Berlusconi wil zich in januari laten verkiezen tot president van Italië

Reeds in 2008 droomde voormalig premier Silvio Berlusconi (vandaag 85) ervan om president te worden. In 2013 greep hij omwille van allerlei schandalen naast de functie, maar binnenkort krijgt hij opnieuw een – waarschijnlijk laatste – kans.

Op 24 januari kiezen een verenigde vergadering van de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat, aangevuld met 58 vertegenwoordigers van de twintig Italiaanse regio’s een nieuwe president. In Italië is dat eerder een symbolische maar tegelijk ook heel belangrijke en verbindende functie. 

Als de verkiezing niet lukt met een twee derde meerderheid bij de eerste drie stemrondes is een meerderheid van de helft plus één voldoende. Daardoor maakt ook Berlusconi een kans om de komende jaren de nieuwe bewoner van Palazzo Quirinale te worden.

quirinale

De partijen aan de rechterzijde (Berlusconi’s eigen Forza Italia, Lega en Fratelli d’Italia) steunen vermoedelijk de kandidatuur van Berlusconi. Met nog een stuk of vijftig van de ruim duizend stemgerechtigden voor de presidentsverkiezing erbij, zou Berlusconi dan aan een kleine meerderheid kunnen komen.

Op 3 februari eindigt de zevenjarige ambtstermijn van de huidige president Sergio Mattarella (80). In tegenstelling tot zijn voorganger Giorgio Napolitano, die als 90-jarige twee jaar langer op post bleef vanwege de toen heersende politieke onrust, wil Mattarella echt weg. Hij was de jongste maanden ook al actief op zoek naar een nieuwe woning in Rome.

Voormalig premier Matteo Renzi (de vroegere leider van de Partito Democratico richtte in 2019 zijn eigen partij Italia Viva op) liet al weten dat hij Berlusconi misschien wel zou steunen.

Ook een aantal parlementsleden van de MoVimento 5 Stelle (M5S) of Vijfsterrenbeweging zou geneigd zijn om Berlusconi een stem te geven.

Door sommigen wordt de voormalige premier op handen gedragen, anderen gruwen van het idee dat Berlusconi nog eens zou terugkeren op het politieke toneel. In Italië worden zelfs voodoo-popjes van Berlusconi verkocht.

berlusconi_voodoo

Als Berlusconi president zou worden, zal ik me nog meer schamen voor Italië dan ik nu doe, zei de voormalige strafrechter en corruptiebestrijder Piercamillo Davigo deze week op de commerciële televisiezender LA7 toen hem werd gevraagd wat hij vond van het idee dat Berlusconi president van het land wil worden.

Davigo kreeg in talrijke zaken regelmatig met Berlusconi te maken. De toenmalige premier wist zich meestal vrij te pleiten of een schikking te treffen. Toch lopen er ook vandaag nog een aantal rechtszaken tegen hem.

Davigo verklaarde wel dat er formeel geen reden is waarom Berlusconi geen president zou kunnen worden, maar moreel gezien wel. De man is onder meer veroordeeld voor belastingfraude. Hoe kan je burgers dan nog vragen om belasting te betalen? zei Davigo.

vlag_president

Silvio Berlusconi was driemaal premier van Italië: van 27 april 1994 tot 17 januari 1995, van 11 juni 2001 tot 17 mei 2006 en van 8 mei 2008 tot 16 november 2011. Vandaag leidt hij de politieke partij Forza Italia.

Berlusconi slaagde er tijdens zijn drie periodes als premier in om acht wetten door het parlement te krijgen die waren bedoeld om hemzelf, zijn vrienden of zijn bedrijven te beschermen tegen rechtszaken.

Berlusconi is onder meer de oprichter van het media-imperium Mediaset. Zijn greep op de Italiaanse media zorgde vaak voor veel kritiek. Hij behoort met een geschat vermogen van 6 miljard euro tot de rijkste mensen van Italië.

Er doen al langer geruchten de ronde dat ook de huidige premier Mario Draghi (74) zich kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Tot nu toe is daar geen duidelijkheid over.

Een feit is wel dat Draghi momenteel goed werk levert. Hij neemt kordate maatregelen als het moet, verliest geen tijd en doet er alles aan om het land uit de economische puinhoop van de voorbije jaren te trekken.

Met dat voor ogen zou het verdwijnen van Mario Draghi als premier op dit moment geen goede zaak zijn voor Italië. Een stoelendans binnen de huidige regering zou zelfs een destabiliserend effect kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.