Italië gaat vaccinatiepaspoort verplichten op de werkplek

Het gebruik van het Certificazione Verde of de Groene Pas, zoals Italië het nationale vaccinatiebewijs tegen Covid-19, heeft genoemd, wordt binnenkort alweer uitgebreid. Sinds 6 augustus is het al de derde keer dat dit gebeurt.

Op 1 september werd de maatregel ingevoerd dat ook leerkrachten, docenten, universiteitspersoneel en studenten verplicht een vaccinatiebewijs op zak moeten hebben.

Binnenkort zal ook iedereen in het arbeidscircuit een vaccinatiepas moeten kunnen tonen.

Roberto Speranza, de minister van Volksgezondheid, verklaarde dat de nieuwe maatregel ‘deel uitmaakt van de inspanningen om de vaccinatiecampagne te versterken’.

vaccinatiepaspoort

Deze nieuwe stap maakt duidelijk dat de regering-Draghi zich weinig aantrekt van de sporadische protesten die de diverse maatregelen al uitlokten.

De machtige werkgeversorganisatie Confindustria die vooral de Italiaanse productie- en servicebedrijven vertegenwoordigt, gaat akkoord met de regeringsmaatregel op voorwaarde dat de staat betaalt voor eventuele Covid-testen van werknemers.

Ook de leiders van de vakbonden Cgil, Cisl en Uil eisen dat een werknemer niet moet opdraaien voor een Covid-test, en vraagt ook dat werknemers die een Covid-test weigeren niet ontslagen zullen worden.

In hoeverre de regering hierin zal meegaan valt nog af te wachten. Docenten en leerkrachten die geen groene pas kunnen voorleggen worden na vijf dagen geschorst en verliezen hun loon.

De groene pas is een digitaal certificaat dat aantoont dat mensen zijn ingeënt, negatief getest of hersteld zijn van het Covid-19-virus.

greenpass2

Het vaccinatiepaspoort (of een internationaal gelijkgesteld vaccinatiebewijs) is nu al vereist om te kunnen eten in restaurants, het gebruik van hogesnelheidstreinen, het maken van binnenlandse vluchten en voor tal van culturele en recreatieve activiteiten.

De maatregel wordt zo snel mogelijk ingevoerd. De introductie zal in fases gebeuren, waarbij werkgevers en personeel uit bepaalde sectoren (restaurants, sportscholen, zwembaden, de transportsector,…) als eersten zullen verplicht worden om een groene pas te hebben.

Niet alleen de privésector moet eraan geloven, Renato Brunetta, de minister van Openbaar Bestuur, liet weten dat de regering momenteel ook werkt aan een maatregel om de groene pas ook te verplichten voor alle ambtenaren.

De overheid zou de groene pas naar verluidt ook graag willen uitbreiden tot alle gebruikers van het openbaar vervoer, maar gezien de miljoenen pendelaars die dagelijks gebruik maken van tram, bus, metro en trein is een controle hierop logistiek gewoon niet mogelijk.

Italië zal deze maand nog beginnen met het toedienen van een derde vaccindosis aan zware risicopatiënten. Nadien krijgen in principe ook de tachtigplussers en zorgpersoneel een derde prik.

De regering besprak de voorbije dagen ook het scenaro van een totale verplichte vaccinatie, dus voor iedereen in heel het land. Zover is het nog niet. Die maatregel beschouwt men als het laatste redmiddel.

vaccinatie_covidvirus

Pierpaolo Sileri, de viceminister van Volksgezondheid, verklaarde echter dat nog miljoenen mensen moeten overtuigd worden om zich te laten vaccineren. Momenteel zijn er nog ongeveer 3,7 miljoen Italianen ouder dan 50 niet ingeënt.

De schade die de no-vaxers en aanhangers van allerlei samenzweringstheorieën hebben aangericht is nauwelijks te vatten. Vanaf nu tot 1 december rekent de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa op ongeveer 236.000 extra sterfgevallen als gevolg van de stagnerende vaccinatiepercentages en het stijgende aantal besmettingen, aldus Sileri.

De vaccinatiecampagne verloopt in Italië zoals gepland. Eind september zou 80 procent van de Italiaanse bevolking gevaccineerd moeten zijn.

Eén reactie to “Italië gaat vaccinatiepaspoort verplichten op de werkplek”

  1. LEO DE BRABANDERE Says:

    Zou men hier in België ook moeten doen, maar daar staan onze politikers er weigerachtig tegenover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.