Raad van State fluit stadsbestuur Rome terug inzake verbanning paardenkoetsen

Dierenliefhebbers in Rome reageren met ontzetting op een beslissing van de Raad van State die een eerdere beslissing van het stadsbestuur terugschroeft om voortaan de toeristische paardenkoetsen te bannen uit het stadscentrum.

De stad Rome besliste eind vorig jaar dat de koetsiers voortaan moesten opereren vanuit de drie grootste parken rond de stad en niet meer welkom waren in het centrum. De Raad van State fluit het stadsbestuur nu terug.

bottecel(23)

De traditionele Romeinse paardenkoetsen, de zogenaamde botticelle of carrozzelle, kregen de jongste jaren na verschillende incidenten af te rekenen met steeds strengere reglementen.

De paarden moesten de hete zomers in het stadscentrum trotseren, vielen soms dood neer of werden neergemaaid door auto’s in het drukke stadsverkeer. De actuele hittegolf heeft de discussie over wat de dieren vooral in de zomer te verduren krijgen, weer flink doen oplaaien.

Rome probeert al jaren iets te doen aan de omstandigheden waarin de dieren hun ritjes moeten afleggen. Zo werd enkele jaren geleden al een verbod uitgevaardigd om op bepaalde wegen te rijden omdat de helling er te steil is.

De koetsiers ontvingen een lijst met straten waar ze met hun paard en rijtuig niet meer welkom zijn, zoals onder meer de Via Veneto en de Via Sistina. De koets die de paarden moeten trekken weegt zonder de passagiers gemiddeld 800 kg.

De koetsiers moeten ook een logboek bij zich hebben, waarin ze alle verplaatsingen moeten noteren, zodat desgewenst het aantal afgelegde kilometers kan worden nagegaan. De rijtuigen zelf moeten verplicht worden voorzien van reflectoren en verlichting.

botticelle (2)

In Rome zijn nog ruim veertig koetsers actief, dat zijn er de helft minder dan tien jaar geleden. De stad Rome besliste in december vorig jaar om de paardenkoetsen te verplaatsen naar de drie grootste parken in de stadsrand.

De botticelle mochten alleen nog toeristen rondvoeren in de drie grootste parken van Rome: Villa Borghese, Villa Doria Pamphilj en het Parco degli Acquedotti.

Het stadbestuur vindt de parken veel beter geschikte locaties voor zowel de dieren (veel schaduw, groen en geen verkeer) als voor de veiligheid van de gebruikers. De drie parken zijn ook aantrekkelijk vanuit toeristisch en cultureel oogpunt.

De toeristen zullen hier bovendien onbekende en suggestieve groene hoekjes van onze stad ontdekken, argumenteerde Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, eind vorig jaar.

Volgens de nieuwe regels moesten de paarden tijdens hun tocht door de parken vaste routes volgen, mochten ze om de 45 minuten een verplichte pauze en mogen ze in totaal niet langer dan zeven uur per dag worden ingezet.

Tijdens de warmste maanden van het jaar, in juli en augustus, mochten de dieren van de stad Rome tussen 12 en 17.30 uur helemaal niet actief zijn. De rustpauzes duren dan ook langer. De paarden moesten tijdens elke pauze ook verplicht worden voorzien van voldoende water en voedsel.

Als de temperatuur hoger is dan 30 graden moeten de paarden binnenblijven. Geen ritjes meer als het te warm is. Op de koetsen moet extern zichtbaar een temperatuurmeter worden aangebracht. De paarden moeten ook periodieke medisch-veterinaire controles ondergaan.

Voor wie zich niet houdt aan de verplichtingen, worden administratieve boetes tot 500 euro voorzien. De overtredingen kunnen ook leiden tot schorsing van de activiteiten of het intrekken van de vergunning.

bottecel(21)

Al de voormelde maatregelen werden eind vorig jaar goedgekeurd door de gemeenteraad. Het kwam er eigenlijk op neer dat de activiteiten van de koetsiers in de stad ophielden te bestaan.

Toeristen zouden in de toekomst de rijtuigen niet meer opmerken in de straten, waardoor ook de vraag snel zou verdwijnen. Je kan geen gebruik maken van een toeristische attractie die je niet ziet. Maar nu wordt dat reglement dus vernietigd door de Raad van State.

