Rome renoveert Palazzetto dello Sport

Het stadsbestuur van Rome trekt 3 miljoen euro uit om het Palazzetto dello Sport aan Piazza Apollodoro (Viale Tiziano) in het noorden van de stad te renoveren.

Het bekende sportcomplex in de Flaminiowijk werd ontworpen door de architecten Annibale Vitellozzi en Pier Luigi Nervi, maar is sinds 2018 gesloten wegens een gebrek aan onderhoud en de daaruit voortvloeiende problemen die zich de voorbije twintig jaar hebben opgehoopt.

Het is de bedoeling om het Palazzetto dello Sport, dat wordt beschouwd als een architectonisch meesterwerk van Nervi, in zijn originele glorie te herstellen.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (3)

De lijst met werkzaamheden die moeten uitgevoerd worden is echter behoorlijk lang en het valt te betwijfelen of de gebudgetteerde 3 miljoen euro zullen volstaan om de werken uit te voeren.

Het is in Rome vaker regel dan uitzondering dat de geraamde bedragen voor openbare werken fors overschreden worden. De aanbesteding voor de renovatie van het Palazzetto dello Sport is gegund aan bouwbedrijf Saico Srl en deze aannemer is al een tijdje aan het werk.

Een bondig overzicht van de belangrijkste ingrepen die moeten gebeuren: de herinrichting van de speel- en sportzones, de renovatie van de badkamers en kleedkamers, de heraanleg van de vloerbedekking en werkzaamheden om het gebouw volledig waterdicht te maken. Bij regen sijpelt op diverse plaatsen water binnen.

Daarna volgen de restauratie en conservatie van alle betonnen oppervlakken en structuren van de koepel, het vernieuwen en opnieuw aanbrengen van de dakafdichting, de installatie van airco en een nieuw verlichtingssysteem en het herstel van de publieke zitruimtes en de balustrades.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (2)

Ook de toegangsvoorzieningen moeten gemoderniseerd worden, er moeten interventies gebeuren in verband met de algemene veiligheid en er worden twee trapliften voor rolstoelgebruikers geplaatst.

Op het programma staat tevens de bouw van een medische ruimte in het toeschouwersgedeelte en de bouw van twee kantoorruimtes voor diverse administratieve diensten.

We transformeren het Palazzetto dello Sport weer in al zijn pracht tot het architecturale meesterwerk zoals Pier Luigi Nervi het bedoelde. De sportfaciliteit moet opnieuw volledig bruikbaar worden gemaakt voor inwoners en sporters.

De plek is erg geliefd bij de vele sportteams die er door de jaren heen hebben gespeeld en bij de fans die hen volgden, verklaarde burgemeester Virginia Raggi bij de voorstelling van het project.

Het Palazzetto dello Sport, in de volksmond ook wel PalaTiziano of PalaFlaminio geheten, werd gebouwd in 1957 in functie van de toen nakende Olympische Zomerspelen die in 1960 in Rome plaatsvonden. In die tijd was de omgeving nog behoorlijk landelijk.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (17)

De nieuwe sportarena werd specifiek ingericht voor basketbalwedstrijden en heeft een standaard capaciteit van ongeveer 3.600 bezoekers, al kan die voor bepaalde evenementen worden uitgebreid tot 5.600 plaatsen.

Tijdens de Olympische Spelen van 1960 vonden in het Palazzetto dello Sport eveneens basketbalwedstrijden plaats. Ook de competitie gewichtheffen werd hier toen gehouden.

Later werd het sportcomplex ook gebruikt voor de volleybalcompetitie en andere evenementen. De basketbalclub Pallacanestro Virtus Roma had er tot het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn thuisbasis.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (18)

Het complex is ontworpen door architect Annibale Vitellozzi, maar de blikvanger van het gebouw, de elegante koepelconstructie in gewapend beton, is ontwikkeld door de bekende architect Pier Luigi Nervi onder leiding van ingenieur Giacomo Maccagno.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (7)

De koepel van het Palazzetto dello Sport heeft een diameter van 61 m en is geconstrueerd door middel van 1.620 prefab betonnen elementen die bij elkaar worden gehouden door grote betonnen luchtbogen.

Een opmerkelijk wapenfeit bij de constructie van het Palazzetto is dat de koepel dankzij deze bouwmethode in slechts veertig dagen kon worden gerealiseerd.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.