Brandende bus die in ATAC-depot 26 andere bussen verwoestte, werd al 105 keer hersteld

De zware brand in een busstelplaats van de stedelijke vervoersmaatschappij ATAC aan de Via Prenestina waarbij op 5 oktober in totaal 26 bussen werden verwoest is ontstaan door een kortsluiting in een defecte bus.

Dat hoeft niet te verbazen : in Rome vliegen zelfs tijdens de ritten regelmatig bussen in brand, een fenomeen dat bekend staat als flambus. De oorzaken zijn altijd te wijten aan technische problemen, meestal veroorzaakt door slecht onderhoud van de vaak verouderde voertuigen.

e bus die nu wordt aangewezen als oorzaak van de brand werd in haar bestaan al meer dan honderd keer gerepareerd. Technici hebben de voorbije jaren talloze uren besteed aan de herstelling van allerlei mankementen aan het voertuig.

atac

De bus was nochtans nog maar sinds 2005 in bedrijf. Een bus van zestien jaar is, althans volgens de normen van ATAC, nog jong. In de vloot bevinden zich voertuigen die bijna dubbel zo oud zijn.

De laatste keer dat technici de bewuste bus onder handen namen was op 1 oktober. Een waarschuwingslampje gaf toen een lage motoroliedruk aan. Dat probleempje werd toen verholpen. Vier dagen later schoot de bus in brand met als gevolg dat nog 26 andere Brussel werden vernield.

Eerder, tussen december 2020 en februari 2021 was de probleembus echter in revisie omdat er gevaarlijke gaslekken waren ontstaan. In het verleden moest de bus ook al drie keer naar de herstelwerkplaats omdat zich zwarte rook ontwikkelde rond het remsysteem. In totaal moest de bus sinds de aankoop 105 keer worden hersteld.

Het is niet de eerste keer dat een stelplaats in Rome af te rekenen krijgt met een brand. Vorige maand werden drie bussen vernield bij Grottarossa. In juni vorig jaar werden zeven bussen verwoest bij een brand in de stelplaats Magliana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.