2e linie in het achterland.
  Cuijk staat ook op de peuteringerkaart Ceuclum, heeft een aanvoerroute via Maas en romeinse weg, castellum en zeer bijzonder de Romeinse brug (waarvan de prachtige brugpijlers gevonden zijn) richting Nijmegen/Noviomagum.
  Dus ook de provincie Brabant met Ceuclum had een limes functie, verdedigingsfunktie.
  Het lijkt mij een gemiste kans dit niet mee te nemen in het Unesco Werelderfgoed verhaal. Misschien nog correctie mogelijk ??
  mvg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.