Italië breidt gebruik van vaccinatiepaspoort nogmaals uit

De reikwijdte van de Italiaanse groene vaccinatiepas (en het gelijkgestelde internationale EU-vaccinatiebewijs) waaruit blijkt dat mensen zijn ingeënt, negatief getest of hersteld zijn van Covid-19, wordt vanaf vandaag 1 september opnieuw uitgebreid.

Het Italiaanse certificazione verde, dat voor het eerst werd geïntroduceerd in juni en niet van toepassing is op kinderen jongen dan 12 jaar, werd oorspronkelijk voornamelijk gebruikt voor reizen binnen de Europese Unie en om de toegang tot grote evenementen of verpleeghuizen te vergemakkelijken. Sindsdien is het gebruik ervan fors verruimd.

greenpass2

Sinds 6 augustus is het Italiaanse groene vaccinatiepaspoort (of het gelijkwaardige certificaat dat wordt erkend door de Italiaanse autoriteiten) zoals bekend echter ook vereist voor:

  • Het binnenshuis eten in restaurants;
  • Het bezoek aan theaters, bioscopen, evenementen en sportwedstrijden;
  • Het bezoeken van musea, archeologische vindplaatsen en culturele locaties;
  • Het gebruik van en het bezoeken van zwembaden, sportscholen, spa’s en wellnesscentra, themaparken, recreatie- en vrijetijdscentra, speelhallen en casino’s;
  • Het deelnemen of bezoeken aan beurzen, conferenties en vergaderingen.

De groene pas is niet nodig voor het nuttigen van eten of drinken op buitenterrassen of het staande aan de bar drinken van een kopje koffie.

vaccinatiepaspoort

Vanaf 1 september wordt het toepassingsgebied van het certificazione verde (of het gelijkwaardige internationale certificaat voor diegenen die Italië bezoeken) verder verruimd, dit keer met betrekking tot het vervoer en onderwijs.

De groene pas is vanaf 1 september vereist om aan boord te gaan van:

  • Vliegtuigen naar binnenlandse en internationale bestemmingen;
  • Interregionale schepen en veerboten (behalve de veerdiensten in de Straat van Messina);
  • Intercity- en hogesnelheidstreinen;
  • Langeafstandsbussen die door meer dan twee regio’s rijden;
  • Charterbussen.

Het groene paspoort wordt voorlopig niet verplicht voor bussen, trams en metro’s op het lokale openbaar vervoer, en is ook niet nodig voor het gebruik van regionale treinen.

covidcertificaat2

Daarnaast wordt het certificazione verde vanaf vandaag 1 september verplicht voor docenten en schoolpersoneel, en voor alle medewerkers, personeel en studenten van universiteiten.

De regering waarschuwde al dat er ernstige sancties volgen voor school- en universiteitsmedewerkers die zich niet aan de nieuwe maatregelen houden en voor wie niet in orde is met zijn of haar vaccinatie, vergelijkbaar met het systeem dat al bestaat voor artsen en verpleegkundigen.

Na vijf dagen ‘werkonbekwaamheid’ wegens het niet hebben van een groene vaccinatiepas, wordt deze gedwongen afwezigheid van werknemers als ‘ongerechtvaardigd’ beschouwd, wat automatisch leidt tot schorsing van hun dienstverband en het verlies van hun loon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.