Dinsdag 31 augustus was het de laatste dag dat Hugo Vanermen (70) de functie uitoefende van rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen (San Giuliano dei Fiamminghi) in Rome en als afgevaardigd-beheerder van de Fondation Lambert Darchis Rome/Luik.
Hugo Vanermen blijft in Rome wonen en zal zich in de toekomst ten dienste stellen van het bisdom Tivoli. Hij wordt er vicaris van de parochie Santa Maria del Popolo.
Hugo Vanermen wordt als rector opgevolgd door Mgr. Gabriël Quicke (59), professor aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven die tot nu actief was als president van het Heilige Geestcollege en van het Leo XIII-seminarie, twee studentenresidenties van de KU Leuven.
Half september arriveert hij in Rome om zijn nieuwe taak op te nemen. Naast een lesopdracht aan het pauselijk college, zal Gabriël Quicke zich tevens verder inzetten voor de christenen in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor de weeskinderen in Irak.
De San Giuliano dei Fiamminghi is de nationale kerk van België in Rome. Lang niet iedereen weet dat ook de Belgen (net als de Nederlanders de beschikking hebben over hun Friezenkerk) eveneens een kerk in de stad hebben.
De kleine maar fraaie kerk ligt in het hart van het historische centrum, aan de Via del Sudario nr. 40, tussen de imposante San Andrea della Valle en de Largo di Torre Argentina, achter de Corso Vittorio Emanuele II. Van oorsprong is de San Giuliano de kerk van het graafschap Vlaanderen.
Hugo Vanermen laat de Stichting San Giuliano dei Fiamminghi in welvarende toestand achter. Onder zijn impuls werd de voorbije decennnia niet alleen financieel orde op zaken gesteld, maar kreeg de bekendheid van de Belgische kerkelijke aanwezigheid in Rome een grote impuls.
De voorbije jaren werd erg hard gewerkt aan de naambekendheid van de Stichting San Giuliano. Al in het prille begin van het digitale tijdperk kwam er een website en mede als gevolg daarvan arriveerden gaandeweg steeds meer aanvragen van groepen en Romereizigers die een afspraak wilden maken om een bezoek te kunnen brengen aan de Belgische kerk.
Hugo Vanermen trad dan graag op als gids en kon boeiend vertellen over ‘zijn’ kleine maar mooie kerk. Ook talrijke leden van S.P.Q.R. klopten de voorbije jaren graag aan bij Hugo Vanermen voor een geleid bezoek aan de kerk.
Al even talrijk zijn de prominenten die de voorbije jaren in de San Giuliano op bezoek kwamen, gaande van kardinalen en ministers tot de vorsten en prinsen van België en Nederland. Ook paus Johannes-Paulus II kwam er tijdens zijn pontificaat op bezoek.
Als voorzitter van de Vlaamse Culturele Kring in Rome organiseerde Hugo Vanermen met groot succes maandelijkse barokconcerten, die zonder onderbreking 22 jaar lang plaatsvonden, telkens voor een volle kerk.
Duizenden Romebezoekers maar ook Romeinen genoten de voorbije jaren van de muziek waarbij ze talrijke nieuwe werken leerden kennen. Als gevolg van het succes werden ook enkele cd’s met barokmuziek uitgebracht.
Alleen de viruscrisis dwarsboomde vorig jaar het concertseizoen waardoor aan de lange traditie een abrupt (en voorlopig?) einde kwam.
Ook de kunst in de kerk kreeg een upgrade. Er werden enkele nieuwe schilderijen besteld, de bekende (in 2017 overleden) Vlaamse glazenier Maurits Nevens realiseerde een prachtig glasraam voor de kerk, de archieven van de stichting werden bestudeerd, ontsloten en gedigitaliseerd en er verschenen verschillende nieuwe boeken over de Stichting en het archief.
Hugo Vanermen in Leuven, ontvangen door de
toenmalige burgemeester Louis Tobback.
In 2008 ontving Hugo Vanermen de Romulusprijs van onze vereniging S.P.Q.R. voor zijn langdurige inspanningen en het initiatief om het boek Fiamminghi in Rome – Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad te publiceren.
Dit boek, een stevige turf van maar liefst 320 bladzijden, waaraan Hugo werkte met mede-auteur Hedwig Zeedijk en fotografe en vormgeefster Carine Cuypers, bevat zestien unieke wandelingen naar goed bewaarde geheimen in Rome en toont tegelijk systematisch de weg naar de talrijke sporen die Vlaamse kunstenaars uit het verleden achterlieten in de Eeuwige Stad.
