Boekvoorstelling en tentoonstelling in de Academia Belgica

In de Academia Belgica in Rome wordt op 7 oktober om 18 uur het boek Op de weg van Appia voorgesteld.

Dat gebeurt afwisselend in het Nederlands, Italiaans en Frans. Classicus Patrick De Rynck leidt het boek in. Iedereen is welkom, maar je dient wel te reserveren.

Dichter-auteur Michaël Vandebril brengt samen met zijn vertaler Franco Paris fragmenten uit het reisgedicht in het Italiaans en het Nederlands met een intermezzo op piano.

Ten slotte wordt ook de tentoonstelling geopend met de tekeningen van Bart Pluym die tot 5 november 2021 in de Academia te bezichtigen is.

appiambril (4)

De Via Appia, de oudste en belangrijkste snelweg van het Romeinse Rijk, is na meer dan 2000 jaar nog steeds zichtbaar aanwezig in het Italiaanse schiereiland.

De weg verbindt Rome met Brindisi in de hak van de laars. Zij slingert langs ruïnes, groene heuvels, diepe kloven, rivieren en helderblauwe zeeën. In 2018 en 2020 reisden Michaël Vandebril en Bart Pluym de Via Appia af.

Vandebril schreef een episch reisgedicht bestaande uit 455 lijnen, evenveel als er Romeinse kilometers zijn tussen Rome en Brindisi, dat herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap. Hij vroeg Bart Pluym om tekeningen te maken bij het gedicht en de reis.

appiambril (5)

Op de weg van Appia combineert de on-the-roadbelevenis met de vele geschiedenislagen die zich op de Appia bevinden tot een poëtische reiservaring. De dichter geeft als toegift wetenswaardigheden en tips mee om deze Via Appiareis zelf te kunnen aanvatten.

De lezing in de Academia Belgica is enkel toegankelijk na reservatie. Deelnemers moeten een EU Digital COVID Certificate of een Italiaanse groene pas (Certificazione Verde) kunnen voorleggen.

Het dragen van een mondmasker is verplicht en de aanwezigen moeten onderling een afstand van minstens 1 m bewaren. Om dat mogelijk te maken werd de capaciteit van de zaal gereduceerd.

Reserveren kan via info@academiabelgica.it.

De lezing kan ook digitaal worden gevolgd via Zoom.

ID  853 0395 855815 / Passcode: 831228

Academia Belgica
Via Omero 8 I, Rome
Tel. +39 06 203 98 631
www.academiabelgica.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.