Bredere voetpaden voor de Via del Tritone

We hadden het al eerder over de opvallende stroomversnelling waarmee het zogenaamde kasseienplan van de stad Rome na lang talmen plots in een stroomversnelling geraakt is. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn daar natuurlijk niet vreemd aan. Na de eerder uitgevoerde heraanleg van de Via dei Due Macelli, maakt nu ook een gedeelte van de bekende en drukke Via del Tritone een metamorfose mee.

trito(1)

Positief voor de lege stadskas van Rome is dat de kosten voor deze werkzaamheden, net als die in de Via dei Due Macelli, worden gedragen door het winkelcentrum Rinascente Roma dat gevestigd is in een enorm pand op de hoek van beide straten.

Een studie van de stedelijke dienst Mobiliteit en Transport wees uit dat het zeker nuttig zou zijn om langs een aantal belangrijke commerciële plekken in de stad zowel de trottoirs als de rijbanen aan te passen, waarbij dan vooral aandacht wordt besteed aan de uitbreiding van de voetgangersruimte.

trito(4)

Dergelijke zones moeten ook de toegankelijkheid en het comfort verhogen voor blinden, rolstoelgebruikers en voetgangers die minder goed te been zijn. De straat blijft wel toegankelijk voor auto’s en het openbaar vervoer.

Concreet wordt de voetgangerszone verdubbeld in oppervlakte. Naast meer meer veiligheid voor de inwoners en toeristen, zal die grotere comfortzone ook de commerciële uitstraling van de winkel vergroten.

Samen met de ingreep aan de Via del Tritone wordt ook de Via della Stamperia (die in de richting van de Trevifontein loopt) aangepakt, waar de sanpietrini of Romeinse kasseitjes allemaal worden vernieuwd en netjes heraangelegd.

trito(6)

Volgens burgemeester Raggi staat het stadsbestuur altijd open voor de mogelijkheid om een partnerschap af te sluiten met privé-investeerders die het openbare domein willen verfraaien. La Rinascente beet de spits af en voor de megawinkel betekent de ingreep zeker een meerwaarde.

Sinds de heropening van Rinascente Roma in oktober 2017, dat niet alleen verhuisde naar een nieuwe locatie maar ook fors uitbreidde, is het in de Via del Tritone en omgeving merkbaar drukker geworden.

trito(5)

In een enorm pand met een oppervlakte van 14.000 m² verspreid over acht verdiepingen kunnen modebewuste Romeinen en toeristen hun kooplustige hartje ophalen in het complex waar in ongeveer 1.300 kleinere winkelunits zowat alle bekende topmerken ter wereld gegroepeerd zijn.

Behalve het zeer grote aanbod aan mode-artikelen kunnen bezoekers ook genieten van vier restaurants en een panoramisch terras met eetgelegenheid. Wat het gebouw extra aantrekkelijk maakt is dat je onder het gelijkvloers, op -1, een uniek stukje Rome uit de oudheid aantreft.

trito(3)

Rinascente Roma bewijst dat de komst van een dergelijk megawinkelcentrum in hart van de stad echt wel een verschil kan maken om de aantrekkelijkheid van het winkelgebied te vergroten.

Vóór die tijd was de Via del Tritone op economisch vlak een beetje in slaap gesukkeld. Na de komst van de gigantische Rinascente-winkel kwam de straat weer tot leven en openden in de omgeving zelfs nieuwe winkels.

trito(2)

Foto’s: Sovrintendenza Capitolina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.