Met elektrische helikopter van de luchthaven naar het centrum van Rome

Vliegtuigpassagiers die in Rome arriveren zullen vanaf 2024 vanuit de luchthaven met een elektrische helikopter naar verschillende plaatsen in het centrum van Rome kunnen vliegen. Rome zou daarmee de eerste stad in Europa zijn die een dergelijke shuttledienst mogelijk maakt.

De nieuwe dienst met luchttaxi’s moet groeien uit het samenwerkingsverband Urban Air Mobility, bestaande uit Atlantia, Volocopter en Aeroporti di Roma, dat recent werd bekrachtigd.

Bij die gelegenheid werd ook het prototype van de elektrische helikopter onder grote belangstelling en in aanwezigheid van de drie partners voorgesteld.

volocopter (7)

Volocopter is een pionier inzake stedelijke luchtmobiliteit (UAM of Urban Air Mobility), Atlantia is een investeringsholding en Aeroporti di Roma is de grootste luchthavenexploitant van Italië.

Samen met de luchthavenautoriteit ENAC (Ente Nazionale per l’Aviazione Civile) en luchtverkeersleider ENAV SpA (Ente Nazionale Assistenza al Volo) willen de initiatiefnemers de luchtpendeldienst uiterlijk in 2024 lanceren.

Stedelijke luchtmobiliteit zal volgens Marco Troncone, de CEO van Aeroporti di Roma, een deel van de oplossing zijn voor de zwaar overbelaste stedelijke centra over de hele wereld.

Als een volledig nieuwe mobiliteitsdienst zal dit door batterijen aangedreven en dus emissievrij luchtvervoer voor mensen en goederen binnen twee tot drie jaar steeds frequenter worden aangeboden, meent Troncone.

volocopter (10)

In tegenstelling tot de Leonardo Express, de luchthaventrein die je vanuit Fiumicino naar station Termini in Rome brengt, zal de VoloCity zoals het toestel werd gedoopt, je vanuit de luchthaven naar verschillende plekken in Rome vliegen. Bij de bestemmingen in het centrum zal gebruik worden gemaakt van kleine, verticale luchthavens.

Rome is de eerste stad in Europa die beslist heeft om met Volocopter stedelijke luchtmobiliteitsdiensten aan zijn burgers aan te bieden.

Ook in Parijs is een partnerschap in de maak om elektrische luchttaxi’s te kunnen inzetten tegen de Olympische Spelen van 2024. Berlijn zou eveneens geïnteresseerd zijn in de elektrische luchttaxi’s.

Het Duitse bedrijf Volocopter hanteert een holistische benadering van UAM en ontwikkelt een compleet ecosysteem dat de componenten verbindt die nodig zijn om elektrische vluchten in steden aan te bieden.

Het is voorlopig de enige ontwikkelaar van e-VTOL’s (Electric Vertical Take-Off and Landing-toestellen) met een portfolio van multi-copter en fixed-wing producten die kunnen worden gebruikt voor passagiers- en vrachtvervoer.

De VoloCity was van 2 tot 4 november te bewonderen op een tijdelijk podium op Piazza San Silvestro in het centrum van Rome.

Het publiek kon ter plaatse meer te weten komen over de elektrische luchttaxi’s en zien hoe dit nieuwe type mobiliteit het stadsleven zal verbeteren. In Rome wordt nu al reclame gemaakt voor de toekomstige service.

volocopter (11)

Volocopter wil van de luchthaven Fiumicino de eerste luchthaven maken die zal worden bediend door de luchttaxi’s die het bedrijf ontwikkelt. De VoloCity beschikt over 18 elektrische motoren.

De elektrische taxi biedt plaats aan twee personen en brengt reizigers in slechts 15 minuten naar het hart van de stad, een reis die per auto minstens 45 minuten zou duren. De Leonardo Express-trein doet er 30 minuten over.

De kostprijs van een verplaatsing met de luchttaxi vanuit de luchthaven naar Rome zal in de beginfase ongeveer 150 euro per persoon bedragen. De initiatiefnemers stellen dat naarmate de service aan populariteit wint, die prijs vermoedelijk snel zal dalen.

Het gaat alleszins om een zeer snelle vlucht, die wordt afgelegd in stilte en zonder enige vervuiling, aldus Christian Bauer van Velocopter.

Volocopter, dat werd opgericht in 2011, hoopt binnen uiterlijk drie jaar een commerciële vliegvergunning te krijgen van EASA (European Union Aviation Safety Agency), het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.