Burgemeester Gualtieri begint aan grote schoonmaak van Rome

De nieuwe burgemeester van Rome, Roberto Gualtieri, maakte eerder bekend dat hij vanaf begin november een buitengewone schoonmaak zou organiseren in Rome. Die actie is deze week gestart. De operatie zou tegen kerstmis moeten afgerond zijn. Intussen is het hoofd van de stedelijke reinigingsdienst AMA opgestapt.

Er worden meer dan duizend werknemers van AMA tegelijk de straat opgestuurd. Doelwit van de opruimingsactie zijn vooral de hopen afval die zich vooral in de buitenwijken naast de overvolle vuilniscontainers opstapelen.

afval_vuilnis (2)

Dat neergegooide afval trekt op zijn beurt sluikstorters aan die er dan ook maar hun grof huisvuil zoals matrassen, autobanden en afgedankte apparaten waaronder zelfs wasmachines en ijskasten, enz. neerkieperen.

De vuilnisproblemen zijn er ook de oorzaak van dat nu en dan everzwijnen opduiken in de stadsrand. Ze trekken door de straten van de buitenwijken, op zoek naar gemakkelijk voedsel.

Dat vinden ze door de afvalzakken te vernielen en om te woelen, wat de vuiligheid en de smurrie in bepaalde straten nog groter maakt.

afval_vuilnis (7)

Er wacht Gualtieri hoe dan ook een zware taak, want Rome kampt al jaren met een afvalprobleem. De stad beschikt ook niet over een afvalverwerkingsinstallatie of een verbrandingsoven.

De actie is volgens Gualtieri de eerste stap naar het volledig proper maken van de stad en die ook zo houden. Hij trekt 40 miljoen euro uit om Rome afvalvrij te maken.

Het plan concentreert zich op vijf actiepunten. Om de drie dagen moeten de straten worden geveegd. Eveneens om de drie dagen moet alle afval worden verwijderd dat rond de vuilniscontainers wordt gedumpt.

afval_vuilnis (1)

Alle illegale vuilnisstortplaatsen worden opgeruimd en zodanig ingericht dat nieuwe sluikstorten onmogelijk zijn. Het onkruid en het gras dat nu in talrijke straten zodanig woekert dat voetgangers en het verkeer er soms hinder van ondervinden, moet verdwijnen.

Tenslotte moeten de rioleringen grondig worden gereinigd. Die laatste zitten eveneens vol afval en bij de minste regelval stromen de straten op talrijke plaatsen in de stad vaak onder water.

afval_vuilnis (8)

Vrijwel gelijktijdig met de start van Gualtieri’s actie heeft ook Stefano Zaghis, de baas van AMA, ontslag genomen. Zaghis was drie jaar geleden door voormalig burgemeester Virginia Raggi aangesteld om het afvalprobleem aan te pakken, maar in de praktijk bracht hij daar niets van terecht. Zaghis had al eerder aangekondigd dat hij ontslag zou nemen als Raggi niet herkozen zou worden.

afval_vuilnis (5)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.