Vandaag afscheid van Alitalia, nieuwe luchtvaartmaatschappij ITA Airways start morgen

Italia Trasporto Aereo (ITA), de opvolger van de ter ziele gegane luchtvaartmaatschappij Alitalia, kiest morgenochtend voor de eerste keer officieel het luchtruim. ITA Airways vervangt Alitalia als de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van Italië.

Alitalia stopt vandaag officieel alle activiteiten. De laatste vlucht die de maatschappij vanavond is kort: van Rome naar Cagliari op het eiland Sardinië. Daarmee komt een einde aan een kleurrijke en vaak woelige geschiedenis die een periode van 74 jaar omvat.

Het verhaal van Alitalia begon op 16 september 1946, een jaar na de Tweede Wereldoorlog, toen de maatschappij werd opgericht als Aerolinee Italiane Internazionali. Het nieuwe bedrijf werd gefinancierd door de Italiaanse regering en British European Airways (BEA) in een 60/40 aandelenovereenkomst.

De luchtvaartmaatschappij lanceerde haar activiteiten op 5 mei 1947 met een inaugurele vlucht van Turijn naar Catania en Rome. Op 31 oktober 1957 fuseerde Alitalia met Linee Aeree Italiane en kreeg de naam Alitalia – Linee Aeree Italiane.

alitalia1

De luchtvaartmaatschappij zou echter snel bekend worden onder zijn populaire roepnaam Alitalia, een combinatie van de Italiaanse woorden ali (vleugels) en Italia.

ITA, dat via het Ministerie van Economie en Financiën volledig eigendom is van de Italiaanse regering, start met een vloot van 52 vliegtuigen. Het aantal toestellen zal tegen het einde van 2025 stijgen tot 105.

ITA Airways zal in eerste instantie 44 bestemmingen bedienen. Dat aantal moet tegen 2025 groeien tot 74 bestemmingen. Behalve naar de belangrijkste Europese luchthavens, zal ITA ook vluchten tussen een aantal Italiaanse steden verzorgen.

ita3

De ticketverkoop is al een tijdje aan de gang. Ook de verkoop voor trans-Atlantische bestemmingen in de Verenigde Staten (waaronder New York JFK, Miami, Boston en Los Angeles) is inmiddels gestart.

In het voorjaar van 2022 worden meer langeafstandsvluchten verwacht, onder meer naar Zuid-Amerika, met bestemmingen zoals Buenos Aires en São Paulo.

Zowel de regering als de Europese Commissie willen de activiteiten van ITA strikt gescheiden houden van het Alitalia-verleden.

Dat gebeurt vooral om te vermijden dat in de toekomst situaties opduiken waarbij Alitalia door schuldeisers om terugbetalingen of schadevergoedingen zou worden gevraagd of gedagvaard. Of erger nog, dat ITA de miljarden euro’s die Alitalia als staatssteun kreeg, zou moeten terugbetalen.

Op de valreep kocht ITA echter het merk Alitalia en de naamgevingsrechten voor 90 miljoen euro. Oorspronkelijk was de vraagprijs voor de merknaam 290 miljoen euro.

Bij de deal horen ook het websitedomein, de typische Alitalia-kleuren en uniformen en het permanente recht om (desgewenst) de naam Alitalia te gebruiken. Met de aankoop verhindert ITA tegelijk ook dat iemand anders met de merknaam aan de haal gaat.

ita2

De nieuwe luchtvaartmaatschappij begint haar activiteiten met een startkapitaal van 700 miljoen euro. Daarmee wordt een deel van de activa van Alitalia gekocht. Het is de bedoeling van ITA om tegen het derde kwartaal van 2023 break-even te draaien.

De nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij zal slechts een deel van Alitalia’s vluchtslots kunnen overnemen: op de luchthaven Linate in Milaan krijgt ITA 85 procent van de Alitalia-slots in handen, in Rome Fiumicino slechts 43 procent.

Tegen het einde van dit jaar zullen er ongeveer 2.800 mensen in dienst zijn van ITA. Dat kan tegen 2025 oplopen tot 5.750 indien de groeiverwachtingen worden waargemaakt en als het nieuwe bedrijf de aanbesteding voor de grondafhandelings- en onderhoudsdivisies van Alitalia wint.

ITA krijgt hoe dan ook geen gemakkelijke start. Door de Covid-19-pandemie heeft de luchtvaartsector wereldwijd zware klappen gekregen. De toestand herstelt zich langzaam, maar de luchtvaartmaatschappijen draaien nog lang niet op volle sterkte. In die omstandigheden starten met een nieuwe luchtvaartmaatschappij is allesbehalve een ideale situatie.

https://www.itaspa.com

ita1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.