Snelcursus archeologie in Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Tijdens de vierde editie van de Archeologiedagen op 9 en 10 oktober biedt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een uitgebreid en gevarieerd programma aan. Een waaier aan activiteiten laat jong en oud kennismaken met de vele facetten van archeologische wetenschap.

Bezoekers kunnen in gesprek gaan met vakspecialisten. Archeologen vatten post in de permanente tentoonstelling, tussen de collectiestukken die deel uitmaken van hun onderzoek. Ze geven beknopte presentaties over de recentste bevindingen en leggen in mensentaal uit hoe ze te werk gaan.

archeologiedagen2021

Wie snel een idee wil krijgen van wat het doel is van de archeologische wetenschap, kan een snelcursus volgen. In amper een uur tijd geeft een docent-archeoloog een helder beeld van de vele vragen die archeologen trachten te beantwoorden en de technieken die ze hiervoor inzetten.

Gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar kunnen deelnemen aan een speelse workshop. De gezinsleden kruipen in de rol van toekomstige archeologen. Samen ordenen, registreren en analyseren ze het vondstmateriaal van een opgraving … uit 2521. Wat vertellen de resten van de voorwerpen over hoe wij vandaag leven?

Uitzonderlijk kunnen geïnteresseerden tijdens de Archeologiedagen ook een begeleid bezoek brengen aan de depotruimtes van het museum. De depotbeheerder geeft uitleg. Hoe wordt de collectie bewaard en beheerd? Wat komt er zoal kijken bij registratie? Hoe stelt het museum de gegevens ook online ter beschikking?

Tot slot staat er ook een aantal gidsen klaar. Ze tonen de bezoekers de hoogtepunten van de collectie. Voor kinderen is er de fotozoektocht ‘De Waaier van Ward’.

gallo_romeins_museum

De Archeologiedagen zijn een initiatief van het Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse provincies.

Deelname aan de activiteiten in het Gallo-Romeins Museum (snelcursus archeologie, speelse workshop, begeleid bezoek aan de depotruimtes) is gratis of inbegrepen in de toegangsprijs (gesprek met vakspecialisten, gidsen, fotozoektocht ‘De Waaier van Ward)’.

Geïnteresseerden stellen hun programma het best vooraf samen. Voor alle activiteiten is reserveren verplicht. Dat kan eenvoudig via de website van het museum.

www.galloromeinsmuseum.be

www.archeologiedagen.be

Eén reactie to “Snelcursus archeologie in Gallo-Romeins Museum in Tongeren”

  1. WimA.G. Bosma Says:

    Jammer dat het zo kort dag is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.