Velzeke start met nieuwe jarenlange archeologische opgravingen

In Velzeke, een deelgemeente van de Oost-Vlaamse stad Zottegem (België) beginnen vandaag nieuwe archeologische opgravingen in het kader van de verdere uitbouw van het Archeopark van de provincie Oost-Vlaanderen.

Archeologen gaan er een gebied van anderhalve hectare groot onderzoeken, een werk dat een tiental jaren zal duren. Naast nieuwe parkeergelegenheid voor bussen zal er ook een deel van een Romeinse weg worden heraangelegd. In een volgende fase wordt ook gedacht aan de bouw van enkele Romeinse constructies.

Bij de start van de opgravingen werd ook een eerste infotafel onthuld. Daarop wordt duiding gegeven bij de vrijgelegde fundering van een Romeins gebouw. Onderzoek van de archeologen bracht aan het licht dat in dit gebouw in de tweede eeuw na Christus een handelaar in aardewerk actief was. De komende jaren zullen nog meer van dergelijke vondsten en bijhorende duiding volgen.

velzeke1

De verwachting is dat er tijdens deze opgravingen heel wat Gallo-Romeinse restanten aan het licht zullen komen. Deze kunnen ons een nieuwe kijk geven op de structuur van een Gallo-Romeinse nederzetting.

Voor individuele bezoekers zijn de opgravingen zelf gratis vrij toegankelijk. Voor een klas of een groep kan je een bezoek boeken op archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be of tel. 09 360 67 16

De archeologische site van Velzeke is één van de belangrijkste van België. Er bevindt zich één van de grootste Gallo-Romeinse nederzettingen van het land. In het verleden gebeurden in de omgeving al heel wat bijzondere vondsten, maar de archeologen verwachten de komende jaren nog veel meer ontdekkingen.

In de oudheid was dit een belangrijke plek, we vonden hier al amfora’s uit Griekenland, Spanje en Italië. De site lag in het centrum van de nederzetting, aan een kruispunt van twee erg belangrijke wegen. Eén weg kwam uit de Provence en liep via Lyon, Reims en Velzeke naar de kust. De andere weg begon in Boulogne-sur-Mer, aldus Kurt Braeckman, conservator van het Provinciaal Archeocentrum Velzeke.

velzeke2

De start van het onderzoek deze week valt samen met de organisatie van de Archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober. Het publiek zal dan in Velzeke kunnen kennismaken met het werk van de archeologen, waaronder het terreinwerk, het verwerken en registreren van de vondsten. Het opgravingsterrein kan worden bezocht, aangevuld met tal van activiteiten in en rond het Archeocentrum.

Op zondagvoormiddag staat er een lezing gepland en op zondagnamiddag staan de kinderen centraal met workshops boogschieten en speerwerpen. Reserveren is aan te raden en kan via 09 360 67 16 of archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be.

Het volledige programma van de Archeologiedagen vind je op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.