Alitalia verdwijnt nu echt uit het luchtruim

Het werd al eerder aangekondigd, maar nu is het echt gedaan. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia houdt op 14 oktober op met bestaan. Een dag later start het nieuwe luchtvaartbedrijf Italia Trasporto Aereo (ITA). Zowel de naam als het bekende logo van Alitalia verdwijnen.

Alitalia

Dat het opdoeken van Alitalia nu echt een feit is, blijkt ook uit de dwingende vraag van de Europese Commissie om de naam Alitalia niet meer te gebruiken na 14 oktober. Ook op reeds uitgeschreven vliegtuigtickets voor gebruik na die datum mag de naam Alitalia niet meer worden vermeld.

Die tickets worden geannuleerd en terugbetaald. De Italiaanse regering trekt 100 miljoen euro uit voor de terugbetaling van de reeds verkochte Alitalia-tickets. Wie er zo eentje bezit, beschikt binnenkort ongetwijfeld over een collectors item.

Door het opheffen van Alitalia raken ongeveer 7.000 van de ongeveer 11.000 werknemers hun job kwijt. De anderen zullen de komende jaren geleidelijk in dienst worden genomen door de veel kleinere nieuwe maatschappij ITA.

alitalia1

Voor de vakbonden van Alitalia, die de maatschappij al vele jaren domineren en die een zeer lange geschiedenis van talloze stakingen hebben, is de opheffing van de nationale luchtvaartmaatschappij een nachtmerrie.

De bonden zijn boos maar staan machteloos. De voorbije maanden werd het werk nog enkele keren neergelegd, maar die eerder symbolische acties maakten op niemand nog indruk.

ita

ITA start officieel op 15 oktober maar zal pas een maand later de eerste vluchten uitvoeren. Dat gebeurt met 52 toestellen. Die vliegen vanaf de luchthaven van Rome (Fiumicino) en Milaan (Linate) naar in totaal 45 bestemmingen.

Dat aantal zal de komende jaren geleidelijk groeien, maar nooit meer het grote netwerk van de voormalige Alitalia-reisroutes benaderen.

Alitalia kampt al vele jaren met financiële problemen en wordt al even lang met overheidssteun in leven gehouden. De Italiaanse regering heeft jarenlang miljarden euro’s in de luchtvaartmaatschappij gepompt. Desondanks slaagde Alitalia er al die tijd nooit in om winstgevend te worden.

alitaliavliegtuig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.