Duikers ontdekken enorme Romeinse muntenschat in Middellandse Zee

In de wateren van de Spaanse Middellandse Zee ontdekten twee amateurduikers een g grote hoeveelheid Romeinse munten. De vondst wordt nu al beschouwd als één van de grootste die ooit werd gedaan.

De ontdekking gebeurde vlakbij Portitxol. Het gebied was voor zowel de Grieken als de Romeinen in de oudheid de toegangspoort naar het Iberisch schiereiland.

romeinse_munten

In augustus werd de aandacht van de duikers Louis Lens en Cesar Gimino getrokken door enkele glimmende voorwerpen onder water. Na het afschrapen van een dunne laag sediment vonden ze enkele munten, maar al gauw bleek dat ze een heuse schatkist hadden ontdekt.

Professionele archeologen die ter plaatse kwamen haalden in de daaropvolgende dagen en weken nog een heleboel andere munten boven, evenals koperen schroeven en loodresten die mogelijk afkomstig zijn van een kist.

De reeds gereinigde en geïdentificeerde munten komen uit de periode 360-423 en dragen de beeltenis van verschillende Romeinse keizers, waaronder Valentinianus I en II, Theodosius I, Arcadius en Honorius.

valentinianus2

Volgens Jaime Molina Vidal, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Alicante en teamleider van de archeologen, gaat het om één van de grootste collecties Romeinse gouden munten die ooit in Europa zijn gevonden.

De munten verkeren in opmerkelijk goede staat. Het is alsof ze gisteren gemaakt zijn, aldus Vidal. De geldkist werd waarschijnlijk verborgen door een rijke lokale landeigenaar, die zijn geld wilde beschermen tegen de barbaren, die na 400 op steeds meer plekken het West-Romeinse rijk binnenvielen en plunderden.

Wellicht is de man overleden vooraleer hij zijn schatkist weer kon ophalen.

valentinianusII

Professor Vidal en zijn team zullen de komende weken nog bijkomende opgravingen op de vindplaats uitvoeren. De archeologen willen onder meer nagaan of zich in de buurt een gezonken schip bevindt. De regio Valencia trok 17.800 euro uit voor de campagne.

De baai van Portitxol is een bekende archeologische vindplaats waar in het verleden ook al ankers, amforen, keramische overblijfselen en andere artefacten zijn gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.