Rome kiest begin oktober nieuw stadsbestuur

Rome bevindt zich stilaan in volledige verkiezingsmodus. Samen met de verkiezingskoorts stijgt de spanning. Op zondag 3 en maandag 4 oktober zijn er gemeenteraads- en districtsverkiezingen, met eventueel nog een volgende stemronde op zondag 17 en maandag 18 oktober.

Vooral voor de huidige burgemeester Virginia Raggi zijn er helse en vermoeiende weken in aantocht. Binnen een maand weet Raggi, die opnieuw kandidaat is voor de MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging, of haar beleid van de voorbije jaren zal worden afgestraft of beloond.

stadhuisrome

Gemakkelijk zal het niet worden. Haar voornaamste tegenstrevers zijn de centrumrechtse kandidaat Enrico Michetti die vooral steun krijgt van Georgia Meloni (Fratelli d’Italia), de centrumlinkse kandidaat Roberto Gualtieri (Partito Democratico, PD) die van 2019 tot 2021 in de regering van Giuseppe Conte nog minister van Financiën en en Economische Zaken was en Carlo Calenda.

Deze laatste zetelt momenteel in het Europees Parlement en was minister van Economische Ontwikkeling in de regeringen van Enrico Letta, Matteo Renzi en Paolo Gentiloni. Twee jaar geleden trad hij uit de PD en richtte onder de naam Azione (voorheen Siamo Europei) een eigen liberale en progressieve partij op.

Virginia Raggi heeft altijd sterk proberen in te zetten op mobiliteit en verkeer, met bijvoorbeeld de lancering van plannen voor nieuwe tramlijnen, maar de uitvoering van haar ideeën om van Rome een leefbare stad met minder autoverkeer te maken, verliep de voorbije jaren veel trager dan ze had verwacht.

Nu komen de verkiezingen er snel aan en dreigt Raggi te worden afgerekend op haar beloftes van vijf jaar geleden. Daarvan heeft ze er een heleboel niet kunnen nakomen.

Nochtans werden de voorbije jaren best wel wat mooie projecten gerealiseerd in de vorm van opgefriste parken, straten, pleinen en, vooral in de buitenwijken, de aanleg van nieuwe fietspaden.

Eén van de stokpaardjes van Raggi is de realisatie van een fietsring rond Rome, de zogenaamde Grab. Het kabinet van de burgemeester verspreidt regelmatig idyllische beelden van hoe volgens haar de ideale fietssnelweg rond Rome er zou moeten uitzien.

grab_fietssnelweg

Maar na jaren wanbeheer door vorige stadsbesturen en de gevolgen van het Mafia Capitale-schandaal, zijn teveel wegen er zodanig slecht aan toe dat het onmogelijk is om die in één legislatuur allemaal op te knappen.

De toch al niet zo fietslustige Romeinen vinden bovendien ook dat in het dagelijkse verkeer in Rome wel andere prioriteiten te vinden zijn dan het aanleggen van nieuwe fietspaden.

slechte_wegen

Ook van Raggi’s veelbesproken plannen om in sommige stadszones kabelbanen te introduceren is voorlopig nog niets in huis gekomen. Er zijn alleen dure studies uitgevoerd.

Andere initiatieven van Raggi slaan dan weer wel aan. Zo is de installatie van de zogenaamde mangiaplastica-machines, waarbij je automaten aan drukke metrostations en op markten kan volstoppen met plastic flessen in ruil voor een gratis bus- of metroticket, een groot succes. De voorbije twee jaar werden op die manier al vijf miljoen flessen ingezameld.

De andere kandidaat-burgemeesters willen vooral iets doen aan het toenemende afvalprobleem dat zich voornamelijk in de buitenwijken steeds nadrukkelijker begint te manifesteren in de vorm van overvolle vuilniscontainers.

vuilnis (1)

Afval wordt vaak gewoon op straat achtergelaten bij gebrek aan voldoende containers of omdat het vuilnis veel te laat of zelfs helemaal niet wordt opgehaald. Raggi’s politieke rivalen willen vooral een vlotter en stipter openbaar vervoer en meer groen in de stad.

Het is niet toevallig dat de politieke tegenstrevers de nadruk leggen op de gebrekkige busdiensten en de afvalproblemen. Zowel de vervoersmaatschappij ATAC als de stedelijke vuilnisdienst AMA kampen met een miljardenverlies.

Raggi heeft die toestand de voorbije jaren niet kunnen rechttrekken en krijgt dat nu op haar bord gegooid.

vuilnis (2)

Het geeft haar tegenstanders geweldige munitie om aan te tonen dat ze de boel verwaarloosde. Een onterecht verwijt, want er werden wel degelijk inspanningen gedaan, onder meer door het aankopen van nieuwe voertuigen voor zowel ATAC als AMA.

Er kwam ook een weliswaar beperkte reorganisatie van beide diensten. Maar de inspanningen van Raggi zijn tot dusver onvoldoende om echt het verschil met het vorige bestuur te kunnen maken.

Het wordt Raggi door velen ook zwaar aangerekend dat ze er niet in geslaagd is om het bouwdossier voor het nieuwe stadion van AS Roma tot een goed einde te brengen. Daardoor moet de voetbalclub uitkijken naar een nieuwe locatie en lopen de plannen jaren vertraging op.

deelsteps

Vele Romeinen zijn ook de duizenden elektrische deelsteps beu die voortdurend rondslingeren op de meest onmogelijke plaatsen in de stad en veel hinder veroorzaken.

Ook dat is een fenomeen dat Raggi naar Rome heeft gehaald, een initiatief dat, hoewel druk gebruikt, niet door iedereen wordt gesmaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.