Klein gedeelte van het Acquedotto Marcia in Rome ingestort

Tijdens een hevige storm is het klein gedeelte van de restanten van het Marcia-aquaduct in het Parco degli Acquedotti in Rome ingestort. Dat gebeurde vermoedelijk na een blikseminslag.

De stadsdiensten en de politie kwamen snel ter plaatse om de omgeving af te zetten en te onderzoeken of er instortingsgevaar dreigde voor andere delen van het aquaduct.

De komende dagen volgen bijkomende controles om na te gaan of het monumentale bouwwerk nog voldoende stabiel is. Bezoekers van het park krijgen de raad om intussen uit de buurt van het Acquedotto Marcia (soms ook wel het Acquedotto Marcio genoemd) te blijven.

marcia (4)

Het Marcia-aquaduct was met een lengte van ruim 91 km één van de langste Romeinse aquaducten. Het werd tussen 144 en 140 v. Chr. gebouwd door praetor Quintus Marcius Rex.

De reeds bestaande Aqua Appia en Aqua Anio Vetus hadden te weinig capaciteit en waren verouderd. Marcius kreeg van de senaat naast de opdracht om deze oude aquaducten te repareren, ook de taak om een nieuwe watertoevoerleiding te bouwen.

De bouw van het nieuwe aquaduct was een voor die tijd buitengewone bouwprestatie. Het aquaduct werd al vanaf 10 km vóór de stadsmuren op grote bogen bovengronds gebouwd.

Het aquaduct kwam ter hoogte van de huidige Porta Maggiore de stad binnen en liep verder in noordwestelijke richting naar het centrum.

marcia (2)

Keizer Augustus bouwde in deze sectie een bewaard gebleven ereboog, die in de periode 270-279 werd verbouwd tot de Porta Tiburtina, een stadspoort van de Aureliaanse Muur.

De bogen van het aquaduct werden dichtgemaakt en opgenomen in de muur. Na de Porta Tiburtina ging het aquaduct weer ondergronds tot aan zijn eindpunt  bij de (vandaag verdwenen) Porta Viminalis op het hoogste punt van de Viminaal.

De bouw van het aquaduct kostte 180 miljoen sestertiën en ook dat was toen een ongekend hoog bedrag. De bouw werd vermoedelijk bekostigd met de buit afkomstig van de oorlogen tegen Carthago en Korinthe. Beide steden werden in 146 v. Chr. door de Romeinen ingenomen en vernietigd.

De bron van het Acquedotto Marcia bevindt zich in de buurt van Arsoli, een klein stadje in de Aniene-vallei ten oosten van Rome.

Het aquaduct was bekend om zijn goede waterkwaliteit. Het leverde naar verluidt in die tijd het koudste en zuiverste water aan de stad.

marcia (1)

De Aqua Marcia onderging ingrijpende restauraties door Agrippa in 33 v. Chr. en door Augustus tussen 11 en 4 v. Chr.. Ook Titus in 79 na Chr. en Caracalla in 212-213 voerden restauratiewerken uit.  Ook Hadrianus en Septimius Severus zouden werken laten uitvoeren aan het aquaduct.

Toen keizer Diocletianus zijn enorme thermencomplex liet bouwen, moest dat worden gevoed door het water van de Aqua Marcia. Daarvoor moest een extra waterkanaal worden gebouwd. Ook Diocletianus moest nadien nog onderhouds- en restauratiewerken uitvoeren

Een mooi gedeelte van het aquaduct is vandaag nog te zien in het gebied van het Casale di Roma Vecchia.

Jammer genoeg werden grote gedeeltes van het originele aquaduct afgebroken om opnieuw gebruikt te worden bij de bouw van de Aqua Felice dat in 1586 werd gebouwd in opdracht van paus Sixtus V.

Dat aquaduct is eigenlijk de gerestaureerde versie van het in 226 gebouwde Aqua Alexandriana. Het Aqua Felice komt via het kanaal van Aqua Alexandriana bij de Porta Tiburtina Rome binnen.

Daarna gaat het verder langs de Aqua Claudia en de Aqua Marcia. Aan het einde van de 22 km lange waterweg staat de Mozesfontein op de Quirinaal.

De Aqua Marcia werd in opdracht van paus Pius IX omstreeks 1870 deels herbouwd als de Aqua Marcia Pia. Na de eenwording was Rome de hoofdstad van Italië geworden en nam de bevolking sterk toe, waardoor er behoefte was aan extra drinkwater.

Bij de bouw van dit nieuwe aquaduct werden ook de tot dan bewaard gebleven antieke constructies bij de bron afgebroken. De Aqua Marcia Pia loopt grotendeels ondergronds en heeft zijn eindpunt in de Fontana delle Naiadi of Najadenfontein op Piazza della Repubblica.

Het beheer van het nieuwe aquaduct werd toevertrouwd aan het speciaal hiervoor opgerichte bedrijf Acqua Pia Antica Marcia SpA.

Het logo en de naam van dit bedrijf zijn nog steeds terug te vinden op een aantal fonteinen, riooldeksels en watertoegangspunten in de stad. De nieuwe firma zou lange tijd één van de belangrijkste waterleidingbedrijven van Rome blijven.

marcia (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.