Rome probeerde al verschillende betere omstandigheden voor de dieren te creëren, maar de maatregelen liepen ook in het verleden doorgaans op niets uit. Dat kwam vooral omdat de beslissingen telkens botsten op felle tegenstand van de koetsiers die blijkbaar veel invloed hebben.

Ze slaagden er zelfs een paar keer in om het stedelijke reglement aangaande de botticelle via de hogere rechtbank te blokkeren, juridisch aan te vechten of te laten vernietigen. Blijkbaar hebben ze erg goede advocaten, want dat is ook nu weer gebeurd.

bottecel(3)

Na een klacht van de Nuova Associazione Vetturini Romani, een belangenvereniging die al sinds 2004 bestaat en die de koetsiers groepeert en vertegenwoordigt, oordeelde de Raad van State dat de nieuwe maatregel van de stad aangaande de botticelle ongegrond is en gebaseerd is op een onwettelijk reglement.

De paardenkoetsen zijn in Rome al jaren omstreden, maar ze blijven populair bij sommige toeristen. Ook bij huwelijken verplaatsen de gelukkige koppeltjes zich weleens graag met paard en koets. Nochtans zijn de ritjes niet goedkoop.

Er wordt al gauw 100 euro per klant gevraagd voor een toertje per koets langs enkele bezienswaardigheden van de stad.

De meeste koetsiers passeren trekpleisters zoals Piazza San Pietro, het Colosseum, Piazza Venezia, Piazza Bocca della Verità, Piazza di Spagna, Piazza Navona, Piazza della Rotonda (Pantheon) en Piazza Crociferi (Trevifontein).

botticelle (3)

Dierenliefhebbers reageren verbijsterd dat het stadsbestuur wordt teruggefloten. Voor hen ging het nieuwe regelement zelfs nog niet ver genoeg omdat de paarden nog steeds een tijdje door de Romeinse straten moesten stappen wanneer ze zich van hun stallen, die zich bijna allemaal in Testaccio bevinden, naar de stadsparken begeven.

Hun ultieme eis is dat de botticelle gewoon definitief verboden worden. Een volledig verbod op de paardenkoetsen was overigens iets wat Virginia Raggi vijf jaar geleden in haar verkiezingscampagne had beloofd. Na de recente beslissing van de Raad van State staat het stadsbestuur nu weer precies even ver als vijf jaar geleden.

Volgens de Italiaanse dierenrechtenorganisatie ENPA (Ente Nazionale Protezione Animali) is rondrijden in Rome voor de paarden pure mishandeling vanwege het verkeer en de luchtverontreiniging.

Bovendien zouden de dieren slecht verzorgd worden. De koetsiers betwisten dat. Ze wijzen dit soort aantijgingen van de hand als stemmingmakerij en zeggen dat ze de dieren behandelen alsof het hun kinderen zijn.

Omdat de toeristen als gevolg van de virusuitbraak al vele maanden uit de stad verdwenen zijn, hebben de koetsiers hoe dan ook een rampzalig jaar achter de rug.

Velen lieten al weten dat ze het onderhoud en de voeding van hun dieren niet meer kunnen betalen. Het nieuwe reglement waarbij ze zouden verbannen worden van het stadscentrum naar de stadsparken zagen ze dan ook helemaal niet zitten.

De opbrengsten in de parken zullen veel lager liggen dan de inkomsten die onze ritjes in het stadscentrum opleveren. In de parken zijn er bovendien veel minder toeristen dan in het centrum.

bottecel(22)

In Villa Borghese zal het nog wat gaan, maar vooral in het park van de aquaducten en in Villa Doria Pamphilj komen relatief weinig buitenlandse bezoekers, verklaarde Angelo Sed, de voorzitter van de Nuova Associazione Vetturini Romani, in december vorig jaar.

De koetsiers krijgen van de stad overigens ook de mogelijkheid om van beroep te veranderen. Het komt erop neer dat ze hun paard vaarwel zeggen en hun bedrijf met de hulp van de stad gratis kunnen laten omschakelen naar het reguliere taxivervoer.

De stad neemt alle administratie voor haar rekening. De koetsiers kunnen na enkele formaliteiten ook een taxivergunning bekomen, zodat ze meteen aan de slag kunnen. Tot nog toe is daar niemand op ingegaan.

De vergunningen voor de uitbaters van de paardenwagens worden al vele jaren overgedragen van vader op zoon. Mede daardoor vormen de Romeinse koetsiers een bijzonder hechte groep. De dierenactivisten noemen dat een middeleeuws systeem.

bottecel(24)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.