Rome gaat opnieuw mondmaskers verplichten in openlucht

Rome en de regio Lazio werken aan een verordening waarbij het dragen van mondmaskers in drukke buitenzones weer algemeen verplicht wordt.

Die maatregel wordt vermoedelijk volgende week al ingevoerd. Zoals eerder gemeld verstrengt Italië vanaf 6 december ook het gebruik van het vaccinatiepaspoort.

Burgemeester Roberto Gualtieri en Nicola Zingaretti, de president van de regio Lazio, zeggen dat het systematisch oplopende aantal besmettingen hen dwingt om bepaalde maatregelen weer te verstrengen. De regio’s kunnen op eigen houtje strengere maatregelen afkondigen dan de nationale regering oplegt.

Wat al zeker op komst is, is dat het dragen van een mondmasker ook buitenshuis weer verplicht wordt. Rome maakt zich niet alleen zorgen over de drukte in het uitgaansleven, maar houdt ook rekening met de drukte in de winkelstraten die, met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht, de komende weken alleen maar zal toenemen.

mondmaskers

Dit weekend werden ook al de eerste maatregelen genomen om de drukte in sommige delen van de stad te kanaliseren. Daarbij wordt het aantal passanten in de winkelstraten in de gaten gehouden en kunnen bepaalde winkelgebieden tijdelijk worden afgesloten.

Dankzij de massale deelname aan de vaccinatiecampagnes blijft in Rome en de regio Lazio het aantal ziekenhuisopnames voorlopig nog onder controle. In Rome en omgeving is 87,6 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar gevaccineerd. In heel Italië bedraagt het gemiddelde vaccinatiecijfer 84 procent.

vaccinatie

In Lazio zijn er zijn momenteel 17.831 mensen positief getest voor Covid-19. 706 van hen liggen in het ziekenhuis en 91 vechten voor hun leven op de intensive care. De voorbije 24 uur werden acht overlijdens geregistreerd die toe te schrijven zijn aan het virus. Dagelijks komen er 200 tot 300 nieuwe positieve gevallen bij.

Intussen is de nieuwe virusvariant Omnicrom die recent in Zuid-Afrika werd ontdekt, ook opgedoken in Italië. De eerste patiënt is een inwoner van Caserta (Campanië) die in Milaan arriveerde met een vlucht uit Mozambique. De 55-jarige zakenman was twee keer gevaccineerd tegen Covid-19.

speranza_27112021

Minister van Volksgegezondheid Roberto Speranza heeft inmiddels de toegang tot Italië verboden voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië of Eswatini (Swaziland) is geweest.

Ook de vluchten vanuit die landen naar Italië zijn opgeschort. Nicola Zingaretti dringt aan op de onmiddellijke invoering van extra grenscontroles.

In het Spallanzani-ziekenhuis in Rome, gespecialiseerd in besmettelijke ziektes, is vrijdag een taskforce opgericht om de nieuwe variant te bestuderen,

zingaretti_27112021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.