Uiteraard kreeg ook de San Giuliano dei Fiamminghi een belangrijke plek in het boek. De uitgave werd een ware bestseller, die al snel toe was aan een tweede druk.
In de toekomst zullen het rectoraat, het werk en de verdiensten van Hugo Vanermen in de San Giuliano voor altijd in herinnering blijven dankzij de realisatie van een monumentale herdenkingsplaat die in de kerk werd aangebracht en die ook de zijn beeltenis draagt.
De creatie van deze monumentale herdenkingsplaat was niet zo eenvoudig en moest gebeuren in verschillende stappen.
In Rome is nog één bedrijfje actief dat de gipsen afdruk van een gezicht kan maken die nodig is om het in een volgende stap in steen te realiseren.
De maker van de afdruk, Romolo Felice, heeft zijn atelier in Fiumicino. De afdruk van het negatief in gips werd volledig door hem verzorgd. Daarna werd het masker verder bewerkt door maestro Alberto Bertuzzi.
Met de hulp van de firma Giovanozzi Marmi uit Guidonia Montecelio en een pantograaf werd het geheel uitgewerkt in carraramarmer en tenslotte deskundig afgewerkt door maestro Bertuzzi.
De gedenkplaat met een bijhorende tekst in het Latijn werd na de voltooiing in de kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen geplaatst en vervolgens netjes ingewerkt in het decor.
We lezen het volgende (en nu voelen we ons toch eventjes ‘Michiel Verweij’, hoewel we aan de onderstaande vertaling geen verdienste hebben!):
AD MEMORIAM HVIVS ECCLESIAE
RENOVATIONIS CVSTODIAEQVE PATRIMONII
FVNDATIONIS REGIAE BELGICAE
FVNDATIONISQVE A LAMBERTO DARCHIS
NVNCVPATAE QVAS CVRAVIT REVERENDVS
DOMINVS HVGO VANERMEN RECTOR
CONSVLTOR TABVLARIVS QVI CVM
PERSEVERANTIA ARDORE OBSTINATIONE
ARTES MVSICAMQVE PROMOVIT AD DEI ET
SOCIETATIS BELGICAE GLORIAM
III FEBR MMXX
ALBERTVS BERTVZZI PICTOR SCVLPTOR RESTAVRATOR
AVCTOR AENEAE STATVAE QVAE EST IN ECCLESIAE
FASTIGIO NECNON INTERIORIS PARTIS RENOVATIONIS FECIT
Ter herinnering van de renovatie van deze kerk en het behoud van het patrimonium van de Koninklijke Belgische stichting en van de stichting die genoemd is naar Lambert Darchis, en waarvoor eerwaarde heer Hugo Vanermen, rector, raadgever en archivaris, gezorgd heeft. Met volharding, hartstocht en vastberadenheid heeft hij de kunstwerken en de muziek bevorderd tot glorie van God en de Belgische gemeenschap
3 februari 2020
Alberto Bertuzzi, schilder, beeldhouwer, restaurateur en ontwerper van het bronzen standbeeld dat zich nu in de gevelspits/nis van de kerk bevindt, realiseerde eveneens de renovatiewerken van het binnendeel
Talrijke clubleden hebben in de voorbije decennia weleens een activiteit of een rondleiding meegemaakt in de San Giuliano dei Fiamminghi.
S.P.Q.R. wil Hugo Vanermen uitdrukkelijk danken voor de vele jaren van vertrouwen en de onbaatzuchtige inzet en tijd die hij stak in deze vele ontmoetingen en vertellingen in de San Giuliano.
Ook de honderden barokconcerten in de kerk zullen velen niet vergeten. Muzikaal leven zij een stukje voort in enkele cd’s met barokmuziek die de voorbije jaren werden uitgebracht.
5 september 2021 om 19:48 |
Beste Hugo,
Wat een prachtig half verheven beeld. Een terechte eeuwige herinnering aan je onvoorstelbare inzet voor een heel mooie kerk!
Gust Vanhove
5 september 2021 om 18:48 |
Van 2009 tot 2016 verbleven we telkens 2 weken in Rome in de winter. Meermaals konden we genieten van het barokconcert. Enkele malen volgden we de eucharistieviering in Sint-Juliaan met een gemoedelijk woordje van Hugo Vanermen, ook achteraf met een glaasje wijn. We hebben zeer goede herinneringen aan hem.