S.P.Q.R. nodigt uit op de lezing ‘Roma Sparita’

Onze Romevereniging S.P.Q.R. nodigt je uit voor een unieke lezing op woensdag 13 oktober op 20 uur in cultureel centrum Romaanse Poort (lokaal A.1.3), Brusselsestraat 63, 3000 Leuven (België). De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn welkom.

De titel van de lezing is ‘Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s’. Ze wordt verzorgd door Romekenner Hugo De Keersmaecker, in 2019 de winnaar van onze Romulusprijs.

bouw_van_het_Vittoriano

In 1871 werd Rome de hoofdstad van het eengemaakte Italië, en de aanpassing van de stad aan die nieuwe rol vergde zware urbanistische ingrepen.

In 1911 bood Rome een onderkomen aan het halfeeuwfeest van de jonge staat, en in het interbellum wilde Mussolini de glorie van het antieke Rome weer tevoorschijn brengen.

voor_de_aanleg_van_de_Via_dei_Fori_Imperiali

Het zijn vooral die drie fasen die geleid hebben tot enorme veranderingen in het stadsweefsel van Rome-centrum. Oude wijken moesten plaatsmaken voor nieuwe lanen en gebouwen of voor de blootlegging van antieke resten.

Maar dank zij de fotografie, die opgang maakte vanaf het midden van de 19de eeuw, zijn nog vele gezichten van het verdwenen Rome bewaard gebleven.

eveneens_voor_de_aanleg_van_de_Via_dei_Fori_Imperiali

Meer dan met woorden zal deze voordracht de transformatie van het centrum van Rome illustreren met een tweehonderdtal historische foto’s.

Natuurlijk komt de bekende kaalslag voor de Via dei Fori Imperiali aan bod, maar we maken ook kennis met een heleboel andere werken die het stadscentrum ingrijpend veranderden.

Forum_Romanum

Daaronder de werkzaamheden op het Forum Romanum, Piazza Venezia, de Via del Teatro di Marcello, het Ghetto, de Spina del Borgo, Piazza Navona, de Via del Rinascimento, de omgeving van het Termini-station en niet te vergeten: de indijking van de Tiber.

Alvast hartelijk welkom op deze eerste S.P.Q.R.-activiteit na een langdurige coronastilte…!

dubbeldekker_aan_Piazzale_Flaminio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.