Italië introduceert nieuwe en veel strengere vaccinatiepas

Het gebruik van de groene pas (Certificazione Verde) waarmee Italianen kunnen aantonen of ze gevaccineerd of recent getest zijn, wordt uitgebreid met een nieuwe superpas. Het gebruik van de bestaande coronapas wordt bovendien fors uitgebreid en verstrengd. Ook op het openbaar vervoer is binnenkort een coronapaspoort nodig.

De regering lanceert een nieuwe versie van de groene pas die bepaalde toegangsregels strenger maakt en vooral meer beperkingen oplegt voor wie niet is ingeënt tegen Covid-19. De nieuwe groene pas wordt ingevoerd op 6 december.

cerver3

Het nieuwe regeringsdecreet dat de introductie van de superpas mogelijk maakt, werd voorgesteld door premier Mario Draghi, minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en minister van Regionale Zaken Mariastella Gelmini.

Draghi zei dat de situatie in Italië momenteel redelijk goed is en dat het land vandaag, onder meer dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne, tot de beste van Europa behoort wat betreft het aantal nieuwe infecties.

In Italië is meer dan 84 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar volledig gevaccineerd. In Lazio, de regio rond Rome, is dat 87,6 procent.

De regering blijft echter bevreesd voor nieuwe opstoten van het virus, een fenomeen waarmee momenteel zowat heel Europa te maken krijgt.

Er blijven maatregelen nodig om ‘de normaliteit te behouden’ en ‘het toerisme veilig te stellen’, aldus Draghi. Ook de regionale overheden willen tot elke prijs nieuwe totale lockdowns of sluitingen vermijden.

coronapaspoort covidscan (3)

Volgens het bestaande systeem is de groene pas of het vaccinatiepaspoort op dit moment nodig om toegang te krijgen tot een breed scala aan sociale, culturele en sportieve activiteiten in Italië, gaande van de toegang in restaurants tot langeafstandsreizen per trein. Ook op de werkvloer is de groene pas verplicht.

De nieuwe superpas die op 6 december in werking treedt, zal echter alleen worden uitgereikt aan degenen die zijn ingeënt tegen of hersteld zijn van Covid-19.

Dit betekent dat degenen die ervoor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren, vanaf dan niet langer toegang zullen hebben tot bijvoorbeeld restaurants en bars, bioscopen en theaters of sportscholen en sportstadions.

De gewone groene pas, zoals die nu dus al bestaat, moet bovendien vanaf 6 december verplicht worden gebruikt in hotels, kleedkamers voor sportactiviteiten, het regionale spoorvervoer en het lokale openbaar vervoer.

cerver2

Het enige wat niet wijzigt is dat niet-gevaccineerde werknemers nog steeds toegang hebben tot hun werkplek, op voorwaarde dat ze zich elke 48 uur op eigen kosten laten testen en uiteraard telkens een negatief testbewijs kunnen voorleggen. Op de werkvloer wordt de groene pas gecontroleerd.

De regering kondigde bovendien aan dat het vaccin tegen Covid-19 vanaf 15 december verplicht wordt voor alle leerkrachten, politieagenten en militairen.

De medische hulpverleners, die zich al eerder verplicht moesten laten vaccineren op straffe van schorsing, loonverlies en uiteindelijk ontslag, zullen bovendien ook worden verplicht om hun derde ‘booster’-vaccin te aanvaarden als ze hun huidige status willen behouden.

Vanaf 1 december zal iedereen in Italië die ouder is dan 18 jaar zo’n derde vaccindosis kunnen boeken. De regering wil de vaccinatiecampagne bovendien uitbreiden naar kinderen van 5 tot 11 jaar.

Ze wacht hiervoor nog op de goedkeuring van het AIFA (Agenzia Italiana del Farmaco), het Italiaanse geneesmiddelenbureau. Die beslissing kan elk moment vallen.

cerver1

De nieuwe superpasregels zijn van toepassing voor niet-gevaccineerde personen in de witte zones, evenals in de gele zones met een laag tot matig risico en de oranje zones met een gemiddeld risico.

Als een regio echter overgaat in de rode zone met het hoogste risico, gelden de lockdown-beperkingen voor iedereen, of ze nu gevaccineerd zijn of niet.

Zodra een regio de status van gele zone (of hoger) krijgt wordt het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen in openlucht verplicht.

Eerder al heeft de regering-Draghi protesten en betogingen van no-vaxers en tegenstanders van de groene pas verboden in stadscentra.

https://www.dgc.gov.it/web/

https://www.salute.gov.it/portale/home.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.